ILO Ve EBRD, Kadin Istihdamini Artirmak Için Rapor Hazirladi

Kadinlarin üzerindeki erken çocukluk bakim yükünün azaltilarak, kadin istihdamini artirmayi amaçlayan raporda, isverenlerin, belediyelerin ve sendikalarin öncülügünde üç ayri çocuk bakim uygulamasi öneriliyor Raporda, çocuk bakim hizmetlerinin kurumsallastirilarak yayginlastirilmasi sayesinde, kadinlarin farkli sektörlerde, daha kaliteli, güvenceli, insana yakisir islerde çalisabilmesine katki saglanacagi vurgulaniyor.

Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ve Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) tarafindan, kadinlarin üzerindeki erken çocukluk bakim yükünün azaltilarak, kadin istihdamini artirmak amaciyla, "Kurumlar arasi Is Birlikleri ile Kadin Istihdamini Desteklemek: Erken Çocukluk Bakimi ve Egitimi Uygulamalari" (EÇBE) Raporu" hazirlandi.

ILO Türkiye Ofisinden yapilan açiklamaya göre, ILO Türkiye Ofisi tarafindan Isveç mali katkisi ile yürütülen, "Kadinlar için Daha Çok ve Daha Iyi Isler" Programi kapsaminda hazirlanan rapor için, kamu kurumlarinin, isçi ve isveren örgütlerinin, yerel yönetimlerin, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin katki ve görüsleri alindi.

Ayrica, EÇBE hizmetlerini düzenleyen yasal çerçeve, politika, bu hizmetlerin saglanmasindaki aktörlerin rolleri ile Türkiye ve dünyadan iyi örnekler incelendi.

Raporda, çocuk bakim yükümlülügü çogunlukla üzerlerinde olan kadinlarin, çocuk sahibi olduktan sonra bakim sorumluluklari nedeniyle is gücü piyasasinin disina çiktiklarina veya kayit disi çalisma biçimlerine yöneldiklerine dikkat çekildi.

Çocuk bakim hizmetlerinin kurumsallastirilarak yayginlastirilmasinin, kadinlarin farkli sektörlerde, daha kaliteli, güvenceli, insana yakisir islerde çalisabilmesine katkida bulunacagi vurgulanan raporda, bakim hizmetlerinin erisilebilir ve kaliteli olmasinin, kadinlarin üzerindeki bakim yükünü azaltarak, kadinlarin is gücüne daha fazla katilimini saglayacagi, bu durumun toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasina da katkida bulunacagi belirtildi.

- Önerilen uygulamalar

Raporda, isverenlerin is birligi ile kurulan "Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Uygulamasi", belediyeler öncülügünde gerçeklesen "Belediye Uygulamasi" ve is yerlerinde örgütlü "Sendika Uygulamasi" olmak üzere üç çocuk bakim hizmeti önerildi.

OSB'lerin, çocuk bakim hizmetinin saglanmasinda isverenler arasindaki is birliklerinin kurulabilecegi en uygun yerlerden birisi olarak gösterildigi "OSB Uygulamasi"na göre, isverenler, kendi aralarinda is birligi yaparak, masraflari ve sorumluluklari kendi aralarinda paylasarak, zaten var olan bir mekan ve is birligi üzerinden, baska bir organizasyonun yapilmasina gerek kalmadan EÇBE merkezi açabilecek.

OSB'de bu yöntemle açilacak çocuk bakim merkezleri sayesinde, özellikle kadin çalisanlarin çocuk bakimi nedeniyle ise ara vermeleri, isten ayrilmalari ya da devamsizlik yapmalari gibi isletme açisindan olumsuz sonuçlarin azaltilmasi saglanacak.

Çocuklarinin güvenli ve saglikli bir EÇBE hizmeti aldigini bilen çalisanlarin da motivasyonu artacak ve is gücü verimliligi de olumlu yönde etkilenecek.

"Belediye Uygulamasi" ise yerel ihtiyaçlara cevap verecek. Bu uygulamada, çocuk bakim hizmeti saglamada isverenlerle belediyeler arasinda yapilacak bir is birligi ile EÇBE merkezlerinin açilmasi saglanacak.

Isverenlerin kendi bünyelerinde EÇBE merkezi açma sorumlulugunu üstlenmek istememeleri veya is yerinin EÇBE merkezi açma kosullarina uygun hale getirilememesi durumunda isverenler, belediye ile isbirligi yapip, EÇBE merkezi açma maliyetinin ya da bu hizmetlerin ücretlerinin bir kismini veya tamamini üstlenebilecek.

"Sendika Uygulamasi"nda ise sendikalar çocuk bakim hizmetlerinin saglanmasina dogrudan veya dolayli katkida bulunabilecek.

Bu kapsamda, sendikalar dogrudan kendileri EÇBE merkezi açip isletebilecegi gibi maliyetleri paylasmak yoluyla isverenle is birligi yaparak ya da toplu is sözlesmelerine çocuk bakim hizmetlerinin saglanmasina iliskin maddelerin eklenmesini destekleyip, bu sürece katki saglayabilecek.

Prof. Dr. Saniye Dedeoglu, Dr. Asli Sahankaya Adar ve Yasemin Sirali tarafindan kaleme alinan raporda, çocukluk bakim hizmetlerinin saglanmasi ve dolayisiyla kadinin istihdaminin, insana yakisir is kosullarinda artmasi için çok paydasli bir yaklasim sergilenmesi gerektigine de isaret edildi. Raporda, kamu, özel sektör, belediyeler, isçi ve isveren örgütleri ve sivil toplum kuruluslarinin bu süreçte is birligi yapmasinin önemi vurgulandi.

Erisilebilir ve kaliteli bakim hizmetleri saglanarak, kadinlarin üzerindeki bakim yükünün azaltilmasinin ve kaliteli biçimde sunulacak erken çocukluk egitim ve bakim hizmetlerinin yayginlastirilmasini destekleyen kapsamli yasal ve yapisal düzenlenmeler ile yatirimlarin yapilmasinin elzem oldugu ifade edildi.

Raporda, Kovid-19 döneminde dünyada ve Türkiye'de çocuk bakim ve egitim hizmetlerine yönelik uygulama ve önlemlere de yer verildi.
Kaynak: AA