Çevre Ve Sehircilik Bakanligindan 'Müsilaj' Genelgesi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan, Marmara Denizi’nde olusan müsilajla ilgili yeni bir genelge yayimlandi. Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un imzasi ile yayimlanan genelgede, “Söz konusu müsilajdan kaynaklanan kirliligin 7 gün 24 saat esasli çalisilarak deniz ortamindan giderilmesi, toplanmasi ve yönetimine iliskin 08.06.2021 tarihinde en büyük deniz temizligi seferberligi baslatilacaktir” denildi.

Çevre Ve Sehircilik Bakanligindan 'Müsilaj' Genelgesi
Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan hazirlanan ve Ulastirma ve Altyapi Bakanligina, Içisleri Bakanligina, Tarim ve Orman Bakanligina, Saglik Bakanligina ve Marmara Denizi Havzasinda yer alan 7 ilin valiligine ve belediye baskanliklarina iletilen genelgede su ifadeler yer aldi:

“Bilindigi üzere Marmara Denizi’nde son günlerde sicaklik (iklim degisikligi etkisi ile birlikte), deniz suyundaki duraganlik ve Azot-Fosfor bolluguna bagli olarak ortaya çikan ve Marmara Denizi’nde dogal yasami etkileyen afet niteliginde bir müsilaj kirliligi görülmeye baslanmistir. Söz konusu kirliligin giderilmesi amaciyla Bakanligimiz koordinasyonunda Marmara Deniz Havzasinda yer alan Valilikler, Yerel Yönetimler, Ilgili Kurum/Kuruluslar, Sivil Toplum Kuruluslari ve akademisyenlerin katilimlariyla Marmara Denizi Eylem Plani hazirlanarak, 06.06.2021 tarihinde kamuoyu Ile paylasilmistir. Söz konusu müsilajdan kaynaklanan kirliligin 7 gün 24 saat esasli çalisilarak deniz ortamindan giderilmesi, toplanmasi ve yönetimine iliskin 08.06.2021 tarihinde en büyük deniz temizligi seferberligi baslatilacaktir.

Bu çerçevede; Marmara Denizine kiyisi olan Valiliklerin koordinasyonunda Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Saglik Bakanligi tüm Merkez, Bagli ve Tasra Teskilatlari, Büyüksehir Belediyeleri, Il ve Ilçe Belediyeleri ve Kati Atik Belediye Birlikleri, Sivil Toplum Kuruluslari basta olmak üzere ilgili tüm kurum/kuruluslarca bu çalismanin baslatilmasi ve tamamlanincaya kadar koordineli bir sekilde yürütülmesi gerekmektedir.

Tüm çalismalarin izlenmesi, kontrolü ve denetimi Bakanligimizca yürütülecektir. Bu kapsamda Bakan Yardimcisi baskanliginda Istanbul’da Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi olusturulacaktir. Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlügü, ÇED Izin ve Denetim Genel Müdürlügü temsilcileri ile Marmara Denizi’ne kiyisi olan Illerin Çevre ve Sehircilik Il Müdürlüklerinden çevreden sorumlu Sube Müdürü veya teknik personel görevlendirilecektir. Merkezin sekretaryasi Çevre Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan yapilacaktir.

Il bazinda yapilan ve yapilacak çalismalarin yürütülmesi ve koordinasyonun saglanmasi için Valiliklerde Valinin baskanliginda Koordinasyon Merkezi olusturulacaktir. Koordinasyon Merkezinin sekretarya hizmetleri Çevre ve Sehircilik Il Müdürlüklerince yürütülecektir.

Bu çalismada Marmara Denizi Eylem Plani’nda öngörülen eylemlerle ilgili tüm kurum/kuruluslar ve Tasra Teskilatlari ile Yerel Yönetimler personel, makine, ekipman ve benzeri bütün imkanlari ile çalismalara destek verecektir.

Bununla birlikte, Büyüksehir Belediyeleri, Il ve Ilçe Belediyeleri ve Kati Atik Belediye Birlikleri ayrica denizden toplanan müsilaj ve atiklarin tasinmasi ve bertaraf tesislerinde yönetimi konusunda gerekli tüm çalismalari yürüteceklerdir.”

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA