Sümela Bakan Ersoy'u Bekliyor

Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Sümela Manastiri uzun bir aranin ardindan 1 Temmuz 2021 günü Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimiyla ziyarete açilacak.

Sümela Bakan Ersoy'u Bekliyor
Manastirin daha önce hiç ziyarete açilmayan gizli kalmis bölümleri de artik ziyaret edilebilecek.

22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalismalari nedeniyle ziyarete kapatilan Trabzon’un Maçka ilçesi Altindere Vadisindeki Sümela Manastiri’nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalismalari büyük bir titizlikle sürerken, restorasyon çalismalarinin yüzde 90’lik kismi tamamlandi. Restorasyon çalismalarinda manastirin bugüne kadar gün yüzüne çikmayan gizli kalmis sapelleri, inziva ve misafir odalari da elden geçirilirken, büyük bir kisminin da ziyarete açilmasi bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un 1 Temmuz 2021 Persembe günü katilimiyla yeniden ziyarete açilmasi beklenen manastirda Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi’nin da bir konser verecegi ögrenildi.

Restorasyon çalismalari 6 yil sürdü

Trabzon’un Maçka ilçesi Altindere Vadisinde bulunan Sümela Manastiri’nda restorasyon çalismalari 22 Eylül 2015 tarihinde basladi.

Zorlu cografya ve hava kosullari nedeniyle kis aylarinda restorasyon çalismalarina ara verilen Sümela’da karlarin erimesiyle her bahar tekrar baslayan çalismalarla endüstriyel dagcilar büyük boyutlardaki kaya parçalarinin stabilizasyonunun saglanmasi ve sabitlenmesini gerçeklestirdi. Manastirin giris kapisi üzerinde bulunan kama blok olarak adlandirilan kayada çelik halat çekme ve sabitlendirme çalismalari da yapilirken, manastirda en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulastirilmasi için 600 metrekarelik alanda kaya tutucu bariyerler insa edildi. Yüksek dayanimli çelik tel aglarinin yamaca gerildigi sistem ile korunacak olan Sümela Manastiri’nda çatlayan 10 bin tonluk kaya ise 16 metrelik demir ile birlestirilerek sabitlendi. Sarp yamaçlardaki tehlike olusturan kayalarin tek tek yamaçtan asagiya düsürüldügü manastirda malzemelerin tasinmasi teleferik araciligiyla yapildi. 6 yildir süren restorasyon çalismalarinda metrelerce yükseklikten çelik ip yardimiyla risk olusturan kayalar temizlendi.

Sümela Manastiri’nda yürütülen restorasyon çalismalarinda gizli bir geçitle ulasilarak bulunan sapel de ahsap yol projesi ile ziyaret edilebilecek. Manastirin kuzey çatisinin üst sag yamacinda bulunan ve gizli bir geçitle ulasilan sapel defineciler tarafindan geçmiste tahrip edilirken, çok sayida freskin yer aldigi sapel için proje hazirlandi.

Restorasyon çalismalarinin 1 Temmuz 2021 tarihine kadar bitirilmesi hedeflenirken, yaklasik 6 yildir süren restorasyon çalismalarinda bölgeden bin 100 tondan fazla riskli kaya çekildi. Restorasyon çalismalarinin bitirilmesinin ardindan 2000 yilinda UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ne alinan Sümela Manastiri’nin UNESCO’da Kalici Miras Listesi’ne girmesi için gerekli çalismalari baslatilacak.
Kaynak: İHA