Fas Ve Danimarka Disisleri Bakanlari, Düzensiz Göç Konusunu Görüstü

Fas Disisleri Bakani Nasir Burita, Danimarkali mevkidasi Martin Lidegaard'la düzensiz göç ve Kovid-19'a iliskin koordinasyon konularini ele aldiklarini söyledi.

Burita, bir çalisma ziyareti için Rabat'a gelen Lidegaard ile görüsmesinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda konustu.

Görüsmede, göç ve tüm alanlarda konuya nasil yaklasilmasi gerektiginin konusuldugunu belirten Burita, Kovid-19 salginiyla mücadelede ikili isbirliginin nasil gelistirilecegini, deneyimlerden nasil yararlanilacagini ve gelecekte salginla ilgili koordinasyonu ele aldiklarini dile getirdi.

Burita, geçmis yillarda ikili ve bölgesel sorunlara iliskin iki ülke diplomasisi arasindaki diyalogun gelistirildigini söyledi.

Lidegaard ile iki ülke arasindaki ekonomik ve yatirim alanlarinin gelistirilmesi konusunda anlastigini kaydeden Burita, ayrica, özellikle Birlesmis Milletler'de (BM) olmak üzere uluslararasi örgütlerde adayliklara iliskin bir koordinenin var oldugunu hatirlatti.

Burita, Danimarka'ya Fas ile Avrupa Birligi (AB) arasindaki iliskilerin gelistirilmesinde oynadigi rolden dolayi tesekkür etti.

Fas ile AB iliskileri zaman zaman düzensiz göç sebebiyle inisli çikisli süreçlere sahne oluyor.

Fas'in Avrupa'ya geçis kapisi olan Ispanya'nin Polisario Lideri Ibrahim Gali'yi geçen nisan ayi sonlarinda sahte bir kimlikle Madrid'de Kovid-19 tedavisi için agirlamasiyla Rabat ile Madrid arasinda gerginlik yasanmisti.

Buna karsilik, Fas'tan Ispanya'nin kontrolündeki Septe kentine 17-20 Mayis arasinda yaklasik 8 bin düzensiz göçmenin geçmesiyle iki ülke arasindaki kriz iyice derinlesmisti.

Kaynak: AA