(ÖZEL) Sanayi Ustasina Bile Ekleme Araç Sattilar

Eskisehir’de yillarin sanayi ustasi, kendisinin baktigi ve ardindan ekspere de göstererek satin aldigi ikinci el otomobil ekleme çiktigini ögrenince hayatinin sokunu yasadi.

(ÖZEL) Sanayi Ustasina Bile Ekleme Araç Sattilar
Eskisehir’de uzun yillar sanayide rot balans usta olan Orhan Geçit, birikimleriyle ikinci el bir otomobil almak istedi. Ankara’da aradigi araci bulan Geçit, giderek önce araca kendisi bakti. Ardindan bir ekspertize araci gösteren Orhan Geçit, belirtilenlerin disindan bir sey olmadiginin cevabini alinca yeni otomobilinin satisini gerçeklestirdi. Araci ile Eskisehir’e gelen Geçit, sanayide bulunan farkli ekspertize yeniden aracini göstermek istedi. Ekspertizin yaptigi incelemelerde aracin tavaninin ekleme oldugu belirlendi. Hayatinin sokunu yasayan sanayi esnafi Orhan Geçit, araci aldigi isletmeyi aradi. Isletme, araci sattiklari fiyatin 4 bin lira asagisina kabul edeceklerini belirtti.

Diger yapilan masraflarla birlikte Orhan Geçit, birkaç gün içinde 5 bin lira zarara ugradi.

“Araci 5 bin lira zarar ederek geri verdik”

Basina gelen olayi anlatan sanayi esnafi Orhan Geçit, araci internetten buldugunu ifade etti.

Ilk eksperde aracin normal çiktigini ifade eden Geçit, yasanan süreci söyle anlatti:

“Ankara’dan bir araç begendik. Internetten bulmustuk. Fiyati da cazip geldi. Telefonda pazarlik ettik. Satici ’Gelirseniz 64 bin 500 TL’ye olur’ dedi.

Kendimiz anladigimiz kadariyla baktik ama sonrasinda da ekspertize göstermek istedik. Bizi ekspertize götürdüler. Araci incelediler ve ‘hiçbir sorun yok’ dediler. Kaput ve çamurluk degisikti, ama biz bunlari kabul ettik. Noter satisini da galericinin uyanikligi ile 64 bin TL’ye aldigimiz araci 54 bin TL yazdirmislar. Bizim hukuki yollarimizi kapatiyor burada. Geri döndük ve farkli eksperdeki kaportaci arkadasimiz araci görünce incelemeye basladi.

Arabanin devrik oldugunu ve tavaninin degistigini söyledi.

Ilk basta saka zannettik, fakat sonrasinda inceleyince boya oldugunu gördük. Araci geri verme mücadelesine girdik. Galerici ’4 bin TL eksigine alirim’ dedi.

Ekspertizden de 300 TL verdigimiz ücreti zor aldik. 3-4 gün içerisinde 5 bin TL zararimiz oldu. Arabayi da geri teslim ettik. Sanayi esnafi olmamiza ragmen bunu yasadik. Diger vatandaslara göre araç konusunda bilinçli olmamiza ve anlamamiza ragmen böyle bir olay yasadik. Araba alacak arkadaslara tavsiyem, arastirsinlar ve iyi bir ekspertize götürsünler. Gözü kapali bir ekspertize girmesinler.”

“Son zamanlarda çok sayida ekleme araçla karsilasmaya basladik”

Aracin ekleme oldugunu yaptiklari incelemeler sonrasinda belirleyen ekspertiz uzmani Oguz Tosun, son zamanlarda bu tür araçlarin fazlalastigini söyledi.

Eksperlerin bu araçlari müsterilere göstermesi ve uyarmasi gerektigine dikkat çeken Tosun, “Son 2-3 haftadir ekleme yapilan üçüncü araca denk geldik. Ekspertizler çogaldigi için eklemeleri gizlemeye çalisiyorlar. ‘Eklemeyi nasil gizleriz, eksperler nasil fark etmez ve alici nasil görmez?’ gibi konularda ekleme yapan kisiler mücadele veriliyor. Ekleme araçlarin piyasada çogalma nedenleri, degisen sayisinin fazlalasmasindan dolayi, tek degisenle is kurtarilmaya çalisiliyor. Ekspertizleri iyi seçmek lazim. Ekspertiz konusu önemli çünkü sonucu ciddi manada magduriyet dogurabiliyor. Kisiler bulunduklari ilden farkli bir yere gidiyor ve bir heyecan yasiyor. Ekspertizlerin iyi seçilmesi ve yorumlara bakilmasi lazim. Araci alacak kisinin de ekspertizin basinda durarak o raporu içine sindirmesi lazim. Araç ciddi bir konu. Yasadigimiz problemde arkadas maddi ve manevi strese girdi” dedi.

Kaynak: İHA