Kayseri'de Biyogaz Tesisinin 1,5 Megavatlik Bölümünde Elektrik Üretimi Basladi

Kayseri'nin yenilenebilir enerji ve tarim projelerinden olan 4,5 megavatlik Beydegirmeni Besi Bölgesi Projesi Tesisi, 1,5 megavatlik kisminda elektrik üretimine basladi.

Kayseri Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, belediye ve özel sektör is birligi ile EPDK tarafindan lisanslama islemleri de tamamlanan tesisin 1,5 megavatlik bölümünde üretime geçildi. Bu bölümde 5 bin hanenin elektrik ihtiyacinin karsilanmasi, 7 milyon metreküp dogalgaz rezervine es deger elektrik üretilmesi, ortaya çikacak organik gübre ile tarimsal üretim ve istihdama katki saglanmasi hedefleniyor.

Elektrik üretiminin yani sira çevre kirliligini de önleyecek tesiste, 4,5 megavatin tamamlanmasi için insaat çalismasi sürüyor. Gübre de üretilecek tesiste, sonraki süreçte günes enerjisinden de yararlanilip üretime katki sunulmasi hedefleniyor.

Beydegirmeni Besi Bölgesi'nde ahirlardan çikan gübreler, besiye baslayan hak sahiplerinin biyogaz tesisi ile imzaladiklari sözlesme çerçevesinde yüklenici firma tarafindan toplaniyor.

Tesis tam kapasiteyle çalismaya basladiginda 15 bin hanenin elektrik ihtiyacini karsilamasi, 20 milyon metreküp dogalgaz rezervine es deger elektrik üretmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA