Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, Müsilaj Temizligi Çalismalarini Tekneden Denetledi Açiklamasi

'Valilikler koordinasyonunda bu süreci yönetecegiz. Akabinde Stratejik Eylem Plani çerçevesinde adimlarimizi 3 yil içerisinde atmak suretiyle Marmara'mizi eski haline dönüstürecek tüm eylemleri yapmis olacagiz' 'Bir koordinasyon kurulumuz var. Bakanligimiz bünyesindeki bu koordinasyon kurulunda, valiliklerimiz, belediyelerimiz, bakanligimizin ekipleri, ilgili bakanliklarimiz, bilim adamlarimiz yine sivil toplum örgütlerimiz olacak. Bunun disinda da Marmara Belediyeler Birligi bünyesinde bilim ve teknik kurulu olusturacagiz' 'Tüm ekibimizle bu problemin çiktigi andan itibaren gece gündüz çalisiyoruz. Akademisyenlerimizin görüsünü aliyoruz ve o dogrultuda da çalismalarimizi yönlendiriyoruz. 'Marmara hepimizin' diyorum. Insallah el birligi içerisinde Marmara'mizi kurtarip eski günlerine getirecegiz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Marmara Denizi'nde ortaya çikan müsilaj (deniz salyasi) sorununu çözmek için gece gündüz çalistiklarini belirterek, "Valilikler koordinasyonunda bu süreci yönetecegiz. Akabinde Stratejik Eylem Plani çerçevesinde adimlarimizi 3 yil içerisinde atmak suretiyle Marmara'mizi eski haline dönüstürecek tüm eylemleri yapmis olacagiz." dedi.

Bakan Kurum, Caddebostan sahilinde "Marmara hepimizin" sloganiyla baslatilan müsilajla ilgili deniz temizligi seferberligi programinin ardindan beraberindeki heyetle tekneyle denize açilarak çalismalari takip etti.

Teknede açiklama yapan Kurum, tüm Marmara'yi, 7 sehri ve 25 milyon vatandasi dogrudan ilgilendiren bir sorunla karsi karsiya olduklarini söyledi.

Sorunun ortaya çiktigi andan itibaren Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yakin takibi ve talimatlariyla yapilmasi gereken tüm çalismalari ortak akilla yürütmeye çalistiklarini ifade eden Kurum, "Içinde sanatçilarimiz, vatandaslarimiz, bilim insanlarimiz, belediyelerimiz, valilerimiz var. Bu bize emanet birakilmis dogayi, denizlerimizi koruyabilmek adina hep birlikte hareket etmek durumundayiz." diye konustu.

Denizden aldiklari numuneler çerçevesinde eylem planlarini belirlediklerini belirten Kurum, hazirladiklari eylem planlarindan birinin deniz yüzeyindeki ve kiyiya vurmus müsilajlarin toplanmasi oldugunu anlatti.

Bu sayede hem görüntü hem koku kirliligini yok edeceklerini hem de denizin dibinde yasayan canlilarin nefes almasini saglayacaklarini dile getiren Kurum, konusmasini söyle sürdürdü:

"Bugün de 7 ilimizde es zamanli teknelerimiz, deniz süpürgelerimiz, yine bakanligimizin yetkilendirdigi kuruluslarca getirilen tekneler ve botlarla belediyelerimizdeki, Kiyi Emniyetimizdeki tüm araç ve gereçlerle 15 farkli noktada, tüm Marmara'da bin arkadasimizin karada ve denizde destek verdigi bir çalismayi baslatmis olduk. Amacimiz çok kisa sürede kiyidaki ve deniz yüzeyindeki müsilaji temizlemek için 7 gün 24 saat çalismaktir. Bu sayede gördügümüz bu manzaralara son vermek istiyoruz. Valilikler koordinasyonunda da insallah bu süreci yönetecegiz. Akabinde Stratejik Eylem Plani çerçevesinde de adimlarimizi 3 yil içerisinde atmak suretiyle Marmara'mizi eski haline dönüstürecek tüm eylemleri yapmis olacagiz. Biz de bakanlik olarak bu konunun takipçisi ve destekçisi olacagiz. Sayin Cumhurbaskanimiz, gerek teknik gerek maddi destek vereceklerini ifade ettiler. Biz de tüm ekibimizle bu problemin çiktigi andan itibaren gece gündüz çalisiyoruz. Akademisyenlerimizin görüsünü aliyoruz ve o dogrultuda da çalismalarimizi yönlendiriyoruz. 'Marmara hepimizin' diyorum. Insallah el birligi içerisinde Marmara'mizi kurtarip eski günlerine getirecegiz."

- "Tüm bu çerçevede herkesin içinde oldugu bir süreci de yürütecegiz"

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Bilim Kurulu'nun nasil kurulacagina iliskin soruya su yaniti verdi:

"Bir koordinasyon kurulumuz var. Bakanligimiz bünyesindeki bu koordinasyon kurulunda, valiliklerimiz, belediyelerimiz, bakanligimizin ekipleri, ilgili bakanliklarimiz, bilim adamlarimiz yine sivil toplum örgütlerimiz olacak. Bunun disinda da Marmara Belediyeler Birligi bünyesinde bilim ve teknik kurulu olusturacagiz. Burada üniversitelerimizden hocalarimiz olacak. TÜBITAK MAM bu konuda kiymetli arastirmalar yapiyor. ODTÜ ile zaten deniz yüzeyinde fiilen aylardir süren bir çalismamiz var. Onlari bu bölgeye yönlendirdik ve bu bölgeden numuneler aldilar, deneyler yapiyorlar. Tüm bu çerçevede herkesin içinde oldugu bir süreci yürütecegiz."

Kaynak: AA