'Kadin Kooperatifleri Güneydogu Anadolu Bulusmasi' Sanliurfa'da Gerçeklesti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik: 'Bugün kooperatifler eliyle birbirimizin eksigini tamamlarken içinde yasadigimiz topragin gelecegini de beraber insa ediyoruz''Güçlü olmak, ayakta kalmak ve gelecegimizi sahip oldugumuz kültür ve degerler sistemiyle kurabilmek için birlikte mücadele ederek çalismak zorundayiz. Biz bu destegi Bakanlik olarak her zaman yetkimiz ve imkanlarimiz sinirlarinda sizlere vermeye haziriz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Sanliurfa'da düzenlenen "Kadin Kooperatifleri Güneydogu Anadolu Bulusmasi" etkinliginde, "Bugün kooperatifler eliyle birbirimizin eksigini tamamlarken içinde yasadigimiz topragin gelecegini de beraber insa ediyoruz." diye konustu.

Bakan Yanik'in katilimiyla Mehmet Akif Inan Konferans Salonu'nda düzenlenen bulusmada, Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Sirnak'tan vali, milletvekili ile kadin kooperatiflerinin baskanlari çevrimiçi baglanip, çalismalari hakkinda bilgi verdi.

Bakan Yanik, daha sonra yaptigi konusmada, Anadolu cografyasindaki bütün sehirlerin birbirinden kiymetli ve içerisinde derin bir kültür barindirdigini söyledi.

AK Parti'nin iktidara geldigi 2002 yilindan bu yana sehirlerde sosyal hizmet ve sosyal politikalar anlaminda çok seyin degistigini aktaran Yanik, "AK Parti döneminde sosyal politikalar anlaminda Türkiye'nin dört bir kösesinde ele alinmayan herhangi bir baslik yok." dedi.

Yanik, daha önceki dönemlerde saglik alaninda yasanan sikintilardan bahsederek, "Bugün elhamdülillah bizim saglik ve sigorta sistemimizin uluslararasi veya yerel otoritelerin onaylayip da karsilamadigi bir tedavi yöntemi yok. Ne kadar pahali olursa olsun hepsini karsiliyoruz. Sosyal hizmetler olarak bizler Bakanligimiz üzerinden, 42 ayri kalemde sosyal yardim yapiyoruz, nakit yardimdan veya nakde çevrilebilir yardimdan bahsediyorum. Ayri ayri, ama az ya da çok, pek çogu ilgilisinin o yardimi alanin bildigi yardimlar." dedi.

Bir toplumun sosyal yardimlarla desteklenmesinin önemine deginen Yanik, daha ehemmiyetlisinin ise çalisabilecek güçteki kisilerin üretim sürecine dahil edilmesi oldugunu söyledi.

Yanik, bunun en önemli basliklarindan birisinin de kadinlar oldugunu aktararak, "Bizim bulundugumuz cografyada ve yasadigimiz dünyada çok güçlü, ayaklari üzerinde duran, gelecegi insa eden bir ülke olma yolunda daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Anadolu kadinlari her zaman çok üretken ve çok dirayetlidir. Ve yuvayi disi kus yapar dedirtecek kadar himaye eden, derleyen, toplayan ve evini, ocagini kendisinin etrafinda kuran karakterdedir." dedi.

- Kadin kooperatifleri bulusmasi diger bölgelerde de yapilacak

Bakan Derya Yanik, kadin kooperatif bulusmasinin 7'ncisinin Sanliurfa'da gerçeklestirildigini aktararak, bu bir araye gelmelerin diger bölgelerde de devam edecegini söyledi.

Güneydogu Anadolu cografyasinda kadinlarin, bütün geride biraktiklari zor zamanlara ragmen ayakta durarak toplumu insa etme basarisinin çok net bir sekilde görüldügünü anlatan Yanik, bu kadinlarin her birine çok güvendiklerini dile getirdi.

Yanik, "Kadin Kooperatifleri Güneydogu Anadolu Bulusmasi"nin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin yani sira Ticaret Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi'nin yürüttügü bir projenin bulusmasi oldugunu aktararak, basta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve esi Emine Erdogan olmak üzere çalismayi destekleyenlere tesekkür etti.

- "Kooperatifçilik imece kültürünün sonucudur"

Bakan Yanik, hayati ve gelecegi kadin erkegin birlikte insa etmesi gerektiginin altini çizerek, bunun da kooperatifçilik kültürüyle gerçeklestirilebilecegini dile getirdi.

Kooperatiflerle insanlarin birbirlerinin eksikliklerini tamamladigini vurgulayan Yanik, söyle devam etti:

"Kadin ve erkekler olarak hayati ve gelecegi beraber insa etmekle yükümlü insanlariz. Birlikten kuvvet dogar inancina sahip insanlariz. Imece kültürü bu Anadolu topraklarinin hücrelerine kadar islemis bir kültürdür, kooperatifçilik de iste birlikten kuvvet dogar fikrinin, bir anlamda imece kültürünün sonucudur. Bizim çok esasli, çok içeriden yasadigimiz bir duygunun eseridir kooperatifçilik. Bugün baktigimizda biraz teknik geliyor olabilir ama hayir. Kooperatifçiligin ruh halini Anadolu topraklari geçmisinde çok içerden yasamistir, birbirine omuz vermeyi, birbirine el vermeyi, birbirinin eksigini tamamlamayi, yoklugunu gidermeyi zaten yapagelmistir. Bugün kooperatifler eliyle birbirimizin eksigini tamamlarken içinde yasadigimiz topragin gelecegini de beraber insa ediyoruz. Bu gelecek insasi konusunu hepimizin unutmamasi gerekiyor."

Yanik, birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yaparak, "Güçlü olmak, ayakta kalmak ve gelecegimizi sahip oldugumuz kültür ve degerler sistemiyle kurabilmek için birlikte mücadele ederek çalismak zorundayiz. Biz bu destegi Bakanlik olarak her zaman yetkimiz ve imkanlarimiz sinirlarinda sizlere vermeye haziriz. Sizlerin yaptigi her çalismanin içerisinde büyük bir mutluluk ve heyecanla büyük bir askla yer alacagimizi ifade ediyorum." dedi.

Bakan Yanik, kooperatiflere katki sunmaya yönelik çalisma gösteren herkese ayri ayri tesekkür ettigini sözlerine ekledi.

Konusmasinin ardindan Yanik ve beraberindekiler toplanti salonun disindaki alanda kadin kooperatifleri tarafindan kurulan stantlari gezerek buradaki ürünleri inceledi.
Kaynak: AA