Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi, HDP'nin Kapatilmasi Istemiyle Yeniden Dava Açti

Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi, Halklarin Demokratik partisine yeniden kapatma davasi açti. Iddianame anayasa mahkemesine gönderildi. Ilk iddianame 17 Mart’ta hazirlanmis anayasa mahkemesi de ilk incelemesini 31 Mart’ta yapmisti.

Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi, HDP'nin Kapatilmasi Istemiyle Yeniden Dava Açti
Dosyadaki eksiklikler nedeniyle iddianamenin Yargitay Cumhuriyet Bassavciligina iadesine oy birligiyle karar verilmisti. Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi o eksiklikleri giderdi. Yeniden hazirlanan iddianame bir kez daha anayasa mahkemesine gönderildi.

850 sayfalik iddianamede yaklasik 500 partili hakkinda siyasi yasak isteniyor. Ayrica HDP’nin banka hesabina tedbir konulmasi da talep ediliyor.

Iddianamede Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin’in kapatma isteminin gerekçeleri de yer aliyor. Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’nin HDP’ye açtigi kapatma davasinin ardindan Anayasa mahkemesi ilk olarak raportör görevlendirecek. Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan’in görevlendirecegi raportör ilk inceleme raporunu hazirlayarak baskanliga sunacak.

Kabulüne karar verilmesi halinde iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilerek usül ve esasa iliskin savunmalari alinacak. Bütün bu sürecin ardindan davaya iliskin bilgi-belgeleri toplayacak raportör, esas hakkindaki raporunu hazirlayacak.

Raporun Anayasa Mahkemesi üyelerine dagitilmasinin ardindan Zühtü Arslan, toplanti için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüsülmeye baslanacak.

HDP hakkindaki kapatma davasini 15 kisiden olusan Anayasa Mahkemesi heyeti karara baglayacak.

Kapatma yönünde karar çikmasi için yüksek mahkemenin 15 üyesinden 10’unun evet oyu vermesi gerekiyor.

Kaynak: İHA