Blinken, Bosna Kasabi Miladiç'in Cezasinin Onanmasiyla Adaletin Yerini Buldugunu Açikladi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinin (IRMCT) "Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladiç'in müebbet hapis cezasini onamasiyla ilgili açiklamasinda, kararin uzun zamandir beklenen adaleti getirdigini ifade etti.

Blinken, yaptigi yazili açiklamada, Bosna Kasabi Mladiç ile ilgili IRMCT kararini memnuniyetle karsiladiklarini kaydetti.

Mladiç'i "Bosnak ve Hirvat nüfusu Sirplarin kontrolündeki bölgeden kalici olarak çikarmak için baslatilan korkunç kampanyanin kilit isimlerinden biri" olarak niteleyen Blinken,"Birlesmis Milletler Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinin Ratko Mladiç'in soykirim, insanliga karsi suçlar ve savas suçlarindan mahkumiyetini onaylayan bugünkü karari, Bosna-Hersek'teki magdurlara ve ailelerine uzun zamandir beklenen adaleti getirdi." ifadelerine yer verdi.

Blinken, Bosna-Hersek'te islenen suçlarin, Ikinci Dünya Savasi'ndan sonra tarihin en karanlik sayfalarindan biri oldugunu, faillerin taniklari susturma, delilleri karartma ve tutuklanmaktan kaçma çabalarina ragmen adaletin yerini buldugunu vurguladi.

Bugünkü kararin alinmasi için mücadele edenlere tesekkür eden Blinken, "Srebrenitsa'daki soykirimin 26. yil dönümü yaklasirken, Temyiz Kurulu'nun kararinin magdurlara ve sevdiklerine bir nebze olsun huzur getirmesini umuyoruz. Bu davada adaleti yerine getirmek için Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasina yillarca süren çalismalarindan dolayi minnettariz." degerlendirmesinde bulundu.

- Srebrenitsa soykirimi ve Saraybosna kusatmasindan sorumlu tutuldu???????

Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savasta Sirplarin liderligini yapan Mladiç, Srebrenitsa soykirimi, Saraybosna kusatmasi ve çesitli savas suçlarindan sorumlu tutulmustu.

Hakkinda 1995'te hazirlanan iddianamenin ardindan 16 yil saklanan ve 26 Mayis 2011'de Sirbistan'da ele geçirilen Mladiç'in davasi, Mayis 2012'de baslamisti.

Kaynak: AA