OSTIM Modeli Kirgizistan Parlamentosuna Sunuluyor

Kirgiz Bakan Shykmamatov, OSTIM'de incelemelerde bulundu OSTIM Yönetim Kurulu Baskani Orhan Aydin: 'OSTIM modelini Kirgizistan'da uygularsak bölgede bir numara olur'.

Kirgizistan Yatirim Tesviki ve Koruma Bakani Almanbet Shykmamatov, OSTIM modelinin ülkesinde uygulanmasi için gerekli çalismalari hazirlayip parlamentoya sunacagini ve yasal süreci geçtikten sonra çalismalarin önünün açilacagini bildirdi.

OSTIM Organize Sanayi Bölgesi'nden yapilan açiklamaya göre, Bakan Shykmamatov ve beraberindeki heyet, OSTIM'de incelemelerde bulundu ve Yönetim Kurulu Baskani Orhan Aydin'dan bilgi aldi.

Görüsmede, Shykmamatov, Kirgizistan'da Kirgiz-Türk Ortak Sanayi Bölgesi kurulma çalismalarinin hizlandigini ifade etti.

Inceledigi OSTIM modelinin önemine dikkati çeken Shykmamatov, bu modelin Kirgizistan'da uygulanmasi için gerekli çalismalari hazirlayip parlamentoya sunacagini ve yasal süreci geçtikten sonra çalismalarin önünün açilacagini kaydetti.

OSTIM Yönetim Kurulu Baskani Aydin da daha önce Kirgizistan'in çesitli kurum ve kuruluslariyla imzalanan OSTIM modelinin transferi konusundaki protokolleri anlatti.

Aydin, OSTIM modelinin transferi konusunda Orta Dogu, Afrika ve Orta Asya'da pek çok ülkeyle çalismalar yaptiklarini ve bu kapsaminda modeli talep eden ülkeler için proje hazirlayip, tecrübelerini aktardiklarini vurguladi.

Sudan'in Hartum kentinde OSTIM'in bilgileriyle sanayi bölgesi kuruldugunu animsatan Aydin, "Hartum Üniversitesi ile bir proje hazirladik. Burada bir sanayi bölgesi kuruldu. O bölgenin kurulmasinda da bizim emeklerimiz var. Tunus'un baskentinde OSTIM Sanayi Bölgesi diye ismi konulmus bir bölgenin yapimiyla ilgili olarak proje ve bilgi aktarimimizi yaptik." ifadelerini kullandi.

Aydin, Kirgizistan, Kazakistan ile Buhara ve Semerkant basta olmak üzere Özbekistan dahil bölgeye yeniden ilgilerinin arttigini belirterek, sunlari kaydetti:

"OSTIM Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'da protokol imzaladi. Üniversitemiz, Manas Üniversitesi ile de bilimsel alanda is birlikleri yapmaya hazir. OSTIM modelini Kirgizistan'da uygularsak bölgede bir numara olur. (Shykmamatov'a) Eger bir organize sanayi bölgesi kurma yolunda ilerliyorsaniz, 50 yillik tecrübe ve bilgi birikimimizi size aktarabiliriz."
Kaynak: AA