Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, 'Verimlilik Ve Teknoloji Fuari'nda Konustu Açiklamasi
'Çagimizda artik ülkelerin uygarlik düzeyleri kisi basina kullanilan bilgi miktarindan tutun da akilli cihaz kullanim oranlarina, sosyal medya kullanimindan genis bant altyapilarinin yayginlik durumuna ve eDevlet kullanici sayilarina kadar teknoloji odakli parametrelerle ölçülür hale gelmistir' 'Cumhurbaskanimizin öncülügünde 1239 adet ArGe merkezi, 79 Teknopark kurmusuz, bunun kat be kat fazlasini kurmak için çalisacagiz' 'Ülkemiz üzerinde oynanmaya çalisilan oyunlara müsaade etmis olsaydik TÜRKSAT 6A ve IMECE gibi yerli milli haberlesme uydularimizin ya da yerli otomobilimiz TOGG'un tasarimina, üretimine baslayabilir miydik? Milletimiz bunlarin hepsinin farkinda ve kimin laf ürettigini, kimin is ürettigini gayet iyi biliyor'.
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Çagimizda artik ülkelerin uygarlik düzeyleri kisi basina kullanilan bilgi miktarindan tutun da akilli cihaz kullanim oranlarina, sosyal medya kullanimindan genis bant altyapilarinin yayginlik durumuna ve e-Devlet kullanici sayilarina kadar teknoloji odakli parametrelerle ölçülür hale gelmistir." dedi.
Oktay, Türkiye Verimlilik Vakfinca ATO Congresium'da düzenlenen "Uluslararasi Verimlilik ve Teknoloji Fuari"na konustu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in selamlarini ileterek sözlerine baslayan Oktay, fuar katilimcilarina da basarilar diledi.
Oktay, ekonomik büyümede istikrarin korunmasinin, teknolojik ilerlemeye ve sürdürülebilir verimlilik artislarina bagli oldugunu belirterek, "Verimliligi en basit sekliyle, her alanda mümkün olan en düsük kaynak harcamasi ile olabilecek en yüksek sonucu elde etmek olarak tanimlayabiliriz." dedi.
"Toplam faktör verimliligi olarak ifade ettigimiz kavram ise hem emegin hem sermayenin verimliligini ve hem de teknolojik dönüsümü içinde barindirir." diyen Oktay, yakin zamana kadar verimlilik ve teknolojiyi konusurken inovatif uygulamalarin verimlilik için çok önemli bir unsur oldugunun kabul edildigini ancak verimlilige sadece teknolojiyle ulasilamayacagini düsündüklerini dile getirdi.
Oktay, söyle devam etti:
"Is gücü kapasitesinden isletme ölçeklerine, üretim yapisindan zamanin kullanimina kadar pek çok baska faktör siralardik. Bugün ise artik yapay zeka, otonom araçlar, robotik üretim sistemleri, arttirilmis gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi çigir açan ve yenilikçi teknolojiler hayatimizin birer gerçegi haline geldi. Bugün verimliligi etkileyen tüm faktörler dijital dönüsümden ve teknolojik gelismelerden dogrudan etkilenmektedir ve yüksek teknoloji, yüksek verimlilik ve yüksek katma deger demektir. PricewaterhouseCoopers'in (PwC) öngörüsüne göre bulut bilisim gibi çigir açan teknolojilerin 2030'da küresel ekonomiye yaklasik 16 trilyon dolar katki yapmasi bekleniyor. McKinsey ise 'Kovid sonrasi Isimizin Gelecegi' raporunda otomasyonun verimlilik ve büyüme üzerindeki olumlu etkisi sayesinde 2030 yilina kadar yaklasik 11 milyon kisiye yeni is alanlari olusacagini öngörmekte.
Bilginin ikiye katlanma prensibi üzerinde IBM ve Harvard Üniversitesi tarafindan yapilan arastirmalara göre, insanoglunun yararlandigi bilgi, geçtigimiz yüzyilda 25 yilda bir ikiye katlanirken özellikle nesnelerin interneti ve makine ögrenmesinin hayatimiza girmesiyle bu süre yarim güne kadar düsmüstür. Salgin sartlarinin da etkisiyle geçtigimiz yil internet üzerinden 1 dakikada yaklasik 1,5 milyon görüntülü ve sesli görüsmenin yapildigi, yine 1 dakikada 260 binden fazla video konferans oturumunun açildigi ve 41 milyondan fazla Whatsapp mesajinin gönderildigi bir atmosferi konusuyoruz. Iste bu yilki fuarin da temasini olusturan ileri teknolojileri, büyük veri analizi ve yapay zeka gibi öne çikan teknolojileri, bilginin bu katlanma ve üretim hizi isiginda ele almamiz gerekiyor. Verinin giderek en degerli maden niteligi kazandigi günümüzde is dünyamizla, üniversitelerimizle ve kuluçka merkezlerimizle omuz omuza vererek degisen trendlerin öncüsü olacagimiza yürekten inaniyorum."
- "Kamu ve özel sektörde verimliligi artirmak yenilikçi ve kapsayici bir yönetim anlayisiyla saglanabilir"
Oktay, yasanan teknolojik dönüsümün vatandaslarin, is insanlarinin ve karar alicilarin proaktif bir sekilde uyum saglamalarini gerektiren dinamik bir süreç oldugunu belirterek, "Çagimizda artik ülkelerin uygarlik düzeyleri kisi basina kullanilan bilgi miktarindan tutun da, akilli cihaz kullanim oranlarina, sosyal medya kullanimindan, genis bant altyapilarinin yayginlik durumuna ve e-Devlet kullanici sayilarina kadar teknoloji odakli parametrelerle ölçülür hale gelmistir." dedi.
Özel sektör açisindan rekabetçiligin, teknolojinin sagladigi azalan maliyetler, hizlanan network imkanlari, yeni müsteri ve pazarlara daha kolay erisim gibi avantajlarla mümkün olabilecegini aktaran Oktay, "Hem kamuda hem de özel sektörde verimliligi artirmak ancak gelecegin de ötesini görebilen politikalarla, yenilikçi ve kapsayici bir yönetim anlayisiyla saglanabilir." diye konustu.
Oktay, sunlari kaydetti:
"Biz Türkiye olarak Cumhurbaskanimiz liderliginde 'yüksek katma degerli yapisal dönüsüm' ve 'sürdürülebilir ekonomik büyüme' hedefimizi 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi' vizyonuyla hayata geçiriyoruz. Vizyonumuzun alt eksenleri ise sanayide verimlilik artisi, dijital dönüsüm ve bölgesel kalkinmadir. Bu fuar salonuna giris yaptigimiz andan itibaren bu üç eksende ülkemizin geldigi noktanin somut nisanelerine bir kez daha birlikte sahitlik etme imkaniniz olmustur. Yerli, milli savunma sanayi projelerimiz ve Ar-Ge'de öncü üniversitelerimiz ürünleriyle burada. Gurur vesilesi bilisim sektörümüz ve gelecege umutla baktigimiz enerji projelerimiz burada.
Salgin döneminde bile yatirim, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünü daha hizli döndüren sanayicilerimiz ve sanayi odalarimiz, babayigit girisimcilerimiz burada. Fikirleriyle kalkinma ve gelisimimize isik tutan startup sahibi gençlerimiz, yarinlara dair hayalleri olan çocuklarimiz burada. Ileri teknoloji dedigimiz sey bizim için ileride ya da uzakta degil; iste tüm paydaslariyla burada. Hiç süphesiz daha alacak çok yolumuz, asacak zorlu yokuslarimiz var. Cumhurbaskanimizin öncülügünde 1239 adet Ar-Ge merkezi, 79 Teknopark kurmusuz, bunun kat be kat fazlasini kurmak için çalisacagiz."
- "750 Savunma Sanayi projesi yürütüyoruz"
"60 milyar dolarlik hacmin üzerinde 750 Savunma Sanayi projesi yürütüyoruz, bu sayiyi da proje hacmini de yükseklere tasiyacagiz." diyen Oktay, 805 kuruma ait kamu hizmetinin e-Devlet üzerinden vatandaslara sunuldugunu, bu sayinin da yerel yönetimler ve özel sektörün de dahil edilmesiyle daha da artirilacagini ve büyük verinin analiziyle karar alma süreçlerine katki saglanacagini vurguladi.
Oktay, Cografi Bilgi Sistemleri altyapisiyla devletin elinde bulunan toprak ve harita bilgisinin tapu ve kadastro, verimli tarim uygulamalari, gayrimenkul islemleri ve yerli navigasyon gelistirme çalismalari için kullanima açildigini hatirlatarak, sistemi daha en etkin hale getirmek için çalismalarin sürdürüldügünü aktardi.
Fuat Oktay, sunlari söyledi:
"Yapay zeka, nesnelerin interneti, artirilmis gerçeklik, büyük veri, robotik, siber güvenlik ve sensör teknolojileri gibi alanlari gelistirilmesi öncelikli kritik teknoloji alanlari olarak belirledik. Bu alandaki girisim ve icatlari öncelikli olarak destekliyoruz. Muhalefetin hezeyanlariyla vakit kaybetseydik Milli Uzay Stratejimizi olusturup, somut adimlari atabilir miydik? Birilerinin karamsarligina, 'istemezük' zihniyetine uysaydik; bugün ATAK, ANKA, AKINCI semalarda olabilir miydi? Polonya, Ukrayna, Tunus gibi birçok ülkeye ihracatini yapiyor olabilir miydik? Ülkemiz üzerinde oynanmaya çalisilan oyunlara müsaade etmis olsaydik TÜRKSAT 6A ve IMECE gibi yerli milli haberlesme uydularimizin ya da yerli otomobilimiz TOGG'un tasarimina, üretimine baslayabilir miydik? Milletimiz bunlarin hepsinin farkinda ve kimin laf ürettigini kimin is ürettigini gayet iyi biliyor. Bu millet kiminle selami sabahi kesecegini de, Asik Veysel’in dedigi gibi hangi cahille sohbeti kesecegini de iyi biliyor.
19 yildir nasil yatirimlarimizla, somut is ve icraatlarimizla gönüllere girdiysek bundan sonra da ayni sekilde yolumuza devam edecegiz. Verimlilik ve teknoloji konusunda, bir sektörde sahip oldugumuz tecrübeyi diger alanlara yayarak, sahip oldugumuz know-how'i kritik sektörlere aktararak ilerliyoruz. Savunma sanayi altyapimiz saglik teknolojilerini, lojistik altyapimiz e-ticareti, otomotiv sektörü, bilisim ve otonom sektörlerini; yenilenebilir enerji altyapilarini besledikçe ihracat rekorlarimiz, pozitif büyüme rakamlarimiz gelmeye devam edecek."
- "Türkiye, güçlendirilmis ekonomik modelle 2053 ve 2071'e güçlü sekilde ilerleyecek"
"Yüksek teknoloji ve verimlilik artisiyla güçlendirilmis bir ekonomik model ile 2053 ve 2071’e daha güçlü bir Türkiye tasiyacagiz." diyen Oktay, önümüzdeki dönemde böyle fuarlarda kuantum teknolojilerinin, uzaydan saglanan internetin, otomasyonun, ileri nanoteknolojinin, pikoteknolojilerin ve giyilebilen yerli milli teknolojilerin sergilenebilecegini söyledi.
Oktay, sunlari kaydetti:
"Ülkemizin sahip oldugu hiçbir kaynagi özellikle enerjiyi, hammaddeyi ve sermayeyi atil sekilde kullanma lüksümüz yok. Vaktimizi de bosa harcayamayiz. Inaniyorum ki bugün altyapisini olusturdugumuz milli teknoloji projeleri, gelecek nesillere birakacagimiz en kiymetli miras olacaktir. Verimliligi artirma projelerinin tesvik edilmesi ve toplumda verimlilik kültürünün gelistirilmesine yönelik çalismalar yapan Türkiye Verimlilik Vakfinin çalismalari son derece önemlidir. Verimliligin artirilmasi alanindaki çalismalar, geçtigimiz iki fuar programinda oldugu gibi yine bu fuar vesilesiyle genis kitlelere ulasma imkani bulacaktir. Böylece toplumun farkli kesimlerinde verimlilik olgusuna iliskin farkindalik artacak ve sektörler arasinda es güdüm güçlenecektir.
Özellikle fuar alaninda bulunan 'start-up' sokaginin genç beyinlere ve buluslara yer veriyor olmasi, yarinlarimiz açisindan umut veren bir yaklasimdir. Gelecegin ötesine, start-uplara kafa yoran, tasarlayan, üreten, gençlerimizle yürüyecegiz. Bu duygularla basta verimlilik ve teknoloji vizyonumuzun lokomotifi Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz, Türkiye Verimlilik Vakfi ve Ankara Bilim Üniversitesi olmak üzere tüm paydas kurum ve kuruluslar ile emegi geçenlere tesekkür ediyor, fuarda kurulan is birliklerinin devamini diliyorum."
Kaynak: AA
Oktay, Türkiye Verimlilik Vakfinca ATO Congresium'da düzenlenen "Uluslararasi Verimlilik ve Teknoloji Fuari"na konustu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in selamlarini ileterek sözlerine baslayan Oktay, fuar katilimcilarina da basarilar diledi.
Oktay, ekonomik büyümede istikrarin korunmasinin, teknolojik ilerlemeye ve sürdürülebilir verimlilik artislarina bagli oldugunu belirterek, "Verimliligi en basit sekliyle, her alanda mümkün olan en düsük kaynak harcamasi ile olabilecek en yüksek sonucu elde etmek olarak tanimlayabiliriz." dedi.
"Toplam faktör verimliligi olarak ifade ettigimiz kavram ise hem emegin hem sermayenin verimliligini ve hem de teknolojik dönüsümü içinde barindirir." diyen Oktay, yakin zamana kadar verimlilik ve teknolojiyi konusurken inovatif uygulamalarin verimlilik için çok önemli bir unsur oldugunun kabul edildigini ancak verimlilige sadece teknolojiyle ulasilamayacagini düsündüklerini dile getirdi.
Oktay, söyle devam etti:
"Is gücü kapasitesinden isletme ölçeklerine, üretim yapisindan zamanin kullanimina kadar pek çok baska faktör siralardik. Bugün ise artik yapay zeka, otonom araçlar, robotik üretim sistemleri, arttirilmis gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi çigir açan ve yenilikçi teknolojiler hayatimizin birer gerçegi haline geldi. Bugün verimliligi etkileyen tüm faktörler dijital dönüsümden ve teknolojik gelismelerden dogrudan etkilenmektedir ve yüksek teknoloji, yüksek verimlilik ve yüksek katma deger demektir. PricewaterhouseCoopers'in (PwC) öngörüsüne göre bulut bilisim gibi çigir açan teknolojilerin 2030'da küresel ekonomiye yaklasik 16 trilyon dolar katki yapmasi bekleniyor. McKinsey ise 'Kovid sonrasi Isimizin Gelecegi' raporunda otomasyonun verimlilik ve büyüme üzerindeki olumlu etkisi sayesinde 2030 yilina kadar yaklasik 11 milyon kisiye yeni is alanlari olusacagini öngörmekte.
Bilginin ikiye katlanma prensibi üzerinde IBM ve Harvard Üniversitesi tarafindan yapilan arastirmalara göre, insanoglunun yararlandigi bilgi, geçtigimiz yüzyilda 25 yilda bir ikiye katlanirken özellikle nesnelerin interneti ve makine ögrenmesinin hayatimiza girmesiyle bu süre yarim güne kadar düsmüstür. Salgin sartlarinin da etkisiyle geçtigimiz yil internet üzerinden 1 dakikada yaklasik 1,5 milyon görüntülü ve sesli görüsmenin yapildigi, yine 1 dakikada 260 binden fazla video konferans oturumunun açildigi ve 41 milyondan fazla Whatsapp mesajinin gönderildigi bir atmosferi konusuyoruz. Iste bu yilki fuarin da temasini olusturan ileri teknolojileri, büyük veri analizi ve yapay zeka gibi öne çikan teknolojileri, bilginin bu katlanma ve üretim hizi isiginda ele almamiz gerekiyor. Verinin giderek en degerli maden niteligi kazandigi günümüzde is dünyamizla, üniversitelerimizle ve kuluçka merkezlerimizle omuz omuza vererek degisen trendlerin öncüsü olacagimiza yürekten inaniyorum."
- "Kamu ve özel sektörde verimliligi artirmak yenilikçi ve kapsayici bir yönetim anlayisiyla saglanabilir"
Oktay, yasanan teknolojik dönüsümün vatandaslarin, is insanlarinin ve karar alicilarin proaktif bir sekilde uyum saglamalarini gerektiren dinamik bir süreç oldugunu belirterek, "Çagimizda artik ülkelerin uygarlik düzeyleri kisi basina kullanilan bilgi miktarindan tutun da, akilli cihaz kullanim oranlarina, sosyal medya kullanimindan, genis bant altyapilarinin yayginlik durumuna ve e-Devlet kullanici sayilarina kadar teknoloji odakli parametrelerle ölçülür hale gelmistir." dedi.
Özel sektör açisindan rekabetçiligin, teknolojinin sagladigi azalan maliyetler, hizlanan network imkanlari, yeni müsteri ve pazarlara daha kolay erisim gibi avantajlarla mümkün olabilecegini aktaran Oktay, "Hem kamuda hem de özel sektörde verimliligi artirmak ancak gelecegin de ötesini görebilen politikalarla, yenilikçi ve kapsayici bir yönetim anlayisiyla saglanabilir." diye konustu.
Oktay, sunlari kaydetti:
"Biz Türkiye olarak Cumhurbaskanimiz liderliginde 'yüksek katma degerli yapisal dönüsüm' ve 'sürdürülebilir ekonomik büyüme' hedefimizi 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi' vizyonuyla hayata geçiriyoruz. Vizyonumuzun alt eksenleri ise sanayide verimlilik artisi, dijital dönüsüm ve bölgesel kalkinmadir. Bu fuar salonuna giris yaptigimiz andan itibaren bu üç eksende ülkemizin geldigi noktanin somut nisanelerine bir kez daha birlikte sahitlik etme imkaniniz olmustur. Yerli, milli savunma sanayi projelerimiz ve Ar-Ge'de öncü üniversitelerimiz ürünleriyle burada. Gurur vesilesi bilisim sektörümüz ve gelecege umutla baktigimiz enerji projelerimiz burada.
Salgin döneminde bile yatirim, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünü daha hizli döndüren sanayicilerimiz ve sanayi odalarimiz, babayigit girisimcilerimiz burada. Fikirleriyle kalkinma ve gelisimimize isik tutan startup sahibi gençlerimiz, yarinlara dair hayalleri olan çocuklarimiz burada. Ileri teknoloji dedigimiz sey bizim için ileride ya da uzakta degil; iste tüm paydaslariyla burada. Hiç süphesiz daha alacak çok yolumuz, asacak zorlu yokuslarimiz var. Cumhurbaskanimizin öncülügünde 1239 adet Ar-Ge merkezi, 79 Teknopark kurmusuz, bunun kat be kat fazlasini kurmak için çalisacagiz."
- "750 Savunma Sanayi projesi yürütüyoruz"
"60 milyar dolarlik hacmin üzerinde 750 Savunma Sanayi projesi yürütüyoruz, bu sayiyi da proje hacmini de yükseklere tasiyacagiz." diyen Oktay, 805 kuruma ait kamu hizmetinin e-Devlet üzerinden vatandaslara sunuldugunu, bu sayinin da yerel yönetimler ve özel sektörün de dahil edilmesiyle daha da artirilacagini ve büyük verinin analiziyle karar alma süreçlerine katki saglanacagini vurguladi.
Oktay, Cografi Bilgi Sistemleri altyapisiyla devletin elinde bulunan toprak ve harita bilgisinin tapu ve kadastro, verimli tarim uygulamalari, gayrimenkul islemleri ve yerli navigasyon gelistirme çalismalari için kullanima açildigini hatirlatarak, sistemi daha en etkin hale getirmek için çalismalarin sürdürüldügünü aktardi.
Fuat Oktay, sunlari söyledi:
"Yapay zeka, nesnelerin interneti, artirilmis gerçeklik, büyük veri, robotik, siber güvenlik ve sensör teknolojileri gibi alanlari gelistirilmesi öncelikli kritik teknoloji alanlari olarak belirledik. Bu alandaki girisim ve icatlari öncelikli olarak destekliyoruz. Muhalefetin hezeyanlariyla vakit kaybetseydik Milli Uzay Stratejimizi olusturup, somut adimlari atabilir miydik? Birilerinin karamsarligina, 'istemezük' zihniyetine uysaydik; bugün ATAK, ANKA, AKINCI semalarda olabilir miydi? Polonya, Ukrayna, Tunus gibi birçok ülkeye ihracatini yapiyor olabilir miydik? Ülkemiz üzerinde oynanmaya çalisilan oyunlara müsaade etmis olsaydik TÜRKSAT 6A ve IMECE gibi yerli milli haberlesme uydularimizin ya da yerli otomobilimiz TOGG'un tasarimina, üretimine baslayabilir miydik? Milletimiz bunlarin hepsinin farkinda ve kimin laf ürettigini kimin is ürettigini gayet iyi biliyor. Bu millet kiminle selami sabahi kesecegini de, Asik Veysel’in dedigi gibi hangi cahille sohbeti kesecegini de iyi biliyor.
19 yildir nasil yatirimlarimizla, somut is ve icraatlarimizla gönüllere girdiysek bundan sonra da ayni sekilde yolumuza devam edecegiz. Verimlilik ve teknoloji konusunda, bir sektörde sahip oldugumuz tecrübeyi diger alanlara yayarak, sahip oldugumuz know-how'i kritik sektörlere aktararak ilerliyoruz. Savunma sanayi altyapimiz saglik teknolojilerini, lojistik altyapimiz e-ticareti, otomotiv sektörü, bilisim ve otonom sektörlerini; yenilenebilir enerji altyapilarini besledikçe ihracat rekorlarimiz, pozitif büyüme rakamlarimiz gelmeye devam edecek."
- "Türkiye, güçlendirilmis ekonomik modelle 2053 ve 2071'e güçlü sekilde ilerleyecek"
"Yüksek teknoloji ve verimlilik artisiyla güçlendirilmis bir ekonomik model ile 2053 ve 2071’e daha güçlü bir Türkiye tasiyacagiz." diyen Oktay, önümüzdeki dönemde böyle fuarlarda kuantum teknolojilerinin, uzaydan saglanan internetin, otomasyonun, ileri nanoteknolojinin, pikoteknolojilerin ve giyilebilen yerli milli teknolojilerin sergilenebilecegini söyledi.
Oktay, sunlari kaydetti:
"Ülkemizin sahip oldugu hiçbir kaynagi özellikle enerjiyi, hammaddeyi ve sermayeyi atil sekilde kullanma lüksümüz yok. Vaktimizi de bosa harcayamayiz. Inaniyorum ki bugün altyapisini olusturdugumuz milli teknoloji projeleri, gelecek nesillere birakacagimiz en kiymetli miras olacaktir. Verimliligi artirma projelerinin tesvik edilmesi ve toplumda verimlilik kültürünün gelistirilmesine yönelik çalismalar yapan Türkiye Verimlilik Vakfinin çalismalari son derece önemlidir. Verimliligin artirilmasi alanindaki çalismalar, geçtigimiz iki fuar programinda oldugu gibi yine bu fuar vesilesiyle genis kitlelere ulasma imkani bulacaktir. Böylece toplumun farkli kesimlerinde verimlilik olgusuna iliskin farkindalik artacak ve sektörler arasinda es güdüm güçlenecektir.
Özellikle fuar alaninda bulunan 'start-up' sokaginin genç beyinlere ve buluslara yer veriyor olmasi, yarinlarimiz açisindan umut veren bir yaklasimdir. Gelecegin ötesine, start-uplara kafa yoran, tasarlayan, üreten, gençlerimizle yürüyecegiz. Bu duygularla basta verimlilik ve teknoloji vizyonumuzun lokomotifi Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz, Türkiye Verimlilik Vakfi ve Ankara Bilim Üniversitesi olmak üzere tüm paydas kurum ve kuruluslar ile emegi geçenlere tesekkür ediyor, fuarda kurulan is birliklerinin devamini diliyorum."