Çanakkale'de Kabotaj Bayrami Kutlandi

Çanakkale’de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami’nin 95’inci yildönümü çesitli etkinliklerle kutlandi.

Çanakkale'de Kabotaj Bayrami Kutlandi
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami kutlamalari kapsaminda düzenlenen ilk tören, saat 09.15’te Cumhuriyet Meydani’nda gerçeklestirildi.

Çanakkale Liman Baskan Vekili Cüneyt Aydemir’in Atatürk Aniti’na çelenk koymasiyla baslayan tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla devam etti.

Çanakkale Liman Baskan Vekili Cüneyt Aydemir, törende yaptigi konusmada, Türkiye’de çok önemli olan Kabotaj Kanunu’nun 1 Temmuz 1926’da yürürlüge girdigini hatirlatti. Kabotajin bir devletin kendi limanlari arasinda yük ve yolcu tasima hakki oldugunu ifade eden Aydemir, "1935 yilindan itibaren kutlamaya basladigimiz Kabotaj Bayrami 2007 yilindan itibaren Denizcilik Müstesarligi tarafindan alinan bir kararla, Denizcilik ve Kabotaj Bayrami olarak kutlanmaya baslandi. Denize dönen her yüzün ve her gönlün bu ülke için kazanç olmasi için Denizcilik ve Kabotaj Bayramini, bütün halkimizla birlikte kutlamaliyiz” dedi.

Cumhuriyet Meydaninda gerçeklesen törenin ardindan Çanakkale Bogazindaki törene geçildi. Protokol üyeleri ‘Alinteri-8’ isimli feribot ile denize açildi. Kiyi Emniyet Müdürlügüne ait römorkörler ile havaya su sikilip bogazda görsel sölen gerçeklestirildi.

Protokol üyeleri, deniz sehitleri anisina da bogaza çelenk birakti. Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü ve Sahil Güvenlik Komutanligi botlari da kutlamalara eslik etti.

Düzenlenen törene; Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Belediye Baskanvekili Irfan Mutluay, Sahil Güvenlik Grup Komutani Binbasi Ercan Oran, Kiyi Emniyeti Çanakkale Müdürü Kaptan Ogün Çevik ve siyasi parti temsilcileri katildi.

Kabotaj Bayrami dolayisiyla düzenlenen törenler kapsaminda dalgiçlar tarafindan, Yat Limani’nda da sualti temizligi yapildi.
Kaynak: İHA