AB Komisyonu 2022 Bütçe Taslagini Hazirladi

Toplam 167,8 milyar avroluk bütçede tarima 53 milyar avro, bölgesel kalkinmaya 36,5 milyar avro ayrildi Bütçe, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasinda yapilacak müzakerelerin ardindan belirlenecek.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, 2022 yili bütçesinin 167,8 milyar avro olmasini, ilave olarak üye ülkelere kurtarma programi çerçevesinde 143,5 milyar avro hibe dagitilmasini teklif etti.

AB Komisyonu, 2022 yili bütçe taslagi teklifini açikladi.

Taslaga göre, AB'nin 2022 yili bütçesi 167,8 milyar avro olacak.

Söz konusu bütçeye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ekonomik etkilerine karsi hazirlanan kurtarma programi 143,5 milyar avro ilave katki saglayacak.

AB Komisyonu, bu kaynagi üye ülkelere hibe olarak dagitacak.

Bütçeden, Ortak Tarim Politikasi'na (CAP) 53 milyar avro, bölgesel kalkinma ve uyum programlarina 36,5 milyar avro, uluslararasi is birligi, kalkinma ve insani yardima 14,8 milyar avro, arastirma ve gelistirme programlarina 13,1 milyar avro, stratejik yatirimlara 5,5, milyar avro, sosyal uyum ve egitim programlarina 4,7 milyar avro, uzay arastirmalarina 2,1 milyar avro, çevreci dönüsüm programina 1,9 milyar avro, sinir güvenligine 1,9 milyar avro, aday ülkeleri desteklemeye yönelik Katilim Öncesi Yardim Araci'na (IPA III) 1,9 milyar avro, göçle ilgili harcamalara 1,3 milyar avro, savunma ve güvenlige 1,2 milyar avro, Ortak Pazar'a iliskin programlara 905 milyon avro ve saglik programlarina da 789 milyon avro kaynak tahsis edilecek.

AB bütçesi, ekonomik toparlanma ve istihdam saglamaya yönelik önemli yatirimlara katki saglayacak.

Bütçe, çevre hedefleri ile uyumlu ve dijital dönüsüme yardimci olacak projelere öncelik verecek.

Açiklanan bütçe taslagi, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasinda yapilacak müzakerelerin tamamlanmasinin ardindan gerekli onaylarin alinmasiyla yürürlüge girecek.

AB bütçesinde gelir kalemleri büyük ölçüde üye ülkeler tarafindan saglanan kaynaklardan meydana geliyor. Bütçenin harcamalar kismi, tarim, ekonomik ve yapisal fonlar, arastirma, egitim, dis iliskiler, genisleme ve idari giderlerden olusuyor.

AB bütçesinin denetimini ise Lüksemburg merkezli Avrupa Sayistayi gerçeklestiriyor.

Kaynak: AA