HDP'li Ilçe Baskani Kari Kocanin PKK'li Teröristi Evinde Sakladigi Ortaya Çikti

Istanbul’da bölücü terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltina alinan Halklarin Demokratik Partisi (HDP) Beyoglu Ilçe Baskani Mehmet Sait Bor’un örgütün dag kadrosuna eleman topladigi, kirsala gönderdikleri bir teröristi Istanbul’da 3 gün evinde sakladigi ögrenildi. HDP’li Bor’un esi ayni partinin Besiktas Ilçe Baskani Remziye Bor da Mart ayinda “terör” sorusturmasinda gözaltina alinmisti.

HDP'li Ilçe Baskani Kari Kocanin PKK'li Teröristi Evinde Sakladigi Ortaya Çikti


Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca baslatilan sorusturma kapsaminda harekete geçen Istanbul Terörle Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, sabah saatlerinde bölücü terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik Istanbul’un 8 ayri ilçesinde es zamanli operasyon düzenleyerek aralarinda HDP Beyoglu Ilçe Baskani Mehmet Sait Bor’un da oldugu 12 süpheliden 7’sini gözaltina almisti. Yürütülen sorusturma kapsaminda adreslerinde bulunamayan ve firari olarak aranan 5 süphelinin yakalanmasi için çalismalar devam ederken, operasyona iliskin yeni detaylara ulasildi.

2019 yilinda terör örgütü PKK’ya katilarak önce Irak’in kuzeyindeki Kandil’e giden ve silahli egitim alan, daha sonra örgütün Suriye kolu PYD/YPG saflarinda Afrin’de görevlendirilen B.E. adli bir terörist, 2020 yilinda kaçarak güvenlik güçlerine teslim olmustu. B.E., Diyarbakir’da yürütülen terör sorusturmasi kapsaminda ifade vererek itirafçi oldu. Ilk olarak 2019’da HDP Diyarbakir Il Baskanligindan bölücü terör örgütü PKK/KCK’nin Irak ve Suriye kirsalindaki kamplarina gönderilen ve bir süre sonra kaçarak Türkiye’ye geri dönen PKK’li B.E., güvenlik güçlerine yaptigi itiraflarda HDP’li Bor’un ismini verdi. Kirsala gitmeden önce HDP Beyoglu Ilçe Baskani Mehmet Sait Bor ile esi HDP Besiktas Ilçe Baskani Remziye Bor’la temasina iliskin bilgiler verdi. Dag kadrosuna katilmadan önceki son duragin Diyarbakir HDP Il Baskanligi oldugunu aktaran PKK üyesi, Diyarbakir’a gitmeden önce ise Istanbul’da HDP’li Bor çiftinin evlerinde 3 gün boyunca saklandigini ifade etti.



Sorusturma dosyasinda “HDP Ilçe Baskani” itirafi yer aliyor

Iddiaya göre söz konusu ilçe baskanlarinin, örgüte eleman kazandirma ve aktarim çalismalarinda kilit rol üstlendikleri, B.E.’nin üzerinden çikan dijital malzemeler ve desifre edilen bilgi notuna da yansidi. Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK) Suriye ve Irak’ta gerçeklestirdigi operasyonlarla örgütün eleman sikintisi çektigi itiraf edilirken, PKK/KCK içinde kimlerle irtibat kurdugu da belirtiliyor. Teröristin güvenlik birimlerine verdigi ifadesiyle ilgili 19 sayfadan olusan tutanakta, Beyoglu ve Besiktas HDP ilçe baskanlarinin, kendisini 3 gün boyunca Istanbul’da sakladigini itiraf ettigi vurgulaniyor.

Örgüt itirafçisinin o tarihteki beyanlarindan yola çikan Istanbul Terörle Mücadele (TEM) ekipleri, bu sabaha karsi terör sorusturmasi kapsaminda HDP’li Bor’un da aralarinda oldugu 7 kisiyi düzenlenen operasyonla gözaltina aldi. Zanlilar, ifadeleri alinmak üzere Istanbul Emniyet Müdürlügüne götürüldü. Süphelilerin ifade islemlerine baslanirken, el konulan dijital materyaller ve örgütsel dokümanlar incelemeye alindi.

Üç ay önce de esi gözaltina alindi

Öte yandan emniyette ifade islemleri devam eden HDP Beyoglu Ilçe Baskani Mehmet Sait Bor’un, üç ay önce de esi HDP Besiktas Ilçe Baskani Remziye Bor “örgüte yardim ve yatakliktan” gözaltina alinmisti. Remziye Bor, 19 Mart’taki operasyonda, HDP Kagithane Ilçe Baskanlari Ayhan Yildiz, Behiye Demir, Istanbul Il yöneticileri Fatmanur Günbeyi, Sermin Danisman Turgay, Esenyurt Ilçe örgütü üyeleri Hatice Yildiz, Baran Sümbül ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK üyesi Esref Yasar’in da aralarinda oldugu kisilerle birlikte gözaltina alinmisti.

Elde edilen bilgiye göre sabah saatlerindeki operasyonda yakalananlar arasinda 6 yil önce Bahçelievler’de meydana gelen molotof kokteyli/bombali saldiri olayina karisan örgüt üyelerinin de bulundugu ifade ediliyor. Ayrica Suriye’nin kuzeyinde TSK tarafindan gerçeklestirilen Zeytin Dali Harekati öncesinde PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü içerisinde Afrin bölgesinde faaliyet gösteren örgüt mensuplari ve faaliyetleri hakkinda bilgiler içeren materyallerde adi geçen, örgüt saflarinda silahli faaliyet yürüttükten sonra Istanbul’a sizan kisiler ile örgütün kirsal alanina eleman aktaran yardim ve yataklik yaptigi belirtilen süpheliler de bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre birbirleri arasinda suç unsurlu görüsmeleri tespit edilen zanlilar da yakalananlar içinde yer aliyor. 26 Aralik 2015 tarihinde Istanbul’un Bahçelievler ilçesi Zafer Mahallesi Yildirim Beyazit Caddesi ve Halit Ziya Usakligil Caddesi üzerinde meydana gelen molotof kokteyli/bombali saldiri olayinda elde edilen deliller isiginda, materyaller üzerinde alinan parmak izi eslestirmeleriyle tespit edilen örgüt üyelerinin bir kismi da gözaltina alinanlar arasinda oldugu ifade ediliyor.
Kaynak: İHA