Bilecik'te Üniversite-Sanayi Is Birligiyle Üretilen IHA Motorunun Testleri Basariyla Tamamlandi

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesinden (BSEÜ) bir grup akademisyen ve ögrenci tarafindan yerli imkanlarla üretilen ve testleri basariyla tamamlanan insansiz hava araci (IHA) için patent basvurusunda bulunuldu.

Makine, Metalurji ve Malzeme, Elektrik Elektronik mühendislikleri bölümlerinden akademisyenler ve lisans ögrencilerinden olusan 20 kisilik ekip, mevcut IHA'larin maliyet ve özelliklerini inceleyerek baslattiklari projede, yük tasima kapasitesi yüksek bir motor üretebilmek amaciyla prototip hazirladi.

Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresince (KOSGEB) desteklenen, Ahi Havacilik firmasinin da yer aldigi ve testleri basariyla sonuçlanan proje için patent basvurusu yapildi.

Proje ekibinden Metalurji ve Malzeme Mühendisligi Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Burak Öztürk, AA muhabirine, IHA motorunu yerli imkanlarla ürettiklerini söyledi.

Çalisma sürecinde Bilecik Valisi Bilal Sentürk ve üniversite yönetiminden büyük destek gördüklerini belirten Öztürk, söyle konustu:

"Degisken hava kosullari için son derece üstün bir performans sergileyen 61 cc'lik motor ürettik ve uçusumuzu gayet basarili bir sekilde yaptik. Normalde 300 metre bir inis mesafesi gerekliydi ama biz bunu 150 metrelik bir alana sorunsuz bir sekilde indirebildik. Projemizi bu sekilde basarili bir sekilde tamamladik. 35 ve 61 cc'lik motorlarimizi sivil havacilik ve model uçak sevdalilari için bir yil içinde piyasaya sunacagiz. Seri üretim hattini planlamaya basladik."

Ürettikleri motorun yük tasima kapasitesinin 20 kilogram civarinda oldugu bilgisini veren Öztürk, bunu gelistirip 35-40 kilograma çikarmayi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

KOSGEB Il Müdürü Kadir Er ise proje ortagi girisimci firmaya Ar-Ge destegi verdiklerini aktardi.

Bu destek kapsaminda sirket tarafindan 3 tip model uçak motoru gelistirildigini dile getiren Er, "Proje süresinde ufak tefek revizyonlar devam etmektedir. Amacimiz, yüksek ve orta teknoloji içeren isletmelerimize destek olabilmek. Bizim istedigimiz en önemli unsur burada Ar-Ge kültürünün gelistirilmesidir." dedi.

Kaynak: AA