Bulgar Basini Ve Asiri Milliyetçiler, AA'nin Haberini Çarpitarak HÖH'ü Hedef Aldi

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Karadayi'nin Türkiye ziyaretindeki sözlerinin aktarildigi AA haberi, Bulgar basini tarafindan Bulgarcaya hatali çevrildi Bulgar medyasina yansiyan yanlis çeviriye dayali haberler, asiri milliyetçi partiler tarafindan propaganda malzemesi olarak kullanildi.

SOFYA – Bulgaristan'da, üyelerinin çogunlugunu Türklerin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin lideri Mustafa Karadayi'nin Türkiye ziyaretiyle ilgili Bulgar medyasindaki hatali çeviriye dayali yanlis haberler, ülkede siyasi gerginlige neden oldu.

Anadolu Ajansinin , Karadayi ve beraberindeki heyetin TBMM Baskani Mustafa Sentop ile geçen hafta yaptigi toplantiyla ilgili haberinde, Karadayi'nin "Türkiye anavatanimizdir" ifadesi Bulgarcaya "Türkiye vatanimizdir" olarak çevrildi. Bunun sonucunda çikan yanlis haberler Cumhurbaskani Rumen Radev'in elestirisine, yaklasan parlamento seçimleri öncesi ülkenin irkçi ve asiri milliyetçi partilerin de kara propagandasina konu oldu.

Ülkenin en büyük özel ulusal televizyon kanallarindan BTV, AA'yi kaynak göstererek yaptigi haberde yanlis çeviri kullandi. "Anavatan" kavraminin "vatan" seklinde yanlis olarak çevrildigi BTV'nin haberinde, Karadayi'nin Sentop ile görüsmesindeki "Bu topraklar bizim topraklarimizdir." ifadesinde Bulgaristan'i degil, Türkiye'yi kastettigi savunuldu.

Oysa Karadayi, Bulgaristan'i kastederek, "Bu topraklar bizim topraklarimiz. Biz orada muhacir degiliz. Türkiye anavatanimiz. Osmanli'dan sonra oralarda kaldik. Bizim mücadelemiz Türk kimligimizi korumak. Dilimizi, dinimizi, adetlerimizi korumak. Zorluklar yasadigimiz bir gerçek." ifadelerini kullanmisti.

- Cumhurbaskani Radev'in tepkisi

Cumhurbaskani Radev de HÖH yönetiminin Türkiye ziyaretiyle ilgili Bulgar medyasinda çikan yanlis haberlere dayali yorum yapti.

Radev, "Karadayi, vatan kavrami üzerinde bir kez daha düsünmeli. Bu kavrami hangi baglamda kullandigini da düsünmeli. Karadayi, Bulgaristan Parlamentosu huzurunda verdigi, Bulgar Anayasasi'na sadik kalacagina dair yemini hatirlasin. Bu Anayasada dini ve etnik temelli partilerin kurulmasinin yasak oldugu net bir sekilde ifade edilmistir. Biz tüm Bulgaristan vatandaslarinin esit hak garantisini veren ve onlari etnik temelde ayirmayan en demokratik anayasalarindan birine sahibiz. Siyasi partilerin de bunu yapmasi gerekiyor." dedi.

Türkiye'nin iyi komsu, önemli ortak ve müttefik oldugunu belirten Radev, ikili iliskilerin esit konumlu temelde ve karsilikli iç iliskilere müdahale olmaksizin gelistirilmesi gerektigini söyledi.

- Irkçilarin protestosu

Öte yandan, 4 Nisan'daki parlamento seçiminde meclis disinda kalan irkçi ve asiri sagci partilerin olusturdugu koalisyon, HÖH'ün Türkiye ziyaretiyle ilgili Bulgar medyasinda çikan yanlis haberleri bahane ederek, partinin Sofya'daki merkez binasi önünde protesto gösterisi düzenledi.

HÖH lideri Karadayi baskanligindaki heyet, 5-6 Haziran'da gerçeklestirdigi Türkiye ziyareti kapsaminda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, TBMM Baskani Mustafa Sentop, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve muhalefet partilerinin liderleriyle görüsmeler yapmisti.
Kaynak: AA