Yenisehir Belediyesi'nin Projesi Için Bilimsel Makale Yazildi

İçel’in merkez ilçe Yenisehir Belediyesinin, 0-8 Yas Erken Çocukluk Egitimi Projesi kapsaminda Marmara Üniversitesi is birligiyle 0-3 yas arasi çocuklari olan ailelere verdigi egitimin ebeveynler üzerindeki etkisi ve önemi yayimlanan bilimsel makaleyle de ortaya çikti.

Yenisehir Belediyesi'nin Projesi Için Bilimsel Makale Yazildi
“Her Aile Bir Okuldur” sloganiyla Marmara Aile Becerileri Egitim Programi’nda (MABEP) görevli uzman akademisyenler tarafindan verilen egitimler, çocuklarin gelisim dönemlerine yönelik dogru egitilmesi ve olasi gelisimsel bozukluklarin erken dönemde fark edilmesini saglamayi hedefliyor. Yenisehir Belediyesi’nin yaklasik iki yil önce baslattigi aile egitim programi ile 92 aile 9 haftalik egitimlerini tamamlayarak sertifikalarini aldi. Yetiskin egitimi, okul öncesi egitim, yeni dogan temel egitimi ile rehberlik ve psikolojik danismanlik egitimleri alan aileler, ayni zamanda yayginlastirilmasi planlanan programin etkinligini ölçmek adina gerçeklestirilen bilimsel arastirmaya dâhil olarak bilime de katki sundular. Marmara Üniversitesinde görev yapan 8 akademisyenin imzasiyla Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Egitim Fakültesi HAYEF Dergisi’nde yayimlanan “Marmara Aile Becerileri Egitim Programi’nin (MABEP) Ebeveynlerin Öz Yeterlik Düzeyi ve Çocuklarinin Gelisimine Destek Becerileri Üzerindeki Etkisinin Incelenmesi” baslikli makale Yenisehir Belediyesinin projesinin bilimsel sonuçlarini içeriyor ve projenin aileler üzerinde olumlu etki olusturdugu verilerle gözler önüne seriyor. Ingilizce ve Türkçe yayimlanan makale egitim alan ve almayan ebeveynler arasindaki farki da ortaya koyuyor.

Arastirma sürecinde, deney grubundaki katilimci ailelere akademisyenler tarafindan hazirlanan ve basimi Yenisehir Belediyesi tarafindan yapilan MABEP egitim ve destek materyalleri verilerek 9 hafta boyunca 12 oturumla egitimler verildi.

Kontrol grubunda yer alan katilimci aileler ise ilk etapta egitime dahil edilmedi. Programin baslangicinda ve sonunda deney ve kontrol gruplarinda yer alan katilimci ailelere, ebeveyn öz yeterlik düzeyi ve çocuklarin gelisim düzeylerini degerlendiren ön test ve son test uygulamalari yapildi ayrica deney grubundaki ailelerden MABEP uygulamalarina yönelik görüslerini ortaya çikarmak üzere yari yapilandirilmis görüsme formu araciligi ile nitel veriler de toplandi.

Ebeveynlerin öz yeterlilik düzeyleri ortaya çikti

Arastirmanin sonuçlari egitim programi katilimcilarinin, ebeveyn öz yeterlik düzeyleri açisindan istatistiksel olarak anlamli derecede farklilastigini, egitim öncesinde ebeveynlerin öz yeterlik düzeyi incelendiginde egitim alan ve henüz almayan gruplar arasinda baslangiçta fark bulunmazken egitim sonrasinda egitim alan gruptaki ebeveynlerin öz yeterlik düzeyinin egitimi almayan gruptakilere göre artis gösterdigini ortaya koyuyor.

Makale ayrica, Yenisehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi isbirligiyle verilen egitimlere katilan ebeveynlerin egitimlerle ve evdeki destekleyici uygulamalar sonucunda çocuklarinin gelisim düzeylerine istatistiksel açidan anlamli derecede katki sagladiklarini, çocuklarin dil-bilissel, ince-kaba motor, sosyal beceri ve öz bakim gelisimleri ile birlikte genel gelisimlerini önemli düzeyde olumlu etkilemis oldugunu gösteriyor. Katilimcilarin proje uygulamalarina yönelik görüslerini içeren nitel bulgularda da katilimcilarin büyük çogunlugu kendilerinde olumlu anlamda degisimler oldugunu ifade ediyor.

Çocuklarin gelisimini ve yasamini dogrudan etkileyen projeyi hayata geçiren Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit, bilimsel veriler isiginda projeyi hayata geçirdiklerini ve bu makalenin de proje kapsaminda verilen egitimlerin ne kadar önemli oldugunu ortaya koydugunu söyledi.

Bilimsel arastirmayi yaparak, makaleyi yazan ve ayni zamanda 0-3 yas aile egitimlerini veren akademisyenlere tek tek tesekkür eden Özyigit, 0-3 yas arasinda çocugu olan tüm aileleri Yenisehir Belediyesi Akademiye projeye basvuru yapmaya davet etti. Özyigit, çocuklari için güzel bir gelecek isteyen ve bu yüzden projeye katilarak, egitim alan ailelere de tesekkür etti.
Kaynak: İHA