Nadir Rastlanan Yaban Hayvanlarina Tahnit Uygulandi

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, bölgede nadir rastlanan ve dogada ölü olarak bulunan porsuk, vasak ve su samuru gibi hayvanlara tahnit uyguladi.

Nadir Rastlanan Yaban Hayvanlarina Tahnit Uygulandi
Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan tarafindan tedavi sirasinda ölen ya da dogada ölü bulunan yaban hayvanlarini tahnit yöntemiyle adeta yeniden mumyalastiriyor. Özelikle nesli tükenen, nesli tehlike altinda olan ve çok nadir rastlanan yaban hayvanlarina tahnit uygulayan Prof. Dr. Aslan, bu sayede yaban hayvanlarin bölgedeki habitatinin kayitlara geçmesini sagliyor. Özelikle Van Gölü Havzasi’nda çok nadir rastlanan ve genellikle de trafik kazasi sonrasi ölü olarak merkeze getirilen porsuk, vasak ve su samuruna tahnit uygulandi.

“Bölgede yasayan hayvanlar literatüre geçiyor”

IHA muhabirine konusan Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzasi’ndaki bütün yaban hayvanlarinin sorunlariyla ilgilendiklerini belirtti.

Bölgedeki yaban hayvanlarinin dogada tutunmasini ve dogaya dönmesi için belirli kurumlarla koordinasyonlarinin devam ettigini ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Son zamanlarda Van Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü ile beraber dogaya tutunamamis hayvanlarin buradaki tedavisini yapip tekrar dogaya kazandirmaktaydik. Yalniz rehabilitasyon merkezlerinin amaçlarindan biri de nesli tükenmekte olan hayvanlari ve bu bölgedeki habitat seklini yansitmak için bize gelen ölü hayvanlarin hangi bölgeden geldigine dair kayitlara geçmesini saglamak amaciyla yeni bir çalisma baslattik. Bu kapsamda son bir yil içerisinde iki vasak, iki yaban keçisi, birer porsuk, su samuru ve ayi yavrusu dogada ölü olarak bize getirildi.

Buradaki amacimiz hem ölüm nedenlerini ögrenerek çözüm üretmek hem de bu bölgede hangi hayvanlarin yasadigini literatüre geçirmektir” dedi.



“Ölüm nedenleri gerekli yerlere rapor edilecektir”

Su samuru ve porsuklarin dogada çok az görülen hayvanlar oldugunu dile getiren Aslan, “Az görülmesi nesli tükendigi anlaminda degil, insanlarla temas halinde olmadigi anlasilmaktadir. Bunlar genellikle gece hareket halinde olan hayvanlardir. Trafik kazasinda ölen bir porsuk Bitlis’ten bize getirildi.

Dolayisiyla su samurunun Bitlis’te yasadigi ve orada gerekli önlemlerin almasi için ilgili birimlerle koordinasyon haline geçilecektir. Hakkari’den trafik kazasinda ölen iki vasak getirildi.

Vasagin artik bu bölgede yasadiginin ve ölüm nedenleri de gerekli yerlere rapor edilecektir. Bu hayvanlar bundan sonra bize yarali olarak da gelebilir. Bu yüzden çalismalarimizi önceden yürütmekteyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA