ABD Baskan Yardimcisi Harris, Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador Ile Bir Araya Geldi

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris, Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ile bir araya gelerek güvenlik ve ekonomi konularini ele aldi.

Ilk yurt disi ziyaretini dün Guatemala'ya yapmasinin ardindan Meksika'ya geçen Harris, Devlet Baskani Lopez Obrador tarafindan Ulusal Saray'da kabul edildi.

Harris'i sarayin girisinde karsilayan Lopez Obrador, buradaki kisa açiklamasinda, "Baskan yardimcisinin bizi ziyaret etmesinden çok memnunum. Göçmen sorunlari hakkinda konusacagiz ancak temeldeki nedenlere dikkat edecegiz." dedi.

Lopez Obrador, ABD hükümetiyle iyi iliskiler kurmak istediklerini belirterek, "Bizi birlestirecek seyler, bizi ayirabilecek olandan çok daha fazla. Kalkinma için is birligine dayali iliskimizi sürdürmeye gösterdigi ilgiden dolayi sayin Baskan Biden'a çok mütesekkiriz." ifadesini kullandi.

Meksika'ya ulasmasinin ardindan Twitter hesabindan açiklama yapan Harris, iki ülke arasindaki önemli ortakligi yenilemeye çalistigini vurgulayarak, "ABD ve Meksika ayni tarih ve aileyi paylasiyor. Ekonomilerimiz birbirine bagli ve güvenligimiz birbirimizinkine dayaniyor. Ülkemizin Meksika ile önemli ortakligini yenilemek için Meksiko'dayim." degerlendirmesinde bulundu.

Diger yandan, Harris ile Lopez Obrador'un bas basa ve heyetler arasi görüsmesinden önce Meksika Disisleri Bakani Marcelo Ebrard ile ABD Disisleri Bakanligi Müstesar Yardimcisi John S. Creamer arasinda, iki ülkenin göç sorunlarina odaklanan ve Orta Amerika ülkelerinde kalkinmayi tesvik edecek bir Mutabakat Muhtirasi imzalandi.

- "Çok basarili bir toplantiydi"

Marcelo Ebrard da Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, Lopez Obrador ile Harris arasindaki görüsmenin çok basarili geçtigini belirterek, "Devlet Baskani Lopez Obrador ile ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris'in toplantisi sona erdi. Toplantida iki ülkenin is birliginin gelistirilmesinin yani sira ekonomi, güvenlik, Meksika ve Orta Amerika'daki bölgesel kalkinma gibi konular ele alindi. Çok basarili bir toplantiydi." ifadelerini kullandi.

ABD Baskan Yardimcisi Harris'in, Lopez Obrador ile görüsmesinin ardindan kadin girisimciler ve sendika liderleriyle bulusacagi ve bir basin toplantisi düzenleyecegi bildirildi.

Harris'e Meksika ziyareti sirasinda, ABD Baskani Joe Biden'in Latin Amerika özel danismani Juan Gonzalez ve Orta Amerika'nin Kuzey Üçgeni Özel Elçisi Ricardo Zuniga de eslik ediyor.

Ilk yurt disi ziyaretini Guatemala'ya gerçeklestiren Harris, Guatemala Devlet Baskani Alejandro Giammattei tarafindan dün Ulusal Kültür Sarayi'nda kabul edilmisti.

Kaynak: AA