(ÖZEL) Sifir Araçlara 'Ekspertiz' Uyarisi

Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin, vatandaslarin sifir araç alirken ekspertiz raporunu almalari gerektigini söyleyerek, “Sifir araçlarin bazilarinda tasiyan tirlarin devrilmesinden kaynakli hatalar var” dedi.

(ÖZEL) Sifir Araçlara 'Ekspertiz' Uyarisi
Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin, vatandaslarin ekspertiz yaptirdiktan sonra faturalarini almalari gerektigini söyleyerek, “Satislarda genellikle bizim tüketicilere tavsiyelerimiz faturayi kesenle muhatapsiniz seklinde oluyordu. Burada da bir mal alisi yok, hizmet alisi var. Ekspertizler, bu konuda yetkilendirilmis sirketlerdir. Dolayisiyla bize yaptigi ekspertiz ile bize fatura vermek zorunda. Biz ona güvenerek bir islem yaptiriyoruz. Onun vermis oldugu rapora göre paramizi ödeyip malimizi aliyoruz. Burada ekspertizin verdigi rapor aslinda tüketiciyi baglamiyor, kendisini bagliyor. Vatandas eger ekspertiz raporunu almis, daha sonrada o raporun eksik veya hatali oldugunu fark etmisse hemen ekspertiz aleyhine miktar itibariyle ne kadar zarara ugradigini tahmin ediyorsa bilir kisiye sorarak hakem heyeti sinirina giriyorsa hakem heyetine, eger 2021 senesi için 11 bin 300 TL’nin üzerindeyse tüketici mahkemesine basvuracak” ifadelerini kullandi.

"Sifir araç alsaniz bile mutlaka ekspertiz yaptirin"

Sahin, sifir araçlarda da hatalarin oldugunu söyleyerek, “Burada ‘biz ekspertizi ne zaman yaptirmaliyiz’ sorusuna verilecek cevap çok önemlidir. Ekspertizler genelde ikinci el araçlar için düsünülüyor. Biz Tüketiciler Birligi olarak israrla diyoruz ki, sifir araç alsaniz bile mutlaka ekspertiz yaptirin. Ikinci el araçlara da ister yaptirin ister yaptirmayin. O sizin keyfinize kalmis. Çünkü sifir araçlarda bile o kadar çok mahkeme karari var ki, sifir araç aldiktan bir süre sonra ya serviste ya da araci satarken o aracin devrik ve boyali oldugunu fark ediyorsunuz. Sifir araçlarda bile tasiyan tirlarin devrilmesinden kaynakli hatalar var. Hasarlar servislerde giderilip sifir araç seklinde satiliyor. Vatandas aslinda daha düsük degere alabilecegi araca daha yüksek bedel ödüyor. Çünkü sifir zannediyor. Burada da ekspertizin önemi ortaya çikiyor. Vatandas mutlaka ekspertiz raporu alsin. 100 bin TL’lik araç aliyorsunuz, 200-300 TL’lik ekspertiz muayenesinden kaçinmayin. Çünkü o sizin sigortaniz olacak. O sigorta daha sonra size dönecek, hakkinizi arayacaksiniz. Çünkü ekspertizler artik eskisi gibi gecekondu tarzi konulan sirketler degil, Ticaret Il Müdürlüklerinin denetimine tabidir. Orada her türlü yaptirimi il müdürlükleri uygulayabilir. Bizde hakkimizi alabiliriz. Çünkü satin aldigimiz kisi olmayabilir veya bulamayabiliriz. O kisi batabilir, kaçabilir ve üzerine bir mal varligi olmaya bilir. Fakat ekspertizler sirkettir ve Ticaret Il Müdürlügü’nün denetimine tabidir. Hakkimizi her zaman için ekspertizden alabiliriz. Onun için mutlaka bir araç aldigimizda ekspertiz raporu almaliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA