Kare Kare Tarih Maratonu Basliyor

Bursa’nin degerlerini dünyaya tanitmak maksadiyla 2021 yilini Bursa için “Hanlar Bölgesi ve Ipek yili” ilân eden Büyüksehir Belediyesi, BUFSAD ve TFSF is birligiyle Ulusal Bursa Fotografçilar Maratonu düzenliyor.

Kare Kare Tarih Maratonu Basliyor
Uludag, göller ve selaleler gibi dogal zenginlikleri, UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ndeki tarihî eserleri, zengin mutfak kültürü, termal kaynaklari gibi degerleriyle turizmin her alanina hizmet edebilecek potansiyele sahip olmasina ragmen, turizmden hak ettigini alamayan Bursa’nin ulusal ve uluslararasi arenada tanitimi için bir faaliyet daha hayata geçiriliyor. Bursa’nin turizm pastasindan daha fazla pay alabilmesi maksadiyla sehrin sahip oldugu degerleri tanitmaya çalisan Büyüksehir Belediyesi ulusal çapta bir faaliyete daha imza atiyor. Bursa’yi dünyaya tanitmak ve turizmi gelistirmek için 2021 yilini Bursa için “Hanlar Bölgesi ve Ipek yili” ilân eden Büyüksehir Belediyesi, bu temaya uygun olarak Ulusal Bursa Fotografçilar Maratonu düzenliyor.

Bursa Fotograf Sanati Dernegi (BUFSAD) is birligi ve Türkiye Fotograf Sanati Federasyonu (TFSF) destegi ile yapilan maraton 2-3-4 Temmuz 2021 tarihlerinde gerçeklestirilecek. Dijital renkli veya siyah-beyaz fotograf olarak tek bölüm olan maratonda bütün fotograflar bir arada degerlendirilecek. Fotograf maratonu için basvurular, 2 Temmuz 2021 Cuma günü saat 09.00 ile 4 Temmuz 2021 Pazar saat 20.00 arasinda Bursa UNESCO Meydani’ndaki (tarihî belediye binasi yani) kayit masasinda form doldurularak yapilacak. Kayit masasinda yapilacak kayit ve belirlenen bir görüntünün çekilmesi ile baslayacak ve 4 Temmuzda son fotograf yüklemesi yapilmis olacak. Maratona katilan eserler 9 Temmuzda degerlendirmeye alinacak ve sonuçlar 10 Temmuzda açiklanacak.

Açik hava müzesi

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Merinospark Sosyal Tesislerinde düzenlenen basin toplantisiyla, “Bursa’nin Hanlari, Tarihî Dokusu ve Ipek” temali Ulusal Bursa Fotografçilar Maratonu’nu kamuoyuna duyurdu. BUFSAD Baskani Serpil Savas’in da katildigi toplantida konusan Baskan Aktas, Bursa’nin tanitimi için her platformda yogun bir çaba harcadiklarini açikladi.

Bursa’nin gelecegi için canla basla çalistiklarinin altini çizen Baskan Aktas, “Turizm profesyonelleri ile yaptigimiz toplantilardan, uluslararasi fuarlara katilima, dijital platformlarin dogru bir sekilde kullanilmasindan yeni turizm haritasi olusturulmasina varincaya kadar her imkâni degerlendirip, Bursa’nin gelecegi için canla basla çalisiyoruz. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan sehrimiz, UNESCO Sehirler Agi programina da aday gösterilen 2 ilden biri oldu. Kamuoyunun da yakindan takip ettigi gibi su anda Tarihi Çarsi Ve Hanlar Bölgesi’ni daha da ön plana çikaracak olan bir proje yürütüyoruz. Hanlar bölgesi bünyesinde 14 han, 1 bedesten, 13 açik çarsi, 7 üstü örtülü çarsi, 11 kapali çarsi, 4 pazar alani, 21 cami, 177 sivil mimarlik örnegi yapi, 1 okul ve 3 türbenin bulundugu, tam anlamiyla bir açik hava müzesi konumunda. Biz bu yil Hanlar Bölgesi ve ipegi daha da ön plana çikaracak, daha da parlatacak faaliyet ve programlar yapacagimizi söylemistik. Maksadimiz Bursa’mizin günlük hayatinin kalbi sayilan Tarihî çarsi ve hanlar bölgesinin ve yine geleneksel degerlerimizden biri olan ipegin daha saglikli bir planla tanitilmasini saglamak” dedi.

Gelecege miras

Ulusal Bursa Fotografçilar Maratonu’nun da bu etkinliklerden biri oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Arzumuz Bursa’mizin tanitimina katki saglamak, sehrimizin tarihî güzelliklerini ön plâna çikarmaktir. Bu vesileyle, sehir dokusu ve sehirde sosyal hayat gibi unsurlarin, fotograf sanatçilari tarafindan kadraja alinmasina imkan saglanmis olacak. Ayni zamanda sehrimizin görsel arsivini destekleyip gelecege miras birakirken, fotograf sanatina ilgi duyan fotografseverlerin Bursa’da bulusmasina imkân saglamis olacagiz. Bursa’mizin tanitimina önemli katkilar saglayacagina inandigim bu organizasyonda emegi geçenlere tesekkür ediyor, tüm katilimcilarimiza basarilar diliyorum” diye konustu.

Toplam 50 bin TL ödül

Katilimin ücretsiz oldugu ve her katilimcinin en fazla 4 adet sayisal renkli veya siyah-beyaz eserle katilabilecegi maraton, Seçici Kurul üyeleri ve TFSF Temsilcileri ile birinci dereceden yakinlari disinda, Türkiye’de yerlesik amatör ve profesyonel 18 yas üstü tüm fotografçilarin katilimina açik olacak. Büyüksehir Belediyesi Basin Yayin ve Halkla Iliskiler Daire Baskani Ahmet Bayhan, Uludag Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ögretim Üyesi Doç.Dr. Ali Sait Liman, Fotograf Sanatçisi Cengiz Karliova, Sanatçi - Küratör Denizhan Özer, Fotograf Sanatçisi- Küratör Fahrettin Beceren, Fotograf Sanatçisi / EFIAP Savas Sener ve BUFSAD Yönetim Kurulu Baskani Serpil Savas’tan olusan Seçici Kurul, son yüklemesi 4 Temmuz 2021 saat 23.00 olan fotograflari 9 Temmuz’da degerlendirmeye alacak. Sonuçlar ise 10 Temmuz 2021’de açiklanacak. Ulusal Bursa Fotograf Maratonu’nun birincisi 10 bin TL, ikincisi 6 bin TL ve üçüncüsü de 4 bin TL ile ödüllendirilecek. 3 adet mansiyona 2 biner TL, 1 adet Kurum Özel Ödülüne 2 bin TL, 1 adet Jüri Özel Ödülü ne 2 bin TL ve sergilemeye deger görülen 40 esere de 500’er TL para ödülü verilecek.

Ulusal Bursa Fotografçilar Maratonu ile ilgili bütün detaylar ile basvuru formuna bursa.bel.tr ve tfsfonayliyarismalar.org sitelerinden ulasilabilecek.
Kaynak: İHA