'4. Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu' Ankara'da Yapiliyor

'Bozkirin bilge kalemi' dünyaca ünlü Kirgiz yazar anisina ilki geçen yil Biskek'te gerçeklestirilen forumun ikinci ayagi Ankara'daki üç üniversitede es zamanli 2'serli oturum halinde düzenlendi Forumun Ankara ayaginin kapanisi yarin Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapilacak.

"4. Cengiz Aytmatov Issik Göl Forumu" Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi (HBV), Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi (AYBÜ) ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde (ASBÜ) es zamanli 2'serli oturum halinde basladi.

Dogu ile Bati Arasinda Anadolu Kültür Projeleri Platformu ve Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu Dernegi is birligiyle, dünyaca ünlü Kirgiz yazar anisina toplanan forum, Kültür ve Turizm Bakanliginin himayesinde, Türk Dünyasi Belediyeler Birligi ve Yunus Emre Enstitüsünün destegiyle düzenleniyor.

"Bozkirin bilge kalemi" Aytmatov'un dogum günü ve vefat günü esas alinarak hazirlanan ve açilis oturumu 11 Aralik 2020'de Biskek'te yapilan forumun Ankara'daki ayagina 18 ülkeden temsilci katildi.

HBV, AYBÜ ve ASBÜ'de es zamanli 2'serli oturum halinde düzenlenen forumda lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Türkiye'deki üniversitelerde ögrenim gören ögrenciler Türkçe sunum yapti.

Oturumlarda "Uluslararasi terör, uluslararasi güvenlik ve mankurtluk" ile "Uluslararasi siyasette ahlak ve liyakat" konulari ele alindi.

- "Türk dünyasi arasinda alfabe birligi saglaniyor"

HBV'deki oturumun moderatörlügünü yapan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani Prof. Dr. Muhammet Hekimoglu milli benlik ve dilin önemine degindi.

Hekimoglu, "Türkçe bizim ortak dilimiz, Kirgiz Türkçesi, Kazak Türkçesi de olsa bunlarin hepsi Türkçe." dedi.

Alfabe birliginin önemine isaret eden Hekimoglu, "Burada çok önemli bir çalisma, Türk dünyasi arasinda alfabe birligi saglaniyor. Türk dünyasinin ortak degerler etrafinda birlikte hareket edebileceginin göstergesi Karabag mücadelesi de bunun bariz bir örnegidir." diye konustu.

Ülkesinin güvenlik tarihini anlatan konusmaci Ürdünlü Manal Hasanhaned'in sunumunu da degerlendiren Prof. Dr. Hekimoglu, bölgede terör estiren Israil'in, istikrarsizlastirma politikalari karsisinda bölgenin yarim yüzyildir bir ates çemberi haline geldigini söyledi.

Hekimoglu, "Arap Bahari sonrasinda da Bati'nin emperyal politikalari sebebiyle yine bölge bir ates çemberi halinde, bu ates çemberinin sicakligi bize de sirayet ediyor. Bu noktada Ürdün'ün kendi içindeki güvenligini saglamis olmasi ve bir anlamda da güvenli liman olusu takdire sayandir. Insallah Ürdün'ün ve bölgenin güvenligi daim olsun." dedi.

Cengiz Aytmatov Uluslararasi 4. Issik-Göl Forumu'nun Ankara ayaginin kapanisi yarin Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapilacak.
Kaynak: AA