Tasarruf Tedbirleri Ile Ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Resmi Gazete'de

Cumhurbaskanligi kamuda tasarruf tedbirlerini içeren genelge Resmi Gazete’de yayimlandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzasi ile Resmi Gazete’de yayimlanan genelgeye göre, kamu kaynaklarinin maksadina uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanilmasinin her kamu kurumu ve görevlisi için görev ve mecburiyet oldugu ve bu anlayisla harcamalarda tasarruf saglanmasi, bürokratik islemlerin azaltilmasi, kamu kaynaklarinin etkili, ekonomik ve verimli kullanimina iliskin olarak bir dizi tedbirin alindigi belirtildi.

Genelgeye göre, kamu hizmetleri, bütçe içinde kalinarak azami tasarruf anlayisi içinde yerine getirilecek. Bütçeye ilave yük olusturacak faaliyet genislemesine ve is artisina gidilmeyecek. Faaliyet alanlari ile ilgili olmayan herhangi bir harcama ve taahhütte bulunulmayacak. Ihale sartname ve sözlesmelere alim konusuyla ilgili olmayan unsurlar dahil edilmeyecek. Alimlarda ölçek ekonomisinden yararlanarak ihtiyaçlarin daha düsük maliyetlerle karsilanmasi amaciyla ortak alim yoluyla tedarikin yayginlastirilmasi için azami gayret gösterilecek.

Kamu kurum ve kuruluslari tarafindan, yurt içinde ve yurt disinda hizmet binasi, lojman, memur evi, kamp, kres, egitim, dinlenme ve benzeri ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satin alinmayacak, kamulastirilmayacak, yeni kiralama yapilmayacak ve yeni insaata baslanmayacak. Ancak deprem riski nedeniyle yikim karari verilmesi durumunda o hizmet için tahsis edilecek Hazine’ye ait tasinmazin bulunmadiginin tevsik edilmesinden sonra kamu kurum ve kuruluslarinin mülkiyetinde bulunan veya tahsis edilmis yerlere insaat yapilabilecek. Kesinlesmis mahkeme karari ile tasinmazin tahliyesi gibi kanuni zorunluluk halinde Hazine’ye ait tasinmazin bulunmadiginin tevsik edilmesinden sonra tasinmaz kiralarinin yüksek oldugu mahaller disinda veya rayiç bedeli dikkate alinarak tasinmaz kiralanabilecek.

Tasit sayilari en az yüzde 20 azaltilacak

Kamu kurum ve kuruluslarinca acil ve zorunlu haller disinda yeni tasit edinilmeyecek. Ihtiyaç fazlasi veya ekonomik ömrünü tamamlamis tasitlar ihtiyaci olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek. 2020 yilindaki tasit sayilari, 2021 yilindan baslamak üzere 2023 sonuna kadar en az yüzde 20 oraninda azaltilacak. Mevzuatta belirtilen makam ve hizmetler ile ambulanslar hariç hibe dahil ne suretle olursa olsun yabanci menseli tasit edinilmeyecek. Tasit Kanunu’nda belirtilen hizmetler ve koruma altina alinanlara tahsis edilenler disinda hiçbir makama tasit tahsis edilmeyecek. Belediye baskanlari, belediyede genel sekreter ve genel müdürler; ikametgahlari ile görev yerleri arasindaki sadece sabah- aksam gelis ve gidisleri için hizmet araci olarak kurumlarin mevcudunda bulunan binek veya station wagon tipi tasitlardan yararlanacak. MSB, MIT, Sahil Güvenlik, Jandarma, Emniyet personeli ile Hakimler ve Savcilar Kanunu’na tabi görev yapanlarda güvenlik ihtiyaci nedeniyle gerekli görülenler; ikametgahlari ile görev yerleri arasindaki sadece sabah- aksam gelis ve gidisleri ilgili bakan veya üst yönetici onayiyla hizmet araçlariyla saglanacak. Tasit Kanunu’nun izin verdigi haller hariç hiçbir makama arazi, binek gibi tasitlar ile yabanci menseli tasit, makam araci olarak tahsis edilmeyecek. Memuriyet mahalli disindaki görevlere zorunlu durumlar hariç resmi tasitla gidilmemesine özen gösterilecek. Göreve baska ulasim araciyla gidilmesi durumunda ilgilinin kullanimi için araç gönderilmeyecek. Gidilen yerdeki resmi hizmet aracindan istifade edilecek.
Kaynak: İHA