Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Demir, Eskisehirli Sanayicilerle Bir Araya Geldi Açiklamasi

'Savunma sanayiinde tam bagimsiz Türkiye olma hedefimizden vazgeçemeyiz. Burada genelde yerlilik oraniyla ilgili yüzdesel rakamlar çok popüler ve konusuluyor ama biz burada toptanci rakam yerine özellikle stratejik ve teknoloji derinligi olan ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesine önem veriyoruz'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, savunma sanayisinde yerlilik oranlarindan ziyade stratejik ve teknoloji derinligi bulunan ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesine önem verdiklerini söyledi.

Eskisehir Sanayi Odasinda düzenlenen "Eskisehir Savunma Sanayii Bulusmalari" etkinliginde konusan Demir, gelinen noktada savunma sanayisi söz konusu oldugunda gemi, helikopter, zirhli araç ve insansiz hava araçlari, silah sistemleri, mühimmat ve hassas mühimmatlar, uydu çalismalari, elektronik harp gibi birçok ihtiyaci büyük oranda yerli ve milli temin ettiklerini anlatti.

Söz konusu çalismalarda alt kirilimlarda Türkiye'nin önünü tikamasi muhtemel detaylari gözden kaçirmadan sanayicilerle bulusup onlarla da yerlilestirme ile ilgili adimlar atmak istediklerini belirten Demir, söyle devam etti:

"Savunma sanayiinde tam bagimsiz Türkiye olma hedefimizden vazgeçemeyiz. Burada genelde yerlilik oraniyla ilgili yüzdesel rakamlar çok popüler ve konusuluyor ama biz burada toptanci rakam yerine özellikle stratejik ve teknoloji derinligi olan ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesine önem veriyoruz. 2002 yili Türkiye ve savunma sanayisi için bir milat teskil ediyor. 2002'deki proje sayilarini ve simdiki proje sayilarina, cirolara, hacme baktigimizda büyük degisimler görüyoruz. Bugün, Türkiye küresel tedarikçilerin çikarttigi tüm zorluklara ragmen örtülü, örtüsüz, açik ve gizli ambargolara ragmen kendi milli çikarlarini gelistirmekte ve milli politikalarini hayata geçirmek üzere gereken harekatlari yapmakta bir an için tereddüt göstermiyor ve burada da kimse bize engel olamiyor. 'Istiklal ve istikbalimiz için savunma sanayisi' dedigimizde bunun ne anlama geldigini tekrar vurgulayan bir unsur."

- "Sundugumuz kredilerin büyüklügü 300 milyon liraya ulasti"

Demir, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi olarak yüksek katma deger üreten KOBI ve yan sanayinin gelistirilmesine büyük önem verdiklerine deginerek, bu anlamda yaptiklari çalismalardan bahsetti.

Bütün projelerde ana yüklenicilere özellikle sanayi katilimiyla ilgili adimlar atmalari konusunda sözlesmede maddeler koyduklarini aktaran Demir, su bilgileri paylasti:

"Ayni zamanda sektörün proje, insan kaynagi, ürün ve altyapi yetenek envanterinin çikartilmasi, sektörel yeteneklerin ve kapasitelerin degisik asamalarda, farkli kategorilerde ve süreklilik içinde degerlendirilmesi ve firmalarimizin desteklenmesi amaciyla baslattigimiz çalismalarimiz devam ediyor. Baskanligimiz tarafindan yürütülen bu çalismalar, Savunma Sanayii Yetenek Envanteri (YETEN) ve Endüstriyel Yetkinlik Degerlendirme ve Destekleme Programlari (EYDEP) olarak devam ediyor. Bu çalismalarin amaci mükerrer yatirimlarin önüne geçilmesi, yerli firma imkan ve faaliyetlerinden azami ölçüde faydalanilmasi ve sürdürülebilirligin saglanmasidir. Ayni zamanda teknoloji derinligine ihtiyaç duyulan konularda da gerekli desteklerin olusturulmasidir. Sektöre iliskin stratejilerini ortaya koymus ve savunma sanayiinde sürdürülebilir ve rekabetçi bir teknoloji tabanina oturmus ve bunu korumayi hedefleyen bir savunma sanayi yatirim ve gelistirme faaliyetlerini destekleme programini kurguladik. Programla savunma ve ana yurt güvenligi, havacilik ve uzay alanlarinda faaliyet gösteren yerli sanayi kuruluslarina, desteklenmesi maksadiyla ihtiyaç duyulan yatirim ve ihracatlarinin finansmani için Türk lirasi üzerinden kredi kullandiriyoruz. Program kapsaminda geçen yil, 150 milyon liralik kredi tutarinin tamamina yakini firmalar ve projelerin desteklenmesinde kullanildi. Geçtigimiz nisan ayinda bu yil için 150 milyon liralik yeni bir çagriya çiktik. Böylece sundugumuz kredilerin büyüklügü 300 milyon liraya ulasti."

- "Sürdürülebilirlik ve ihracat kavraminda daha basa güresen sanayi ekosistemimiz olacak"

Ismail Demir, sistem bazinda belirli bir olgunluga gelen savunma sanayisinin teknolojik derinliginin artirilmasi ve büyük zorluklarla elde edilen bilgi birikimi ve yetenegin devaminin saglanabilmesi için bu alandaki yan sanayi ve KOBI'lerin gelistirilmesi, teknolojik derinlik ve rekabet edebilirliklerinin artirilmasina yönelik çalismalara devam edeceklerini vurguladi.

Küresel anlamda oyuncu ve üretici olmanin önemine isaret eden Demir, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu degerlendirmelerimizin bir parçasi da dünya çapinda kalitesine her an güvenilir ve bunun belirli kontrol ve sertifikasyon süreçleriyle desteklendigi bir üretici zinciri olusturmak. Amacimiz dünyanin herhangi bir yerine mal satarken veya herhangi bir küresel imalatçinin alt yüklenicisi ya da dogrudan yüklenicisi olurken hiçbir soru isareti birakmadan, yetkinliklerinin kalitelerinin belgelenmis oldugu bir sistem olusturmak. Bu güveni olusturdugumuz zaman özellikle sürdürülebilirlik ve ihracat kavraminda daha basa güresen, daha öne geçmis bir sanayi ekosistemimiz olacaktir. Çünkü biz kendi savunma ve güvenlik harcamalarimizi yaparken, sanayimizde bir teknolojik derinlik olustururken su çok net; sadece Türkiye'ye satan, imal eden bir sanayi sektörünün yasama sansi yok. Ihracatimizi artirmak isterken, dünyada oyuncu olmak çok önemli bir konu. Dünyada oyuncu olmak için de kalitesine güvenilir, her alanda güresebilecek, ürün ortaya koyabilecek, teknolojik gelismeleri yakindan takip edebilen, bulusçuluga önem veren, yenilikçi uygulamalari hareket geçirebilen bir sektör ve ekosistem olusturmak zorundayiz."

Demir, milli teknoloji basligi altinda, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi çalismalariyla çok yakin, iç içe geçmis bir faaliyet alaninin olduguna deginerek, "Bu çalismalar neticesinde savunma sanayi degil, genelde ülkemizin ve dünyanin ihtiyaci olan tüm teknoloji alanlarinda, bazilarinda belki bir numara olmak hedefiyle yola devam edip, Türkiye'mizi çok daha güzel günlere tasimak üzere hep beraber el birligiyle yürüyecegiz." degerlendirmesini yapti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede ise Türkiye'nin adeta kabuk degistirdigini belirtti.

Büyükdede, sanayi alanlari ve sanayi karakterini degistirmeye çalistiklarini anlatarak, "Mikro isletmelerden orta büyüklüktekilere, ortalari da büyük isletmelere ve dünya çapindaki firmalarla entegre olmus firmalara dönüstürmeye gayret ediyoruz. Eskisehir bu bakimdan, uçak bakim merkezinin de yillardir burada olmasi, burada yetismis çok nitelikli bir insan kaynagi bulunmasi, TEI'nin burada bulunmasi ve TEI gibi dünya çapinda bir firmamizin bütün dünyaya hizmet veren bir yapisinin olmasi, savunma sanayimizin içinde önemli bir yer edinmesi bizim için çok önemli." ifadelerini kullandi.

Eskisehir Sanayi Odasi Baskani Celalettin Kesikbas'in da salondakilere hitap ettigi programa, is insanlari ve diger ilgililer katildi.
Kaynak: AA