Haaretz Gazetesi Açiklamasi Israilli Firma Suudi Arabistan'a Casusluk Teknolojisi Satiyor

Israil'de siber teknoloji alaninda faaliyet gösteren bir sirketin Suudi Arabistan yönetimine casusluk teknolojisi sattigi bildirildi.

Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Suudi Arabistan'in 2019'dan bu yana Israilli "Quadream" isimli sirketten casus yazilimlar satin aldigi belirtildi.

Haberde, siber teknolojiler alaninda faaliyet gösteren Quadream'in Tel Aviv yakinlarindaki ofisine iliskin bilgiler paylasildi. Sirketin internet sitesinin olmadigina ve Ramat Gam'daki ofisinde herhangi bir tabela bulunmadigina isaret edildi.

Biri Israil ordusunun istihbarat servisinden emekli istihbaratçi olmak üzere 3 kisi tarafindan 2016'da kurulan Quadream'in, ürünlerini Güney Kibris Rum Kesimi'ndeki InReach isimli sirket üzerinden yurt disina sattigi ifade edildi.

Israilli siber firmasinin cep telefonlarina sizmaya ve hacklemeye yönelik yazilimlara odaklandigi ve müsterileri arasinda Suudi Arabistan'in da yer aldigi kaydedildi.

- Bir baska Israilli firma Kasikçi cinayetiyle gündeme gelmisti

Israilli siber firmalarin adi sik sik Suudi Arabistan'a casus yazilim sattiklari yönündeki haberlerle gündeme geliyor.

Daha önce de Israilli siber teknoloji firmasi NSO Group'un da Suudi Arabistan'a casus yazilim sattigina iliskin haberler uluslararasi basinda yer almisti.

NSO Group'a ait bir casus yazilimin ismi, Suudi gazeteci Cemal Kasikçi cinayetiyle ilgili gelismelerde geçmisti.

Kasikçi'nin Kanada'da yasayan arkadasi Suudi aktivist Ömer Abdülaziz, telefonuna Israilli sirkete ait casus yazilimin yüklendigini dile getirmisti.

Abdulaziz, casus program sayesinde Kasikçi ile yaptigi konusma ve yazismalarin ortaya çiktigini, Suudi gazetecinin bu konusma ve yazismalar sebebiyle öldürülmüs olabilecegini ifade ederek Aralik 2018'de NSO Group hakkinda dava açmisti.

Tel Aviv Bölge Mahkemesi, söz konusu davayi, "casusluk amaciyla bir insan haklari savunucusunun telefonunun hacklenmeye çalisildigi ve bu girisimin ardinda NSO Group'un olduguna yönelik iddialara iliskin herhangi bir delil sunulmadigi" gerekçesiyle reddetmisti.

ABD’li Ulusal Güvenlik Ajansinin eski çalisani Edward Snowden, Israil’in Yedioth Ahronoth gazetesinde yayimlanan röportajinda, "Eger NSO, Pegasus teknolojisini, geçmisi insan haklari ihlalleriyle dolu Suudi Arabistan’a satmamis olsaydi Cemal Kasikçi su an hayatta olabilirdi." demisti.

Sosyal iletisim agi WhatsApp da NSO Group hakkinda, sirketin mesajlasma hizmetini genis kapsamli casusluk için kullandigini, 20 ülkede, aralarinda 100 gazeteci ve insan haklari aktivistlerinin de bulundugu 1400'den fazla kisiyi izledigini öne sürerek dava açmisti.

NSO Group ise hakkindaki tüm suçlamalari reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardimci olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdigini" ileri sürüyor.

Kaynak: AA