Almanya Cumhurbaskani Steinmeier, UCM'nin Israil'i Yargilama Yetkisinin Olmadigini Savundu

Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier, Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (UCM) isgal ve abluka altindaki Filistin topraklarinda islendigi öne sürülen savas suçlarindan dolayi Israil'i yargilamaya yetkisi olmadigini ileri sürdü.

Steinmeier, Israil'e yapacagi resmi ziyaret öncesi Haaretz gazetesinin gündeme iliskin sorularini cevapladi.

Israil'in Iran'a yönelik endiselerinde hakli oldugunu söyleyen Steinmeier, "Konu Iran oldugunda Almanya ve Israil ortak stratejik hedefi paylasiyor. Iran nükleer silah edinmemeli. Ayrica Iran'in füze programini ve bölgedeki istikrari bozucu faaliyetlerini kisitlamak istiyoruz. Bunu basarmanin en iyi yolu üzerinde her zaman anlasamayabiliriz. Bununla birlikte, Iran ile yapilan nükleer anlasmanin yenilenmesinin, Iran'in nükleer bomba elde etmesini kanitlanabilir ve dogrulanabilir bir sekilde önlemenin en etkili yolu olduguna inaniyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Steinmeier, UCM'nin isgal ve abluka altindaki Filistin topraklarinda islendigi öne sürülen savas suçlarina iliskin resmi sorusturma baslatmasina iliskin soruyu, "Alman hükümetinin tutumu, bir Filistin devletinin olmamasi nedeniyle UCM'nin bu konuda yargi yetkisinin olmadigi yönünde. Bir Filistin devletinin ve toprak sinirlarinin belirlenmesi ancak Israilliler ve Filistinliler arasinda dogrudan müzakereler yoluyla gerçeklestirilebilir. Almanya yine de UCM'nin ve kovusturma makaminin bagimsizligina saygi duymaktadir." seklinde yanitladi.

Eski UCM Bassavcisi Fatou Bensouda, 3 Mart'ta isgal ve abluka altindaki Filistin topraklarinda islendigi öne sürülen savas suçlarina iliskin resmi sorusturma baslatildigini duyurmustu.

Kaynak: AA