HDP'li Gülüm Açiklamasi 'Istanbul Sözlesmesi'nin Herhangi Bir Seyin Pazarligi Olmasini Kabul Etmiyoruz'

HDP Istanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Istanbul Sözlesmesi'nden çekilme kararinin yok hükmünde oldugunu öne sürerek "Istanbul Sözlesmesi'nin herhangi bir seyin pazarligi olmasini, seçimlerin pazarligi olmasini da kabul etmiyoruz." dedi.

Gülüm, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, Türkiye'de pandemi sürecinin bir tür kadinlarin yillardir mücadeleyle kazandigi haklarini geri almanin zemini olarak degerlendirildigini savundu.

Türkiye’nin Istanbul Sözlesmesi’nden çekilme kararinin Resmi Gazete'de yayinladigi 20 Mart'tan itibaren kadinlar olarak susmadiklarini belirten Gülüm, "Son yillarda kadin kazanimlarinin tirpanlanmasi, yasal kazanimlarin geri çekilmesi veya geri çekilmese bile yasal haklarin fiili olarak engellenmesi, erkek egemenligini büyüten ve erkekleri de cesaretlendiren noktalarin önemli basliklarindan bir tanesi." diye konustu.

Istanbul Sözlesmesi'nden çekilme kararinin yok hükmünde oldugunu savunan Gülüm, "Haklarimiza, hayatlarimiza, kazanimlarimiza yönelik kararlarinizi tanimiyoruz. Çekilmeyi reddediyoruz. Istanbul Sözlesmesi'nin herhangi bir seyin pazarligi olmasini, seçimlerin pazarligi olmasini da kabul etmiyoruz." dedi.

Gülüm, kadinlari 19 Haziran'da Istanbul'da yapilacak büyük kadin bulusmasina ve 1 Temmuz'da Taksim'de gerçeklesecek bulusmaya davet etti.

Kaynak: AA