Diyarbakir'da Baygin Halde Bulunan Alacasansara Özenle Bakiliyor

Nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan alacasansar, bakiminin ardindan dogaya birakilacak.

Diyarbakir'da dogada baygin halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altinda olan alacasansarin bakimi, Dicle Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde itinayla yapiliyor.

Kent kirsalinda vatandaslar tarafindan baygin halde bulunan ve Doga Koruma ve Milli Parklar Diyarbakir Subesi ekiplerine teslim edilen alacasansarin, Dicle Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezindeki tedavisi sürüyor.

Dünya Doga ve Dogal Kaynaklari Koruma Birliginin (IUCN) olusturdugu "hassas kategori"deki kirmizi listede yer alan alacasansarin, uzman ekip tarafindan dikkatle bakimi yapiliyor ve beslenmesi saglaniyor.

Veteriner Fakültesi Yaban Hayati ve Ekoloji Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Alaaddin Kaya, alacasansarin nadir görülen türlerden oldugunu söyledi.

Alacasansarin özellikle Güneydogu Anadolu Bölgesi'nde son yillarda yapilan biyolojik çesitlilik çalismalari ve foto kapanlar sayesinde tespit edildigini bildiren Kaya, bunun kokarcaya da yakin bir tür oldugunu belirtti.

Çekingenliginden dolayi tehlike aninda alacasansarin hafif bir koku biraktigini anlatan Kaya, bu türlerin dogada bulunmasinin ekolojik dengenin yerinde oldugunu gösterdigini aktardi.

Alacasansarin fare ve yilan gibi sürüngenlerin avcisi oldugunu dile getiren Kaya, "Bunlarin nüfusunu dengeliyor. Su anda soylari tehlike düzeyinde. O yüzden daha da üzerinde durulmasi gereken bir tür. Dogada nadiren denk gelinen bir canli." dedi.

Kaya, geçen hafta baygin halde bulunan alacasansarin, hiçbir saglik sorununun olmadigini, bakiminin ardindan Doga Koruma ve Milli Parklar Diyarbakir Subesi ekiplerince dogal yasam alanina birakilacagini kaydetti.

Kaynak: AA