ABD, Düsük Gelirli Ülkelere Verilmek Üzere 500 Milyon Doz Pfizer-Biontech Asisi Satin Alacak

ABD'nin, Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) olusturdugu Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programi (COVAX) kapsaminda düsük gelirli ülkelere gönderilmek üzere 500 milyon doz Pfizer-BionTech yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi satin alacagi belirtildi.

Amerikan basinina konusan ve isminin açiklanmasini istemeyen yetkililer, Biden'in yarin G7 toplantisi öncesi Ingiltere'de asi çalismalarina iliskin bir duyuru yapacagini belirtti.

Yetkililer, Biden'in COVAX kapsaminda düsük gelirli ülkeler ile paylasilmak üzere 500 milyon doz Kovid-19 asisi alacagini ve bu asilarin dagitiminin gelecek yil içinde tamamlanacagini duyuracagini aktardi.

Kaynaklara göre, söz konusu 500 milyon doz asinin 200 milyon dozu bu yil içinde tamamlanacak.

Biden, bu sabah Avrupa gezisi için Washington'dan ayrilmadan önce gazetecilere yaptigi açiklamada, G7 Zirvesi kapsaminda asi programi açiklayacagini kaydetmisti.

- ABD, haziran sonuna kadar 80 milyon doz asiyi dünya ile paylasmayi hedefliyor

ABD yönetimi, haziran sonuna kadar dünyaya 55 milyonu AstraZeneca, 25 milyonu ise Pfizer-BioNTech, Moderna ve Johnson and Johnson olmak üzere 80 milyon asi dagitmayi amaçliyor.

Biden, 3 Haziran'da dünya ile paylasacaklari 25 milyon doz asinin paylasim programinin detaylarini açiklamis, "Bu dozlarin en az yüzde 75'i (yaklasik 19 milyonu) COVAX araciligiyla paylasilacak. Bunun 6 milyon dozu Latin Amerika ve Karayipler'e, yaklasik 7 milyonu Güney ve Güneydogu Asya'ya, yaklasik 5 milyonu Afrika'ya gidecek." bilgisini paylasti.

Biden, kalan 6 milyon dozun ise Kanada, Meksika, Hindistan ve Güney Kore dahil su anda vaka artisi yasanan, kriz halinde olan ülkeler ile paylasilacagini ifade etti.

ABD'nin AstraZeneca asisini diger ülkelere göndermesi için ABD Gida ve Ilaç Dairesinin (FDA), bu asinin kullanimina onay vermesi gerekiyor.

Kaynak: AA