Akar, Letonya Basbakan Yardimcisi Ve Savunma Bakani Pabriks Ile Görüstü

Görüsmede, askeri egitim basta olmak üzere savunma ve güvenlik ile savunma sanayinde is birligi konulari ele alindi Milli Savunma Bakani Akar: 'Görüstügümüz bütün konularda, karsilikli anlayis birligi oldugunu da büyük bir memnuniyetle müsahede etmis bulunuyorum' Letonya Basbakan Yardimcisi ve Savunma Bakani Pabriks: 'Türkiye çok güvenilir bir NATO müttefikidir' 'Türkiye ile is birligi yapmayi önemsiyoruz. Çünkü Türkiye'nin savunma sanayi alaninda çok önemli adimlar attigini biliyoruz'

ANKARA - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ile Letonya Basbakan Yardimcisi ve Savunma Bakani Artis Pabriks arasindaki görüsmede, askeri egitim basta olmak üzere, savunma ve güvenlik ile savunma sanayinde is birligi konularinin ele alindigi bildirildi.

Milli Savunma Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Akar, Pabriks'i Milli Savunma Bakanliginda askeri törenle karsiladi.

Pabriks'in tören mangasini selamlamasi, seref defterini imzalamasindan sonra iki Bakan önce bas basa görüstü, ardindan heyetler arasi görüsmeye baskanlik etti.

Görüsme sonrasinda açiklama yapan Milli Savunma Bakani Akar, "degerli dostum" olarak nitelendirdigi Pabriks ile bir araya gelmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Görüsmelerde, ikili iliskilerin yani sira savunma ve güvenlik konularini ele aldiklarini aktaran Akar, sunlari söyledi:

"Çok olumlu, yapici ortamda geçen görüsmelerimizin, önümüzdeki dönemde, güvenlik ve savunma bakimindan ülkelerimiz ve silahli kuvvetlerimiz için önemli katkilar saglayacagina inaniyorum. Askeri, egitim ve is birligi konulari basta olmak üzere, savunma ve güvenlik konularinda önümüzdeki dönemde neler yapabilecegimizi de görüsme firsati bulduk. Bununla ilgili bazi planlar yaptik, görüs alisverisinde bulunduk. Bütün görüstügümüz konularda, karsilikli anlayis birligi oldugunu da büyük bir memnuniyetle müsahede etmis bulunuyorum."

NATO müttefiki iki ülke arasindaki iyi iliskilere vurgu yapan Hulusi Akar, görüsmede, Türkiye ve Letonya arasinda savunma sanayi alanindaki is birligi konularini da degerlendirdiklerini aktardi.

Türkiye'nin, AB'nin ve NATO'nun güneydogu sinirlarinda kendisine verilen görevleri 69 yildir en iyi sekilde yaptigini ifade eden Akar, "Bize verilen görevleri eksiksiz, aksaksiz yerine getirdik. NATO'da ikinci büyük ordu olarak bize düsen görevleri yapmanin rahatligi, güveni içindeyiz. Yaptigimiz personel katkilarinin yani sira tatbikatlarda da NATO içinde bize düsen görevleri yaptik, yapmaya devam ediyoruz" diye konustu.

Bakan Akar, NATO'nun Yüksek Hazirlikli Müsterek Görev Kuvveti'nin (VJTF) sorumlulugunun bu sene Türkiye'de oldugunu belirterek, "NATO çerçevesinde yaptigimiz çalismalarda, NATO üyesi diger ülkelerle is birligimiz de söz konusu. Bu konuda Letonya'nin da VJTF birligimize katkilarindan dolayi tesekkür etmek istiyorum" degerlendirmesinde bulundu.

FETÖ ile mücadeleye de deginen Akar, söyle konustu:

"Bizim hem ülkemizde hem de diger ülkelerle olan münasebetlerimizde FETÖ ile mücadele önemli yer tutmaktadir. Bu konuda da Letonya ile mutabik kaldigimizi, fikir birligi içinde oldugumuzu, bu mücadeleyi birlikte sürdürmekte kararli oldugumuzu yine karsilikli olarak teyit etmis bulunuyoruz. Hem ikili hem de NATO içindeki iliskilerimizin, önümüzdeki dönemde artarak devam edecegine inaniyorum. Bunun da hem NATO hem de ülkelerimiz için faydali olacagini belirtmek istiyorum."

- Konuk Bakanin konusmasi

Letonya Basbakan Yardimcisi ve Savunma Bakani Artis Pabriks de "dostum" diyerek hitap ettigi Akar'a, gösterdigi misafirperverlikten dolayi tesekkür etti.

Türkiye'yi, "çok güvenilir bir NATO müttefiki" olarak nitelendiren Pabriks, sunlari söyledi:

"Türkiye ve Letonya arasinda, iliskileri gelistirecek pek çok firsatin yer aldigini düsünüyorum. Özellikle stratejik ortakligimizi gelistirmek, ilerletmek için hem siyasi, askeri, sanayi alanlarinda hem de dostluk anlaminda burada bulundugumu söyleyebilirim. Ikili görüsmelerimiz sirasinda baska konulara da degindik, Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistan ile ilgili güvenlik konularini da görüstük. Türkiye de aynen Letonya gibi bir NATO sinir ülkesi, o nedenle benzer güçlüklerle karsilasiyoruz."

-"Türkiye'nin AB için çok iyi bir aday ülke olduguna inaniyorum"

Letonya'nin, savunma sanayi alaninda önemli adimlar attigini aktaran Pabriks, "Bu anlamda Türkiye ile is birligi yapmayi önemsiyoruz. Çünkü Türkiye'nin savunma sanayi alaninda çok önemli adimlar attigini biliyoruz. AB ile ilgili dürüst yaklasimi da sizinle paylasmak istiyorum, ben Türkiye'nin AB için çok iyi bir aday ülke olduguna inaniyorum. Bu benim kisisel görüsüm ve bunu degistirmeyecegimi biliyorum" diye konustu.

Akar'in, Letonya'ya yapacagi ziyareti dört gözle bekledigini dile getiren konuk Bakan Pabriks, "Burada basladigimiz, hatta gelisimden önce ekiplerimizin çalismaya basladigi konular üzerinde daha da ilerlememizi saglayacak" dedi.

Letonya Basbakan Yardimcisi ve Savunma Bakani Artis Pabriks, Türkiye ve Letonya arasindaki is birligini gelistirecek bir zaptin da bugün imzalanacagini belirterek, "Iliskilerimize verdigimiz önemi gösterebilmek amaciyla Ankara'da bir askeri ataseligin tesisi konusundaki kararimi da sizinle paylasmak istiyorum. Bu, iki ülke arasindaki is birliginin artmasini saglayacak, is birligimizi güçlendirecektir. Askeri atasemiz su anda benimle beraber, kendisi burada derhal göreve baslayacak." degerlendirmesinde bulundu.

Gösterilen ev sahipliginden dolayi sükranlarini ileten Pabriks, sözlerini "Tesekkür ederim" diyerek tamamladi.
Kaynak: AA