Türk Is Insani Mehmet Ali Öztürk'ün BAE'de 3 Yildir Tutukluluguna Iliskin Yeni Suç Duyurusu

Is insani Öztürk'ün ailesi ve avukatlarinca hazirlanan suç duyurusu dilekçesinde, ABD Istanbul Baskonsoloslugu görevlileri hakkinda bazi suçlara ortak olduklari iddiasiyla islem yapilmasi talebinde bulunuldu.

Birlesik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 3 yildir tutuklu olan ve bu süreçte iskenceye maruz kaldigi belirtilen Türk is insani Mehmet Ali Öztürk ve ailesine karsi islenen suçlara iliskin BAE yetkilileri hakkinda yeni bir suç duyurusu yapildi.

Çaglayan'daki Istanbul Adalet Sarayi'na gelen is insani Öztürk'ün ailesi ve avukatlari, hazirladiklari ek suç duyurusu dilekçesini, 11 Aralik 2020'de yapilan ilk suç duyurusu üzerine sorusturma baslatan Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi'na sundu.

Dilekçenin sunulmasinin ardindan Mehmet Ali Öztürk ile birlikte Dubai'de gözaltina alinip ertesi gün Türkiye'ye gönderilen esi Emine Öztürk, oglu Abdullah Öztürk ve avukatlari Mete Gençer ile Gülden Sönmez, Istanbul Adliyesi önünde basin açiklamasi yapti.

Avukatlar, Mehmet Ali Öztürk'ün Dubai'de 2018 yilinda keyfi olarak tutuklandigini belirterek, müvekkillerinin sorgulanmasi sürecinde ABD'li bazi resmi görevlilerin bu suçlara ortak oldugunu öne sürdü.

Avukatlar ek dilekçeyle savciliktan, ABD Istanbul Baskonsoloslugu görevlileri hakkinda islem yapmasi talebinde bulunduklarini ifade etti.

Mehmet Ali Öztürk'e karsi insanlik suçu islendigini anlatan avukatlar, ABD Istanbul Baskonsoloslugunun, Öztürk hakkinda istihbarat toplayip BAE'ye bilgi verdigini iddia etti.

Bu iddialarina iliskin delilleri ve bilgileri bassavciliga sunduklarini aktaran avukatlar, Mehmet Ali Öztürk'ün durumunun gün geçtikçe agirlastigi bilgisini verdi.

- 3 yildir BAE'de tutuklu

Avukatlarin verdigi bilgilere göre Türk is insani Mehmet Ali Öztürk, esi Emine Öztürk ile sahibi olduklari gida ve bakliyat sirketleri için gittikleri Gulfood gida fuari ziyaretleri sirasinda, 20 Subat 2018'de Dubai'deki otellerine yapilan bir operasyonla gözaltina alindi.

Emine Öztürk, ertesi gün Türkiye'ye gönderilirken, Mehmet Ali Öztürk'ten 3,5 ay haber alinamadi.

Öztürk'ün iskence gördügü ve teröre destek verdigi iddiasiyla yargilanarak müebbet hapse mahkum edildigi belirtildi. Öztürk'ün kaldigi El Whatba Cezaevi'nin çok agir ve kötü kosullara sahip oldugu ifade edildi.

Avukatlar Mete Gençer ile Gülden Sönmez, 11 Aralik 2020'de, Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi'na suç duyurusunda bulunmustu. Öztürk ve ailesine karsi islenen suçlara iliskin BAE'deki ilgililerin yargilanmasi talep edilen dilekçeyi isleme alan Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi sorusturma baslatmisti.

Kaynak: AA