Türkiye'nin Ilk 'Tarim Takvimi' Basildi

Mugla Tarim ve Orman Il Müdürlügü, bir yillik bir çalismanin ardindan Türkiye’de ilk defa ilçe bazli ‘Tarim Takvimi’ olusturdu. Normal bir takvimi andiran tarim takviminde Mugla’nin 13 ilçesinde hangi ürün ne zaman hangi mevsimde ekilecek, ne zaman hasadi yapilacak kalem kalem yazili belge haline getirildi ve takvime baglandi.

2020 yilinda gayri safi milli hasilaya 12,5 milyar liralik bir katki saglayan Mugla’nin tarimsal ürünlerinin en iyi sekilde degerlendirilmesi ve üreticinin el kitabi niteligi tasiyan ‘Tarim Takvimi’ basildi. Bodrum’dan Fethiye’ye, Datça’dan Kavaklidere ilçesine kadar 13 ilçe için ayri ayri bastirilan ‘Tarim Takvimi’ üreticiler tarafindan da büyük begeni aldi.

Yaklasik bir yillik saha çalismasi sonrasi yazili belge haline getirilen ve ‘Tarim Takvimi’ adi verilen çalismada balikçilik, bal, narenciye, örtü üstü ve örtü alti sebze yetistiriciligi, nar, çilek, aromatik ürünler, ceviz, kestane gibi ürünlerin hangi mevsimde ekilecegi, ne zaman hasadinin yapilacagi kalem kalem tarim takviminde yer aldi.

“Mikro iklim bölgeleri var”

Mugla Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak, Mugla’nin bir turizm kenti olmasinin yaninda ayni zamanda bir tarim kenti oldugunu söyledi.

Il Müdürü Saylak, “Mugla deniz seviyesinden 2 bin 500 metreye kadar yükseltisi olan, bin 480 kilometre sahili olan müthis bir yeryüzü cenneti. Burada tarim takvimini hazirlarken amacimiz son yillarda iklim krizini bütün olumsuzluklari ile hissediyoruz ülkemizde ve tüm dünyada. Artik mikro iklim bölgeleri var. Dolayisi ile Mugla’nin 13 ilçesinde Dalaman’da avokado, mango yetistirirken, Kavaklidere ilçesinde kestane yetistirebiliyoruz. Bu anlamda üreticilerimizin bu farkli iklim bölgeleri, ilçelerimizin farkli iklimsel kosullari göz önüne alinarak tek tek ay ay üretecekleri ürünlerin ne yapilmasi gerektigi, hangi ayda müdahale edilmesi gerektigi ile ilgili teknik elemanlarimiz uzun ugraslar sonunda büyük bir emek ile 13 ilçe için ayri ayri tarim takvimini hazirladi. Buradaki hedefimiz artik geçen 10-20 yil önceki bildiklerimizi unuttuk. Daha düne kadar avokadoyu, mangoyu, ejder meyvesini kimse bilmezken, simdi Mugla önemli bir tropik meyve üretim merkezi haline geldi. Seydikemer’de Milas’ta muz yetistiriyoruz, bögürtlen, ahududu yetistiriyoruz Bodrum’da” dedi.



"Pandemide yeni çiftçiler ile tanistik"

Pandemi döneminde önemli birikimler elde ettiklerinin altini çizen Saylak, “Pandemi bize sunu gösterdi. Bu dönemde birçok yeni çiftçimiz ile tanistik. Mugla’da güzel ve inovatif ürünler yetistirmek isteyen, ayni zamanda bu amaçla Mugla’ya gelen konuklarimiza yardimci olsun amaci ile bu tarim takvimini hazirladik. Biz teknik arkadaslarimiz ile Cumartesi-Pazar demeden 7/24 sahadayiz. Çiftçilerimizin ve üretenlerimizin yanindayiz. Atalarimiz ‘söz uçar, yazi kalir’ demis. Biz de dijitallesmenin oldugu bir dönemde tarihe de not düsmek adina bu görevi yaptik” dedi.



Mugla’dan gayri safi milli hasilaya 12,5 milyar lire tarimsal katki

Mugla’nin çok önemli bir turizm kenti oldugunu, turizmin gelecekte baskenti olmaya aday bir il oldugunu belirten Saylak, bunun yaninda Mugla’nin bir tarim kenti oldugunun altini çizdi. Saylak, “Bu güzel yeryüzü cennetinde Mugla ayni zamanda çok önemli bir turizm kenti. Turizmin baskenti olmaya aday bir kent. Ama tarimsal üretimin de 2020 yilinda gayri safi milli hasilaya 12,5 milyar liralik katkisini da düsünecek olursak TÜIK rakamlari ile tarimin da Mugla için bir baska sektör oldugunu görebiliriz. Biz Mugla Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak Sayin Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatlari, Valimiz Orhan Tavli Bey’in liderliginde tarim ve turizmi rakip yapmadan birlestirerek sinerji olusturarak agro turizm, tarim turizmi ve eko turizm adi altinda daha da Mugla’mizi hak ettigi noktaya getirme çalismasi ve gayreti içerisindeyiz” dedi.

Kaynak: İHA