Birlesik Krallik Bakani Morton, Suriye Sinirini Ziyaret Etti

Birlesik Krallik’in Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakani Wendy Morton, Türkiye ile Suriye arasindaki Cilvegözü (Bab al-Hawa) Sinir Kapisi’ni ziyaret etti ve Birlesik Krallik’in temel insani yardim koridorunun açik kalmasi çagrisini yineledi.

Birlesik Krallik Bakani Morton, Suriye Sinirini Ziyaret Etti
Birlesik Krallik’in Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakani Wendy Morton, Birlesik Krallik’in ve diger ülkelerin hayati önem tasiyan insani yardiminin 2.4 milyon Suriyeliye ulasmasina iliskin durumu degerlendirmek için Türkiye ile Suriye arasindaki Cilvegözü Sinir Kapisi’ni ziyaret etti. Bakan’in ziyareti, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin söz konusu geçisin açik tutulup tutulmayacagina karar vermek üzere 10 Temmuz’da yapilacak kritik oylamanin hemen öncesinde gerçeklestirildi.

Birlesik Krallik, hayat kurtaran gida, barinak ve tibbi malzemelerin iletilebilmesi ve hayati önem tasiyan yardim operasyonlarinin devam edebilmesi için Cilvegözü (Bab al-Hawa) sinir geçisinin açik kalmasi ve diger geçislerin de yeniden açilmasi gerektigini savunuyor.

Bakan Morton “Cilvegözü (Bab al-Hawa) sinir geçisi, hayat kurtaran insani yardimin en hassas konumda bulunan Suriyelilere ulastirilabilmesi için açik kalmali. Birlesik Krallik, bu hayati öneme sahip sinir kapisi sayesinde 2020 ve 2021 yillari arasinda Suriye’nin kuzeybatisinda bulunan 225 binden fazla kisiye temiz içme suyu, 400 binden fazla Suriyeliye saglik danismanligi ve 200 binden fazla çocuga egitim sagladi. Birlesik Krallik, bölgede bir iyilik gücü olarak, kuzeybati Suriye’de faaliyet gösteren yardim kuruluslarinin yürüttükleri hayat kurtaran çalismalarina devam edebilmeleri için BMGK’da oyunu azami seviyede insani yardim erisimi saglanmasi yönünde kullanacak. Savasin yiprattigi ülkede hala 13 milyondan fazla Suriyelinin acil yardima ihtiyaci var” ifadelerini kullandi.

Bakan Morton’dan Türkiye’ye destek

Bakan Morton, Birlesik Krallik’in, Türkiye’nin ateskesin devam ettirilmesi ve rejimin saldirilarindan kaçan savunmasiz sivillerin korunmasi yönündeki çabalarina destegini dile getirdi.

Birlesik Krallik bölgesel Suriye’deki savasin son bulmasi amaciyla 3.7 milyar sterlinin üzerinde yardimda bulunmustu, bu yardim Birlesik Krallik’in tek bir insani kriz için yapmis oldugu en yüksek maddi yardim olarak kayitlara geçti. Birlesik Krallik tarafindan 2012 yilindan bu yana Suriye’ye ve bölgeye 28 milyondan fazla gida karnesi, 21 milyon tibbi konsültasyon, 6 milyon nakdi ödenek/kupon, 10 milyon yardim paketi ve 14 milyondan fazla asi yardimi saglandi.
Kaynak: İHA