'50 Yas Üstü Vatandaslar Ile Saglik Çalisanlari Yarindan Itibaren 3. Doz Asi Için Randevu Alabilecek'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “50 yasindan büyük vatandaslarimizin ve saglik çalisanlarimizin hangi asi ile olursa olsun 3. doz asi olmalarinin faydali olacagini kararlastirdik. 2 doz asi olmus 50 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile saglik çalisanlarimiz yarindan itibaren istedikleri asi ile 3. doz asilarini olmak üzere randevu alabileceklerdir. 3. doz asinin hangi asi türü ile oldugunun herhangi bir kisitlamasi ya da önceligi yoktur” dedi.

'50 Yas Üstü Vatandaslar Ile Saglik Çalisanlari Yarindan Itibaren 3. Doz Asi Için Randevu Alabilecek'
Saglik Bakani Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi sonrasi açiklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Ülkemiz salgin hastalik gündeminden çikiyor. Bu sözlerimin bir ümit cümlesi olmadigini bilmenizi isterim. Küresel salginin esaretinden kurtulusunuzun ifadesidir. Asilama programimiz planli ve her bir vatandasimiza en konforlu sekilde asiyi ulastirmak üzere tam bir seferberlik hali ile ilerliyor. Günlük 1 milyonun üzerinde asi ile nüfusunu en hizli asilayan ülkelerden biri konumundayiz. Bugün itibariyle yaklasik 50 milyon doz asiya ulasmis bulunuyoruz. Ilk doz asisini olan vatandaslarimizla ikinci doz asi zamani gelen vatandaslarimizin takvimleri birlestiginde günde 1,5-2 milyon dolaylarinda asi yapiyor olacagiz. Asilarimizi ne kadar erken dönemde olursak milletçe salgindan o derece erken kurtulmus olacagiz. Aydinlik yarinlarin bizim oldugunu artik hepimiz görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“BU DURUM BIZI UYARIYOR VE ASI OLMADA ACELE ETMEYE DAVET EDIYOR”

Korona virüsün kolay mutasyona ugradigini ve daha fazla ugramamasi için bir an önce toplumsal bagisiklik ile yayilimin önüne geçilmesi gerektiginin altini çizen Bakan Koca, “Eldeki asilar mutasyonlara karsi da belirli seviyelerde koruyucu görünüyor. Ancak mutasyonlara firsat vermeden asilamayi tamamlamak salgini durdurabilecektir. Delta varyantinin yayildigi ülkelerden asilamanin da yüksek seviyede oldugu yerler var. Bu durum bizi uyariyor ve asi olmada acele etmeye davet ediyor” seklinde konustu.



“YARINDAN ITIBAREN 3. DOZ ASI IÇIN RANDEVU ALABILECEKLER”

Bilim Kurulunun bugünkü toplantisinda 3. doz asilarin gerekliligi konusunda degerlendirmelerde bulundugunu söyleyen Bakan Koca, sunlari kaydetti:

“50 yasindan büyük vatandaslarimizin ve saglik çalisanlarimizin hangi asi ile olursa olsun 3. doz asi olmalarinin faydali olacagini kararlastirdik. 2 doz asi olmus 50 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile saglik çalisanlarimiz yarindan itibaren istedikleri asi ile 3. doz asilarini olmak üzere randevu alabileceklerdir. 3. doz asinin hangi asi türü ile oldugunun herhangi bir kisitlamasi ya da önceligi yoktur. Vatandaslarimiz ve saglik çalisanlarimiz ilk iki dozda hangi asiyi yaptirmis olurlarsa olsunlar 3. doz olarak istedikleri asiyi olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatligi ile istediginiz asiyi 3. doz olarak yaptirabilirsiniz.”

Biontech asisinin ilk dozunu olan vatandaslarimizin ikinci dozlarini 4 hafta sonra olabilecek sekilde randevu almalari uygun bulunmustur”

Bilim Kurulunun gündemindeki bir diger konunun ise hastaligi geçirmis olan vatandaslarin ne zaman asi olacaklari konusu oldugunu belirten Bakan Koca, “Bildiginiz gibi hastaligin üzerinden 6 ay geçtikten sonra asi hakki tanimlaniyordu. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirilmistir. Hastaligi geçirmis olan vatandaslarimiz hatirlatma dozu olarak asiyi hastaligin üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabileceklerdir. Bu durumun mevcut antikor seviyesini ve koruyuculugu önemli ölçüde artiracagi degerlendirilmistir. Elde edilen yeni veriler isiginda Biontech asisinin ilk dozunu olan vatandaslarimizin ikinci dozlarini 4 hafta sonra olabilecek sekilde randevu almalari uygun bulunmustur” açiklamasinda bulundu.

“BU DEVLET GÜCÜNÜ ISPATA MUHTAÇ OLMAYACAK KADAR BÜYÜK VE GÜÇLÜDÜR”

Asi tedariki konusunda yapilan bazi degerlendirmelerin somut gerçekle hiç ilgisinin olmadigini söyleyen Bakan Koca sunlari kaydetti:

“Birileri asi almaktan vazgeçtigi için Türkiye’nin asiya ulastigini iddia etmek en hafif ifade ile emek verenlere saygisizlik, devletimize güvensizliktir. Kimsenin buna hakki yoktur. 9 aydir asiya en dogru kosullarda ulasmak için gayret eden bu devletin kurumlaridir. Üretilmis ve güvenilirligini ispat etmis her asi ile ilgilendik ve yakindan takip ederek en uygun sartlar ve dogru kosullarla ülkemize getirmeye gayret ettik. Bu hizmetler elbette bizim sorumlulugumuz ve görevimizdir. Görevimizi yapmis olmak sebebiyle iltifat beklemiyoruz. Her bir elestirinin de hakli bir tarafi olabilir diye düsünerek çalismalarimizi gözden geçiriyoruz. Ancak, asilsiz iddialar ile vatandasimizin devletimize olan güveninin sarsilmasina müsamaha gösteremeyiz. Bu devlet gücünü ispata muhtaç olmayacak kadar büyük ve güçlüdür. Bu güce güvenin derken bu özgüvenle sesleniyoruz.”

“SIZ TEREDDÜT EDER VE GERI DURURSANIZ BIR KISI EKSIK KALACAGIZ”

Asi karsitligi konusuna da deginen Saglik Bakani Fahrettin Koca su ifadeleri kullandi:

“Son günlerde asi karsitligi konusu sicak sekilde gündemde tutulmaya çalisilmaktadir. Çocukluk çagi asilarinda ülkemiz yüzde 98 gibi bir asilama oranina sahiptir. Böyle bir ortamda asi karsitligindan bahsetmek sadece küçük bir zümreyi cesaretlendirmeye yarar. Asiya karsi olmayan ama asi olmakta tereddüt eden vatandaslarimiza seslenmek istiyorum. Siz tereddüt eder ve geri durursaniz bir kisi eksik kalacagiz ve her bir eksigimiz bizi toplumsal bagisiklik hedefimize ulasmakta geciktirecektir. Asiyi olan vatandaslarimiz olumlu tecrübelerini paylasarak tereddüt yasayan vatandaslarimizi rahatlatmali. Emin olunuz, salgin kosullari altinda gelistirilen tüm asilari büyük bir hassasiyet ve titizlikle inceleyerek ülkemize getiriyor ve kullanima aliyoruz. Bizler sizin adiniza bu tereddüdü yasayip ikna olduk ve inandigimiz asilari ülkemizde kullanima sunduk.”

(Utku Simsek/ IHA)
Kaynak: İHA