CHP Genel Baskan Yardimcisi Taskin, 'Sanayide Istihdam Sorunlari Çalistayi'nda Konustu Açiklamasi

'Istihdam temelli üretimi artirmamiz gerekiyor. O da yetmiyor. Istihdam ama güvenceli istihdam'

CHP Genel Baskan Yardimcisi Yüksel Taskin, "Istihdam temelli üretimi artirmamiz gerekiyor. O da yetmiyor. Istihdam ama güvenceli istihdam." dedi.

Kocaeli'nin Darica ilçesinde bir otelde düzenlenen "Sanayide Istihdam Sorunlari ve Çözüm Önerileri Çalistayi"nda konusan CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Taskin, son dönemde sürekli sahada olduklarini belirtti.

Vatandaslarda CHP'nin iktidar olacagina dair bir algi olustugunu dile getiren Taskin, vatandaslarin sorunlarinin çözümü için çalistiklarini ve çalistaylari bu nedenle düzenlediklerini aktardi.

Taskin, çalistaylar kapsaminda çikan önerileri raporlastiracaklarini ve daha sonra bu raporu Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu'nun kamuoyuyla paylasacagini anlatti.

Istihdam konusuna deginen Taskin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Öyle bir dünyadayiz ki üretim, tek basina istihdam artirmiyor. Örnegin Amazon örnegini bilirsiniz, üretimi artik robotlarla yapiyorlar. Üretimi artirmak yetmiyor, istihdam temelli üretimi artirmamiz gerekiyor. O da yetmiyor. Istihdam ama güvenceli istihdam. Hiç kimsenin hayatini çalmak hakkimiz degil. Güvenceli istihdamin getirdigi üretken mutlu insanin, verimligi artirdigi, üretimi artirdigi zaten bir realitedir."

- "Egitimli gençlerimizi istihdama katamiyoruz"

Taskin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla beraber kadinlarin zaten sinirli olan istihdaminin çok ciddi sekilde düstügünü savundu.

Bir ülkenin emeklilik sistemini tasiyanin, gençlerin üretime katilmasi oldugunu belirten Taskin, sunlari kaydetti:

"Bugün örnegin 23 milyona yakin insan, 13 milyona yakin insanin emekliligini tasiyor. O 23 milyon insan sayisi 40 milyon olsaydi, belki emeklilerimiz 5 bin alacaklardi ortalama. Bütün bunlar zincir olarak birbirine bagli. Dolayisiyla gençleri üretime katamazsak, sadece onlarin hayatlarini zindana çevirmiyoruz. Sosyal güvenlik sistemini de çeviremiyoruz. Ben su konuda hayret ediyorum, Türkiye neden meselelerini tartisamiyor. Iste meselemiz budur. Çok basit bir soru, neden egitimli gençleri özellikle istihdama katamiyoruz? Yüzde 25'e yakin genç issizligi var. Egitimli gençlerimizi istihdama katamiyoruz çünkü katma degeri yüksek alanlarda çalisir gençler, böyle alanlarimiz yok. Yani böyle alanlarimiz olsa, genç istihdami da artacak."

Taskin, Türkiye'nin halen Ar-Ge konusunun önemini kavrayamadigini öne sürerek, "Biontech'i Türkiye'de biz üretseydik, asi piyasasinin yüzde 25'ine, yüzde 30'una biz hakim olacaktik. En mütevazi tahminlerle 130 milyar dolara yakin parayi Türkiye ekonomisine alacaktik." degerlendirmesinde bulundu.

Bu çalistaylarin sonunda 11 alanda raporlar hazirlayacaklarini anlatan Taskin, güçlü bir sosyal devlet kurmak istediklerini, üretim ve istihdamin olmadigi bir yerde bunun hayal olarak kalabilecegini sözlerine ekledi.

Daha sonra basina kapali devam eden toplantida, sanayi sektörü temsilcileri önerilerini ve sorunlarini dile getirdi.

Kaynak: AA