MEB Daire Baskani Akgül, Malatya'da Mesleki Egitimde Kolektif Etki Çalistayi'nda Konustu Açiklamasi

'(Kovid19) Bir kriz döneminde meslek liselerimizin refleks göstererek maske üretiminden tutun diger birçok malzeme üretimine neler basarabilecegini gördük'.

Milli Egitim Bakanligi (MEB) Isyeri Tabanli Mesleki Egitim Daire Baskani Süleyman Akgül, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde maske ve birçok malzeme üreten meslek liselerinin neler basarabilecegini gördüklerini söyledi.

Akgül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ve MEB'in, nitelikli insan gücünün olusturulmasi, meslek liselerindeki bölümlerin güncellenmesi ve sartlarinin iyilestirilmesi amaciyla hayata geçirdigi "81 il 81 Meslek Lisesi" projesi kapsaminda Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi 15 Temmuz Sehitleri Konferans Salonu'nda gerçeklestirilen "Mesleki Egitimde Kolektif Etki Çalistayi"nda, mesleki egitimin önemine dikkati çekti.

MEB'in 2023 egitim vizyonunda belirledigi hedefler dogrultusunda mesleki ve teknik egitime verilen degerin artirildigini dile getiren Akgül, bu kapsamda yogun çalisma yürüttüklerini söyledi.

Akgül, bu tür toplantilara büyük önem verdiklerini dile getirerek, söyle devam etti:

"Kovid-19 döneminde de bunu gördük, mesleki ve teknik egitimde bir paradigma degisimi, bu alana dogru bir yönelim oldu. Bu dönem mesleki ve teknik egitimin öneminin ortaya çiktigi bir geçis süreci oldu. Bir kriz döneminde meslek liselerimizin refleks göstererek maske üretiminden tutun diger birçok malzeme üretimine neler basarabilecegini gördük. Bu üretimi birlikte gerçeklestirdik. Meslek liselerimiz en zor zamanimizda bile devreye girebilecek kabiliyete sahip. Bu kapsamda egitim, ögretim, istihdam iliskisini gerçeklestirmek amaciyla mesleki ve teknik egitimde Ar-Ge okullar belirledik. Belirli illerimizde bölgesel ihtiyaçlar dogrultusunda Ar-Ge okullarimizi belirledik bu okullarimiz sektör ve üniversite is birliginde o bölgedeki istihdami artirici önlemleri gelistirmeyi hedefledik. Ayrica mesleki egitimde 1000 okul projesini baslattik. TOBB ile imzaladigimiz protokol kapsaminda 81 ilimizde 81 meslek lisemizi belirledik. Bu sayi biraz daha artti."

Akgül, çalistayin mesleki ve teknik egitim camiasina hayirli olmasini diledi.

Malatya Milli Egitim Müdürü Battal Kanbay ise kentte 44 mesleki egitim ve teknik lisesi ve 469 dersligin bulundugunu söyledi.

Meslek liselerinde toplam 12 bin 383 ögrencinin okudugunu, 920 meslek ögretmeninin görev yaptigini aktaran Kanbay, "Özellikle bu alandaki ögrencilerimize daha nitelikli bir egitim ortami saglamak, meslek alanlarinda verimi artirmak ve alan güncellemeleri yapmak konusunda bu çalistay verilerinden, rapor ve çiktilarindan yararlanacagiz. Istihdam ve finans gibi konularda paydas ve sektörle is birligimizi gelistirecegiz." dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Celal Abbas Karaduman'in konusmasinin ardindan Inönü Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gökhan Tuncel'in moderatörlügündeki çalistay oturumlarina geçildi.
Kaynak: AA