Roma Döneminden Kalma 'Satyros' Kabartmasi Restorasyon Sonrasi Ilk Kez Ziyaretçiyle Bulusacak

Izmir Smyrna Antik Kenti kazilari sirasinda bulunan yaklasik 1800 yillik kabartma ile kadin ve bebek basi heykelleri Izmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Akin Ersoy: 'Satyros kabartmasini sahne kazilari sirasinda bulmustuk. Tasoz Adasi'ndan getirilen ve Anadolu topraklarinda yontulan bu kabartma Ege'nin iki yakasini birlestiren tarihi öneme sahip'

EFSUN ERBALABAN YILMAZ - Izmir'deki Smyrna Antik Kenti'ndeki agora ve tiyatro kazilarinda bulunan Satyros kabartmasi ve çesitli heykeller, ilk kez ziyarete açiliyor.

Izmir'in Konak ilçesinde islek caddelerden Ikiçesmelik'te evler ve is merkezlerinin arasindaki alanda kazilari süren Smyrna Agorasi'ndan çikarilan eserler, kent tarihine isik tutmaya devam ediyor.

Kazilarin yil boyu devam ettigi bölgede bulunan eserler de restorasyon ve konservasyon süreçlerinin ardindan tarih ve sanat meraklilarinin begenisine sunuluyor.

Son olarak geçen yil tiyatro kazilari sirasinda bulunan ve ülke genelindeki kazilardan elde edilen en önemli buluntular arasina giren Satyros kabartmasinin da restorasyon süreci tamamlandi.

Satyros kabartmasi ve antik kentten çikarilan kadin ve bebek basi heykelleri, Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü, Izmir Arkeoloji Müzesi ve Smyrna Antik Kenti is birligiyle 1 Temmuz'dan itibaren sergilenecek.

Müze Müdürü Hünkar Keser, AA muhabirine, Izmir'deki kazi baskanlariyla çalisma yaptiklarini, kazilardan çikan eserlerin sergilenmesine yönelik karar aldiklarini söyledi.

Çalismaya Smyrna Antik Kenti buluntulariyla basladiklarini belirten Keser, sergiyi diger kazilardan elde edilen buluntularla büyüteceklerini ifade etti.

- Kazilarda bulunan ilk ve son eser yan yana

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk Islam Arkeolojisi Bölümü Ögretim Üyesi ve Smyrna Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Akin Ersoy da sergide yerini alan 3 tarihi eserin de Roma döneminden günümüze kaldigini bildirdi.

Bölgede, geçmiste bir heykel okulu oldugunu düsündüklerini anlatan Ersoy, "Izmir'in tarihteki en parlak dönemlerinden birisi olan milattan sonra 2. yüzyila ait eserleri sergileyecegiz. Ilk kez sergiye çikiyorlar. 14 yillik kazi periyodu içinde ilk kez ziyaretçiyle bulusacaklar." diye konustu.

Ersoy, Smyrna Anti Kenti'nde bulduklari ilk heykel olan kadin basi ile 2020 yilinda çikardiklari Satyros kabartmasinin yan yana sergilenecegini dile getirdi.

- Heykellerin özellikleri

Çalismalari süren kazilarla günümüz insaninin bulusturulmasinin büyük önem tasidigina dikkati çeken Ersoy, kazida görev alan personel için de müzelerdeki sergilerin motivasyon kaynagi oldugunu kaydetti.

Ersoy, sergideki kadin basi heykelinin "Izmir'deki atölyede yapilan heykellerin en üst seviyedeki örneklerinden biri oldugunu" söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin izniyle Izmir Katip Çelebi Üniversitesince Smyrna Antik Kenti'nde yürütülen çalismalarda binlerce yil öncesine ait eserlerin gün yüzüne çiktigini hatirlatan Ersoy, Satyros kabartmasinin da en önemli buluntulardan biri oldugunu vurguladi.

Satyros'un, tiyatrolarin koruyucu tanrisi olarak bilinen Dionysos'a iliskin ritüellerde tasvir edildigini anlatan Ersoy, "Satyros kabartmasini sahne kazilari sirasinda bulmustuk. Tasoz Adasi'ndan getirilen ve Anadolu topraklarinda yontulan bu kabartma Ege'nin iki yakasini birlestiren tarihi öneme sahip." dedi.

Akin Ersoy, "Smyrna'dan bir grup heykel ve kabartma" adini tasiyan sergideki yaklasik 2 bin yillik bebek basi heykelinin de "gelecegi" simgeledigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA