Putin Açiklamasi 'Ingilizlerin Karadeniz'deki Hamlesi Provokasyon'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin her yil Rus halkinin sordugu sorulari yanitladigi, "Direkt Hat" programinda Kirim açiklarinda Ingiliz savas gemisi ile yasanan olayi "provokasyon" olarak nitelendirdi. Putin, "Ingiliz muhrip gemisi HMS Defender’in yer aldigi kisa süre önceki provokasyonda yalnizca Ingilizler degil, ABD’liler de vardi. Zira Ingiliz gemisi karasularimiza sabah saat 7.30’da girdikten sonra NATO askeri üslerinin birinden, sanirim Yunanistan, Girit’teki bir üsten ABD stratejik kesif uçagi havalandi. Bununla ilgili rapor sunduk. O gemiyi batirsaydik bile 3. dünya savasinin esigine gelinmezdi" dedi.

Putin Açiklamasi 'Ingilizlerin Karadeniz'deki Hamlesi Provokasyon'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin geçen yil korona virüs salgini nedeniyle düzenlenmeyen "Direkt Hat" programinda bu yil yaklasik 2 milyon kisinin sordugu sorular arasinda seçilen sorulari yanitladi. Ülkedeki korona virüs salginindan komsu ülkeler arasinda yasanan gerilime kadar birçok farkli konuda sorulari yanitlayan Putin, özellikle Batili ülkelerin Rusya’ya yönelik yaklasimlarini elestirdi.

Ülkesinde artan vakalara ragmen zorunlu asilama programlarina karsi oldugunu ifade eden Putin, “Zorunlu asilamaya karsi çikmaya devam ediyorum. Bölgelerin yönetimleri, belirli kategorilerdeki vatandaslara asi zorunlulugu getirme hakkina sahip. Salginin yayilmasinin önlenmesi, yalnizca asilama yardimiyla saglanabilir. Yaklasik 23 milyon Rusya vatandasi asilandi, trajik sonuçlarla karsilasmadik. Insanlar konudan anlamayip söylentiler yayanlari degil, konunun uzmanlarini dinlemeli. Herkes asisini olmali” dedi.

Korona virüs salginindan dolayi Rus toplumunda yasanan sorunlara karsi tedbirler aldiklarini dile getiren Putin, “Post-Korona virüs rehabilitasyon sistemine büyük bir kaynak aktariyoruz ve gerekli ekipmanlar için bir anlasma imzalayacagiz. Solunum organlarini ve diger vücut sistemlerini etkileyen Covid-19’un ardindan rehabilitasyon sürecinden geçmek için özel ekipmana ihtiyacimiz var. Kaynak halihazirda aktarildi ve çalismalar basladi” ifadelerini kullandi.

"Daha uzun süre korumayi dikkate alarak tercih yaptim ve Sputnik V asisi oldum"

Rusya lideri Putin, Rus bilim insanlarinin gelistirdigi korona virüs asisini yaptirdigini hatirlatirken, su ana kadar hangi asiyi yaptirdigini açiklamamasinin nedenini ise, “Rekabet avantaji saglamamak için hangi asiyi vuruldugumu açiklamiyordum. Sputnik V asisi oldugumu söyleyebilirim. Iki dozdan sonra da hiçbir yan etki olusmadi. Antikor seviyem yüksek. Umarim ülkemizdeki vatandaslarin çogu, asi oldum dediysem, bunun öyle oldugunu anlamistir. Bu seviyedeki insanlar küçük hileler yapmaz" seklinde yanitladi. Putin, "Asi oldugum dönemde Sputnik V ve EpiVacCorona asilari vardi. Ikisi de iyi ve etkili. EpiVacCorona, daha kisa süre koruma sagliyor ancak onun daha az yan etki gibi avantajlari var. Ben asiyi seçerken daha uzun süre korumayi dikkate alarak tercih yaptim ve Sputnik V asisi oldum” seklinde konustu.



"Ukraynalilari ve Ruslari tek millet olarak görüyorum"

Putin, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelensky ile görüsmeye karsi olmadigini ifade ederek, “Ukrayna hasim ülkeler listesinde yer almiyor, zira Ukrayna halkinin hasim oldugunu düsünmüyorum. Ukraynalilari ve Ruslari tek millet olarak görüyorum. Ancak Ukrayna yönetimi Rusya’ya hasim. Kiev’in Ukrayna’daki Ruslara tutumu, kitle imha silahlari kullanimina benziyor" dedi.



"Ukrayna’nin sorunlari Berlin’de, bir kismi da Paris’te çözülüyor"

"Zelenskiy’le görüsmeye karsi degilim ama öncelikle neler konusacagimizi anlamamiz gerekli" diyen Putin, "Zelenskiy ülkenin kontrolünü tamamen dis yönetime birakmisken neden görüseyim ki? Ukrayna’nin sorunlari Berlin’de, bir kismi da Paris’te çözülüyor" ifadelerini kullandi.

Batili ülkelere serzeniste bulundu

Özellikle NATO’nun, Ukrayna topraklarinda ve karasularinda tatbikatlar yaptigina deginen Putin, “Beni baska bir sey, daha temel bir sey endiselendiriyor. Ukrayna topraklarinin askeri olarak asimile edilmesine baslanmasindan endise duyuyorum. Ukrayna Anayasasina göre, o ülkede yabanci askeri üsler bulunamaz. Egitim merkezleri kurabilir, diger formatlar kullanilabilir. Ancak bizimle dogrudan siniri bulunan bir ülkenin askeri olarak asimile edilmesi, önemli güvenlik sorunlari olusturuyor. Bu, Rusya’nin ve Rusya halkinin gerçek hayati çikarlarini ilgilendiriyor. Bu durum, endiseye neden oluyor. Ukrayna sinirlari yakinindaki kendi topraklarimizda tatbikat yaptigimiz için büyük bir gürültü kopardilar. Birileri bu kadar endise duydugu için savunma bakanina tatbikatlari yavasça bitirmeyi ve birlikleri çekmeyi emrettim. Ancak buna olumlu karsilik vermek yerine Bati ne yapti? Sinirlarimiza kadar geldiler” diyerek iyi niyetlerinin suistimal edildigini ima etti.

"Karadeniz’deki provokasyonda yalnizca Ingilizler degil, ABD’liler de vardi"

Ingiltere Donanmasi’na ait HMS Defender isimli savas gemisi ile Kirim açiklarinda yasanan gerilime deginen Ingilizlerin bu hamlesini "provokasyon" olarak degerlendirdi. Putin, "Ingiliz muhrip gemisi HMS Defender’in yer aldigi kisa süre önceki provokasyonda yalnizca Ingilizler degil, ABD’liler de vardi. Zira Ingiliz gemisi karasularimiza sabah saat 7.30’da girdikten sonra NATO askeri üslerinin birinden, sanirim Yunanistan, Girit’teki bir üsten ABD stratejik kesif uçagi havalandi. Bununla ilgili rapor sunduk. Uçagi çok iyi bir sekilde gördük, izledik. Geminin askeri amaçlar için geldigi, kesif uçagi yardimiyla Rus güçlerinin bu tür provokasyonlari önlemeye yönelik eylemlerini ortaya çikarmaya çalistigi asikardi. Bunu gördük ve biliyorduk, bu nedenle gerekli oldugunu düsündügümüz bu bilgiyi verdik" dedi.



"O gemiyi batirsaydik bile 3. dünya savasinin esigine gelinmezdi"

Putin, "Cenevre’de ABD ile zirveden yalnizca birkaç gün sonra gerçeklesti. Cenevre’deki zirvenin ardindan Kirim’da muhrip gemisinin yer aldigi bir provokasyonu neden gerçeklestirdiler" diye konustu.

Ingiltere ile yasanan gerilimin üçüncü dünya savasinin habercisi olup olmadigina dair soruyu yanitlayan Putin, "O gemiyi batirsaydik bile 3. dünya savasinin esigine gelinmezdi" ifadelerini kullandi.

"Bati ne yapti? Sinirlarimiza kadar geldiler"

Putin Ukrayna’nin dogusuna yapilan askeri sevkiyata yönelik, "Ukrayna sinirlari yakinindaki kendi topraklarimizda tatbikat yaptigimiz için büyük bir gürültü kopardilar. Birileri bu kadar endise duydugu için Savunma Bakanina tatbikatlari yavasça bitirme ve birlikleri çekme talimati verdim. Ancak buna olumlu karsilik vermek yerine Bati ne yapti? Sinirlarimiza kadar geldiler" dedi.



"Ukrayna’daki yasanin Ruslari yerli halk olarak göstermemesi akil almaz"

Putin, Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy tarafindan parlamentoya sunulan bir yasa tasarisina yönelik ise, "Rus halkinin yerli halk olmadiginin belirtildigi yasa tasarisi kesinlikle akil almaz bir durum. Ruslar yüzyillardir orada yasiyor ve simdi de yerel halk olmadiklari ilan ediliyor. Rusya-Ukrayna tarihiyle ilgili bir analiz makalesi yazacagim. Hem Rusya’daki hem de Ukrayna’daki insanlarin bunu okuyacagini umuyorum. Meseleye bakisimi anlatacagim" ifadelerini kullandi.

“Sosyal medya platformlarini yasaklama planimiz yok”

Rus muhalif lider Alexei Navalny destekçilerinin sosyal medya hesaplari üzerinden protesto çagrisi yapmasi ve Rusya yönetiminin bu çagrilara iliskin paylasimlari kaldirmasini istedigi sosyal medya platformlari ile yasanan gerilime deginen Putin, bu platformlarin Rusya yasalarina göre temsilci atamalari gerektigini söyledi.

Putin, “Ülkemizde faaliyet gösteriyorlarsa yasalarimiza uymali, diyalog kurabilmek adina Rusya’da temsilcilik açmalilar. Facebook, YouTube ve Tik Tok gibi sosyal medya platformlarini yasaklama planimiz yok” seklinde konustu.



"ABD’nin tavrindan müttefikleri bile rahatsiz"

ABD ile ikili iliskilere deginen Putin, "ABD dünyanin degistigini anliyor gibi görünüyor ama halen baskin pozisyonunu elinde tutmak istiyor, ABD’nin tavrindan müttefikleri bile rahatsiz" dedi.

Kaynak: İHA