Delta Mutasyonlari Ve Asilarin Koruyuculugu

Delta varyantinin daha önceki baskin varyant olan Alfa (Kent) varyantindan yaklasik yüzde 60 daha bulasici oldugu tahmin edildigini ifade eden Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Resit Mistik, Sinovac asisi için yeni açiklanan veriye göre, 3’te 1 oraninda delta varyantina karsi korudugunu söyledi.

Delta Mutasyonlari Ve Asilarin Koruyuculugu
Bütün virüslerin çogalmalari (replikasyonlari) sirasinda genetik degisime ugrayabileceklerini belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Resit Mistik, "Bu degisim mutasyon olarak isimlendirilir. Iki yila yakin süredir salgini devam eden SARS-CoV-2 virüsünde de birçok mutasyon saptanmis ve bunlar kayit altina alinmistir. Zoe Covid Semptom Gubu’nun çalismasi bu varyanta iliskin farkliliklara dair bilgileri bir araya getirdi. Grubun çalismasinda kaydedilen bilgilere göre ilk defa Hindistan’da görülen Delta varyanti bas agrisi, burun akintisi ve bogaz agrisi ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde agir bir soguk alginligi seklinde ortaya çikiyor. Son edinilen veriler dogrultusunda ülkedeki Covid-19 vakalarinin yüzde 90’ini Delta varyantindan olustugu tahmin ediliyor. Delta varyantinin daha önceki baskin varyant olan Alfa (Kent) varyantindan yaklasik yüzde 60 daha bulasici oldugu tahmin ediliyor. Bu varyant biraz farkli çalisiyor gibi görünüyor. Insanlar bir tür mevsimsel soguk alginligina yakalandiklarini düsünebilir ve hayatlarina devam ederken virüsü baska insanlara yayabilir gençlerde daha hafif semptomlar olabilir, bu sebeple bu tip semptomu olan kisilerin maske-mesafe-temizlik kuralina uymasi ve SARS-CoV-2 testini yaptirmasi gerekir. Ancak klasik semptomlarin yani sira; titreme, istahsizlik, bas agrisi ve kas agrilari gibi semptomlar da görünebilir. Türkiye Saglik Bakanliginin açiklamasina göre 16 sehirde 250’ye yakin olguda delta varyantina rastlandigi bildirilmistir" dedi.

Hindistan’da Delta Plus adi verilen korona virüs mutasyonunun varliginin ilk olarak 11 Haziran’da Ingiltere’den bildirildigini belirten Mistik, "Delta mutasyonunun bir alt türü olan Delta Plus, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Beta varyantinda görülen K417N isimli spike proteinin mutasyonuna sahip. Hindistan Saglik Bakanligi ve WHO tarafindan K417N adli mutasyon, bagisiklik sisteminden siyrilma özellikleri bulunan Beta varyantinda (B.1.351) da görüldügü için incelemeye alinmistir. Dünyada 16 Haziran itibariyla 11 ülkede en az 197 vakada tespit edildi. WHO bu varyantlara karsi hangi asinin etkili veya etkisiz oldugu ile ilgili bir açiklama yapmamistir. Ancak Delta varyantina karsi Bionthec/Pfizer asisinin koruma sagladigi üreticisi tarafindan bildirilmistir. Sinovac için yeni açiklanan veriye göre 3’te 1 oraninda delta varyantina karsi korudugu açiklanmistir. Delta plus varyanti hakkinda henüz asilarin koruyuculugu ile ilgili bilgi yoktur. Diger asilarin bu varyantlara karsi koruyuculugu ile ilgili bir çalisma henüz yayinlanmamistir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA