Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi TBMM Baskanligi'na Sunuldu

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal: 'Hayvanlar artik mal, esya olarak görülmekten ziyade bir can olarak görülecek. Türk Ceza Kanunu'ndaki hayvanlarla ilgili konu 'mala zarar verme' noktasindan çikarilarak 'cana zarar verme' noktasina getirilecek ve suç kapsaminda alinacak' 'Meclis kapanmadan, verdigimiz sözü tutarak bu teklifi kanunlastirmayi amaçliyoruz'

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, "Hayvanlar artik mal, esya olarak görülmekten ziyade bir can olarak görülecek. Türk Ceza Kanunu'ndaki hayvanlarla ilgili konu 'mala zarar verme' noktasindan çikarilarak 'cana zarar verme' noktasina getirilecek ve suç kapsaminda alinacak." dedi.

Ünal, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, uzun süredir hayvanlarin daha etkin korunmasinin saglanmasi için üzerinde çalistiklari Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Baskanligina sunduklarini bildirdi.

Türkiye'de hayvanlarin aci, izdirap ve eziyet çekmelerine karsi en iyi sekilde korunmalarinin saglanmasi için ilk düzenlemenin, 24 Haziran 2004'te çikarilan Hayvanlari Koruma Kanunu oldugunu hatirlatan Ünal, aradan geçen 17 yilda degisen sartlarin, sehirlerin daha da büyümesiyle hem nüfus hem de hayvan popülasyonunda ortaya çikan sonuçlarin yeni bir güncellemeyi kaçinilmaz kildigini belirtti. Ünal, "Hayvan dostlarimiz, bize verilen bir emanet. Geçmiste kus evleri yapan, kuslari koruma vakiflari kuran, kirsala vahsi hayvanlarin aç kalmamasi için yiyecekler birakan ve hayvan sevgisiyle bilinen bir kültürün, medeniyetin, inancin mensuplariyiz. Bu nedenle Hayvanlari Koruma Kanunu'nu bu hassasiyetle yeniden sekillendirmis bulunuyoruz." diye konustu.

AK Parti'nin bu konuda çesitli çalismalar yürüttügünü, STK'ler, belediyeler ve bakanliklarla görüsmeler gerçeklestirildigini anlatan Ünal, AK Parti ve diger siyasi parti gruplarinin önergesiyle 2019 yilinda kurulan TBMM Hayvan Haklarinin Arastirilmasi Komisyonu'nun faydali çalismalar yaptigini ifade etti.

Dünyanin, teknolojik gelismelerle hizla degistigine isaret eden Ünal, söyle konustu:

"Küresel isinma, iklim degisiklikleri, çevre kirliligi, zorunlu göçler ve nüfus hareketlilikleri gibi olgular, devletleri ve bireysel olarak insanlari etkilerken birlikte yasadigimiz hayvan dostlarimizi da dogrudan etkisi altina aliyor. Özellikle sehirlerin büyümesi ve ulasim imkanlarinin gelismesi insanlarin, hayvanlarin yasam alanlarinin kesisme noktalarini artiriyor. Buna bagli olarak genel sagligin korunmasi amaciyla hayvanlarin rehabilitasyonu ve korunmasi önemli bir ihtiyaç olarak karsimiza çikiyor. Yine toplumsal yasam standartlarinda ve demografik yapidaki degisimler, insanlarin ev hayvanlari veya evcil hayvanlarla olan iliskilerini ve ortak yasam alanlarini paylasma kosullarini, insanlarla hayvan dostlarimizin iliskilerini yeniden düzenleme ihtiyacini ortaya koyuyor. Yaptigimiz bu düzenlemenin ruhunu, kalbini ve temel fikrini olusturan bakis açimiz sudur; hayvanlar mal, esya olmaktan çikarilip canli statüsüne getirilecek. Dolayisiyla Türk Ceza Kanunu'nun 151. maddesinde hayvanlarla ilgili husus 'mala zarar verme' noktasindan çikarilip, 'cana zarar verme' noktasina getirilerek suç kapsaminda alinacak. Bu düzenlemenin en temel noktasini bu olusturuyor. Bu bakis açimizdaki degisiklik çerçevesinde hayvanlar artik mal olarak görülmekten ziyade bir can olarak görülecek. Sahiplerinin borçlarindan dolayi özel ilgi ve refakat amaçli bakilan hayvanlarin haczedilmesi ortadan kalkacak."

- "Sahipsiz hayvanlarin kisirlastirilmasi ve dijital kimliklendirilmesi"

Düzenlemeyle "sahipli" ve "sahipsiz" hayvan ayriminin da kaldirilacagini bildiren Ünal, ister sahipli isterse sahipsiz olsun bir hayvani kasten öldürme, nesli yok olma tehlikesi altinda olan bir hayvani öldürme, bir hayvan neslini yok etme, iskence etme, acimasizca veya zalimce muamelede bulunma, cinsel iliski ve hayvan dövüstürme fiillerinin suç olarak düzenlendigini kaydetti.

Hayvana karsi gerçeklestirilen bazi suçlarda sahibi tarafindan sikayet hakki kullanilmasa dahi Tarim ve Orman Bakanliginca sürecin takip edilecegini anlatan Ünal, söyle devam etti:

"Suç teskil edilen fiillerin sahibi tarafindan, sahip oldugu hayvana karsi islenmesi durumunda süreç hem Tarim ve Orman Bakanligimizca hem de adli mercilerce takip edilecek. Sahipsiz hayvan sayisinin kontrolsüz artisinin önüne geçilmesi, insan refah, huzur ve sagliginin da temin edilebilmesi için sahipsiz hayvanlarin tedavi, parazit mücadelesi, asilama, kisirlastirma ve dijital kimliklendirilmesini ifade eden rehabilitasyon süreci etkin sekilde yürütülecek. Bu dogrultuda büyüksehir belediyelerine, il belediyelerine, nüfusu 25 bini asan belediyelere hayvan bakimevi kurma ve bütçelerinin belli bir miktarini bu hizmetler için kullanma zorunlulugu getirilecek. Nüfusu 25 binin altinda olan belediyelere ise bölgelerinde bulunan hayvanlari rehabilitasyon sürecine tabi tutulmalari için hayvan bakimevi bulunan en yakin hayvan bakimevine götürme ve rehabilitasyon süreci tamamlandiktan sonra alindiklari ortama birakma zorunlulugu getirilecek."

Mahir Ünal, sahipsiz köpeklerin kisirlastirilmasinin hem sivil toplum örgütlerinin hem de kamunun gayretini, is birligini, es güdümünü ve koordinasyonunu gerektirdigini söyledi.

- "Tehlikeli köpek türleri"

Tehlikeli köpek türlerinin insanlara, çocuklara ve diger hayvanlara gerçeklestirdigi saldirilara dikkati çeken Ünal, "Tarim ve Orman Bakanliginin, bilim kurullari ile çalismalari neticesinde belirlenecek tehlikeli türlerin bakilmasi, beslenmesi, barindirilmasi, ülkemize girisi yasaklaniyor. Mevcutta tehlikeli türlere sahip olan vatandaslarimiza ise hayvanlarini kisirlastirarak, kayit belgesi alarak, agizliksiz ve tasmasiz dolastirmayarak, çocuk oyun alanlari ve parklari ile halkin yogun bulundugu bölgelere girmeme gibi sartlarda 'Mevcut hayvanina ölünceye kadar bakabilirsin.' demekteyiz." dedi.

AK Parti Grup Baskanvekili Ünal, kara ve su sirkleri ile yunus parklarinin açilmasi ve isletilmesinin yasaklanacagini, mevcut isletmelerin uhdesinde bulunan hayvanlarin, dogal yasam süresine bagli olarak tasfiyesinin öngörüldügünü belirterek, sunlari kaydetti:

"Hayvanlar için dogal yasam parklarinin olusturulmasina ve hayvanlarin daha iyi sartlarda barindirilmalarina imkan saglaniyor. Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunlulugu getirilecek ve terkleri yaptirima baglanacak. Sahipsiz hayvanlarin artisinin önemli bir kismini olusturan bu problemin çözümü hedefleniyor. Pet shoplarda kedi ve köpek satisinin önüne geçilecek. Bu yerlerde Tarim ve Orman Bakanliginin denetimindeki üretim çiftliklerinde üretilen hayvanlarin satisi katalog üzerinden yapilacak. Bu konuda hem hayvan refah ve sagligi dikkate aliniyor hem de bir anlik hevesle alinan hayvanlarimizin daha sonra terk edilmelerinin önüne geçilmesi düsünülüyor. Valiliklerin baskanligindaki il hayvan koruma kurullarimiz hem içerigi hem esgüdümü hem koordinasyonu hem toplanti süresi yeniden düzenlenerek daha etkin hale getirilecek. Teklifimizin milletimize hayirli olmasini diliyorum. Teklifimiz bugün ilgili komisyona sevk edilecek ve insallah Meclis kapanmadan da verdigimiz sözü tutarak bu teklifi kanunlastirmayi amaçliyoruz."

Gazetecilerin sorularini da yanitlayan Ünal, "Evlerdeki kedi ve köpek sayisina iliskin sinirlama getiriliyor mu?" sorusu üzerine, "Bu, teklifte yer almiyor." dedi.

Basin toplantisina, kanun teklifinde imzasi bulunan AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel, AK Parti Istanbul Milletvekili Serap Yasar, AK Parti Istanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu ile AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yildiz da katildi.

Kaynak: AA