Erzurum Çifte Minareli Medrese, Vakif Eserleri Müzesi Olarak Kapilarini Tekrar Açiyor

Müzede 'el yazmasi, hat levha, samdan, hali, kilim, saat, cami sancagi, imaret kazani, buhurdan, gülabdan' gibi restorasyonu ve konservasyonu yapilarak, teshire hazir hale getirilmis 90 tarihi eser sergilenecek Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy: 'Erzurum'un sembolü olan eseri, vakif eserleri ve teberrükat esyalarinin sergilenecegi bir vakif müzesine çevirerek ayni zamanda turizme de kazandirmis oluyoruz'.

Erzurum'un sembolü haline gelen, Selçuklu döneminden miras kalan "Çifte Minareli Medrese" Vakif Eserleri Müzesi olarak yarin açilacak.

Kültür ve Turizm Bakanligi Vakiflar Genel Müdürlügünden yapilan açiklamaya göre, 13'üncü yüzyilin sonlarinda Selçuklu Sultani tarafindan yaptirilan medrese, yaklasik 35x46 metre boyutlarinda iki katli, dört eyvanli ve açik avlulu medreseler grubunun en önemli örneklerinden olarak tanimlaniyor.

Vakif eseri olan ve korumasi, yasatilmasi Vakiflar Genel Müdürlügünce yapilan medrese, tarihte bir dönem tophane ve kisla olarak da kullanildi.

Medrese, genel müdürlük tarafindan 2011-2016'da yapilan restorasyon sonrasinda, 2019'da Tabiat Varliklari Koruma Kurulunun karari ile teshir ve tanzimi yapilarak, "müze" statüsüne alindi.

- Genel müdürlük bünyesindeki müze sayisi 11 oldu

Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, genel müdürlügün tüm vakif eserlerinin ihyasina özen gösterdigini belirterek, "Cuma günü 'müze' statüsü ile ziyaretçilerine kapilarini açacak Çifte Minareli Medresemiz de bunlardan biri. Erzurum'un sembolü olan eseri, vakif eserleri ve teberrükat esyalarinin sergilenecegi bir vakif müzesine çevirerek ayni zamanda turizme de kazandirmis oluyoruz." ifadelerini kullandi.

Çifte Minareli Medrese Vakif Müzesi ile genel müdürlük bünyesindeki müze sayisinin 11'i buldugunu bildiren Ersoy, "Edirne Selimiye Müzesi, Ankara Vakif Eserleri Müzesi, Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, Türk Insaat ve Sanat Eserleri Müzelerimiz gibi müze statüsünde kullandigimiz eserlerimiz ihya edilmis durumda." bilgisini verdi.

Vakiflar Genel Müdürlügünce yapilan çalisma ile yarin kapilarini müze olarak açacak Erzurum Çifte Minareli Vakif Müzesinde "el yazmasi, hat levha, samdan, hali, kilim, saat, cami sancagi, imaret kazani, buhurdan, gülabdan" gibi restorasyonu ve konservasyonu yapilarak, teshire hazir hale getirilmis 90 tarihi eser sergilenecek.
Kaynak: AA