Fas'ta Muhalefetten Avrupa Parlamentosuna Tepki Açiklamasi Ispanya'yla Yasanan Krize Müdahil Olunmasini Reddediyoruz

Fas'ta muhalefetteki Ilerleme ve Sosyalizm Partisi, Avrupa Parlamentosunda (AP) "bazi çevrelerin" Rabat ile Madrid arasinda yasanan krizi düzensiz göç sorunuyla bagdastirmaya çalismasinin hayal kirikligina neden oldugunu belirtti.

Ilerleme ve Sosyalizm Partisi, AP'nin "Fas'ta resit olamayan bireylerin istihdam edildigi" iddialarini gündeme almasina iliskin bir bildigi yayimladi.

Bildiride AP'deki "bazi çevrelerin" Fas ile Ispanya arasinda yasanan ikili krizi düzensiz göç sorunuyla bagdastirmaya çalismasinin hayal kirikligina neden oldugu ve bu tür bir müdahalenin reddedildigi vurgulandi.

Fas'in resit olmayan düzensiz göçmenler konusunda olumlu ve net bir tavir sergiledigi ifade edilen bildiride, Ispanya ile devam etmekte olan krizin farkli yönlere çekilmeye çalisildigi kaydedildi.

Ilerleme ve Sosyalizm Partisi ayrica AP tarafindan gerçeklestirilen bu gibi girisimlerin Fas ile Avrupa Birligi arasindaki iliskilerin gelismesine katki saglamayacagini belirtti.

- Ispanya ile Fas arasindaki diplomatik kriz

Bati Sahra meselesinden dolayi son dönemde ciddi gerginliklere sahne olan Ispanya-Fas iliskileri, Ispanya'daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan'da ayrilikçi Polisario Cephesi Genel Sekreteri Ibrahim Gali'yi, yakalandigi Kovid-19'dan dolayi tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldirmasiyla diplomatik krize dönüsmüstü.

Iki ülke arasindaki diplomatik kriz, Gali'nin Ispanya'ya gelisi ve ardindan Fas'tan Ispanya'ya dogru düzensiz göçmen akiniyla daha da derinlesmisti.

Fasli göçmenlerin 17 Mayis'ta saat 02.00'de baslattiklari ve Fas yönetiminin göz yumdugu düzensiz göç akiniyla Ceuta kentinin kuzey (Benzu) ve güney (Tarajal sahili) sinirlarindan yüzerek ya da yürüyerek iki günde 8 binden fazla kisi Ispanya'ya geçmisti.

Kaynak: AA