Eskisehir'de 'Kiz Kardesim' Egitimleri

Tarim ve Orman Bakanligi’nin, kirsal alanda yasayan ve kendi imkânlariyla üretim yapan kadinlara yönelik baslatilan “Kiz Kardesim Projesi” egitimlerinin üçüncüsü, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece’nin katilimiyla Eskisehir’de gerçeklestirildi.

Eskisehir'de 'Kiz Kardesim' Egitimleri
Coca-Cola Vakfi’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ve Habitat Dernegi ile birlikte 2015 yilindan bu yana devam eden “Kiz Kardesim Projesi” ile kadinlarin toplumsal ve ekonomik konumlarda güçlenerek, ekonomik kalkinmada aktif rol almalari hedefliyor. Tarim ve Orman Bakanligi ile imzalanan protokol kapsaminda, “Müsteri Iliskileri ve Satis”, “Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri”, “Gida Güvenligi ve Lojistik”, “Toplumsal Cinsiyet Esitligi”, “Cografi Isaretler”, “Finansal Okuryazarlik”, “Sosyal Medya ve Internet Reklamciligi”, “Etiketleme Mevzuati”, “DITAP”, “Gidani Koru Sofrana Sahip Çik” konu basliklari ile 10 farkli sehirde yasayan bin kadin girisimciye egitimler veriliyor.

Bu kapsamda Eskisehir’de “Kiz Kardesim Projesi” tanitim toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantiya, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, Eskisehir Vali Yardimcisi Okan Leblebicier, Eskisehir AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay, Tarim ve Orman Bakanligi Egitim ve Yayin Daire Baskani Sürur Kir ve Coca-Cola Türkiye Kamu Iliskileri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Senem Görel katildi.

“Kadinlarimizi güçlendirecegiz”

Toplantida konusma yapan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, kadinlarin ekonomik kalkinmaya katiliminin hem ülke ekonomisinin güçlenmesi hem de kadinin statüsünün yükselmesi açisindan önem tasidigini belirtti.

Kadinlara verilen egitimlerin ardindan bölgeye danisman atayarak devamliligin saglanmasini amaçladiklarini söyleyen Bakan Yardimcisi Isikgece, “Çok önemli bir projeyi hayata geçirmeye çalisiyoruz. Ülkemizin her yaninda çok lezzetli, kendisine has, bölgeye özel, bölgenin topragindan ve suyundan tadini almis ürünlerimiz var. Fakat bu ürünlerimiz pazarlarda bir türlü hak ettigi degeri bulamiyor. Bu anlamda Tarim ve Orman Bakanligi olarak ‘Kiz Kardesim’ projesini devreye aldik. Bu proje kapsaminda zaten üretilen degerli ürünlerin piyasalarda hak ettigi degeri bulmasi, bölgeye ekonomi olusturulmasi, kirsal kalkinmanin desteklenmesi, biyo çesitliligin korunmasi, sürdürülebilir tarimla gelecek kusaklara bu mirasin aktarilmasini sagliyoruz. Çiftçilerimize, kadin kooperatiflerimize mütesebbis kadinlarimiza eksik oldugu konularla ilgili egitimler veriyoruz. Finansal okuryazarlik, etiket mevzuati, hijyen, gida güvenligi, satis teknikleri, etiketinin her türlü satisa uygun kosullara gelmesi gerekli. Bakanligimizin yaptigi çalismalari diger satis teknikleri çalismalariyla da birlestirip yaklasik 10 basliktan olusan ve 2 gün sürecek olan egitimler var. Bu egitimlerin sonunda kiz kardeslerimizi yalniz birakmiyoruz. Bölgeye bir danisman atiyoruz. Gittikleri yolda kafalarina takilan seyler olursa, yönlendirilmeleri gereken konu olursa, katma degerli ürün üretmek ve onlara vizyon vermekle ilgili konularda destek vermeye devam ediyoruz” seklinde konustu.

“Yerel ürünlerimiz piyasalarda hak ettikleri degeri bulmus olacak”

Projenin Türkiye geneline yayilmasiyla yerel ürünlerin hak ettigi degeri bulacagini söylerine ekleyen Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, konuyla ilgili olarak sunlari aktardi:

“Ayni zamanda fuarlar yapacagiz. Bu fuarlarda bütün ‘Kiz Kardesim’ projesindeki il ve ilçeler ürünleriyle birlikte gelecekler. Piyasadaki satin alicilarla onlari bulusturacagiz. Bu ürünleri zaten marketler, satis noktalari almak istiyor. Zaten aranan ürünler bunlar ama bu ürünleri biz satisa uygun hale getiriyoruz. Bulusma gerçeklesip bölgemiz ekonomi kazandiktan sonra bu il olan bir il olarak baska bir ile kiz kardeslik yapacak. Bu dalga tüm Türkiye’ye yayilip tüm yerel ürünlerimiz piyasalarda hak ettikleri degeri bulmus olacak. Katilanlar çok begeniyorlar, ilave sorulari oluyor. Bizim bazen eksik oldugumuz konularda tavsiyelerde bulunuyorlar. Daha sonra onlara bir sertifika da veriyoruz ve sonrasinda da onlari takip etmeye devam ediyoruz.”

“Bu yil içerisinde 250 bin kadina ulasmayi hedefliyoruz”

Bu yil proje kapsaminda 250 bin kadina ulasmayi hedeflendiklerini belirten Coca-Cola Türkiye Kamu Iliskileri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Senem Görel, “2015 yilindan bugüne kadar yaklasik 100 bin kadina ulastik. Bu yil da Tarim ve Orman Bakanligi ile birlikte bir is birligi planladik. Is birligi çerçevesinde Türkiye genelindeki tarimsal kalkinma kooperatiflerinin kadin üyelerine egitimler vererek devam edecegiz. Bu yil içerisinde 250 bin kadina ulasmayi hedefliyoruz. Egitim içeriklerimiz oldukça genis; müsteri iliskileri, satis, gida güvenligi, hijyen, sifir atik, toplumsal cinsiyet adaleti gibi egitimlerimiz sistemde mevcut. 2 gün süren bir egitim programiyla da illere gidiyoruz. Katilim çok güzel ve kadinlarimiz çok hevesli. Bakan yardimcimizin da katiliyor olmasi zaten bizi daha da heyecanlandiriyor. Illerdeki hareketlilik çok güze, çok mutluyuz” ifadelerini kullandi.

Projenin ilk ayaginda egitimlerin verilecegi iller; Ankara, Erzurum, Bursa, Eskisehir, Elazig, Konya, Balikesir, Izmir, Samsun ve Adana olarak belirlendi. Diger ayaginda ise egitimlerin Türkiye’nin tüm illerine yayilmasi planlaniyor. Egitim programi kapsaminda basarili kadinlara ise katilim belgesi veriliyor.
Kaynak: İHA