'Isveren Çalisanina Asi Dayatmasi Yapamaz'

Asi zorunlulugu tartismalarina iliskin açiklamalarda bulunan Avukat Asena Ilayda Ates, "Isverenin isçiye asi dayatmasi mümkün degil. Yasalar kapsaminda böyle bir düzenleme olmadikça isverenin çalisanina asi zorunlulugu getirmesi gibi bir durum söz konusu olamaz’’ dedi.

'Isveren Çalisanina Asi Dayatmasi Yapamaz'
Pandemi sürecinde asilamanin yayginlasmasiyla birlikte asi yaptirma zorunlulugu, isverenin asi yaptirmayan çalisanini isten çikartabilmesi gibi konular gündeme geldi. Son olarak ise asi olmayan isçi isten çikartilabilir mi ? sorusu Anayasa Mahkemesi’nin sempozyumunda tartisildi. Çesitli yorumlar yapilsa da uzmanlar isverenin çalisanina asi dayatmasi yapamayacagini söylüyor. Konuyla iliskin açiklamalarda bulunan Avukat Asena Ilayda Ates, devletin yasal bir zorunluluk getirmeden isverenin çalisanina asi dayatmasi yapamayacagini söyledi.



‘’Isveren çalisanina asi dayatmasi yapamaz’’

Isçinin yasal düzenlemeler kapsaminda asi olma zorunlulugunun olmadigini ifade eden Avukat Asena Ilayda Ates, “Isveren çalisanina bir asi dayatmasi yapamaz. Isçinin asi olmamasi dahilinde de is haddini sona erdirmesi gibi bir durum söz konusu degil. Çünkü ülkemizde asi zorunlulugu bulunmuyor. Salginla beraber yasal zorunluluklar getirildi fakat asi olmakla ilgili bir zorunluluk getirilmedi. Bu yüzden devletin zorunlu olarak görmedigi durumu isverenin isçisine bir zorunluluk olarak dayatmasi su anki düzenleme kapsaminda mümkün degil. Hifzissihha kanuna göre asi olmanin zorunlu oldugu haller sayilmis durumdadir. Bu hallerden birinin içerisinde eger asinin yapilmasi zorunlu kilinirsa ancak o zaman isveren isçisine asi olmasini dayatabilecektir” ifadelerini kullandi.

Konusmasina devam eden Ates, “Isveren isçisini isten çikarabilir. Isten çikardiktan sonra isçinin alacaklari için yasal süreç gündeme gelecektir. Isçinin hiçbir hakki olmadan, alacaklarini vermeden, asi olmadigi için isten çikarilmasi ya da isçinin kendi rizasi ile isten çikmasi durumunda da isçinin haklarini alamayacagi söz konusu degildir. Isçi yasal haklarini ilgili hukuki süreçleri yürüterek elde edecektir” seklinde konustu.

Son olarak evden çalismanin salgin sürecinde daha çok yayginlastigini açiklayan Ates, “Evden çalisma düzeni içerisinde isverenin isçisine kamera ile takibi gibi bir durum yasal düzen kapsaminda kabul gören husus degil. Ancak söyle bir durumda söz konusu olabilir. Isveren, isçisini bu sekilde izlemek istedigini belirtir. Isçide buna açik bir sekilde riza gösterirse, artik bu asamadan sonra isçi buna riza göstermis olur. Böylelikle isçi hiçbir sekilde hak talep etme durumunda gündeme gelmeyecektir. Bunun disinda dayatma yoluyla isveren isçisine bunu dayatamaz” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA