Balikesir'de FETÖ'nün Darbe Girisimine Yönelik Davada 6 Sanik Yargilaniyor

Balikesir'in Edremit ilçesindeki 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanliginda FETÖ'nün darbe girisimi gecesi yasananlarla ilgili 3'ü tutuklu 6 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Balikesir 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuklu saniklardan eski Genelkurmay Egitim Daire Baskani tuggeneral I.T, eski 19. Motorlu Piyade Tugayi Kurmay Baskani kurmay albay M.T. ve o dönem ayni tugayda görev yapan üstegmen E.D, Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile baglandi.

Tutuksuz saniklar eski yüzbasi Ü.G, eski yüzbasi M.C.Y, ve tugay askeri gazinosunun eski müdürü B.V, avukatlari ve yakinlari ise mahkeme salonunda hazir bulundu.

Agirlastirilmis müebbet hapis cezasi istemiyle yargilanan saniklardan I.T, savunmasinda hakkindaki suçlamayi reddederek tahliye talebinde bulundu.

SEGBIS ile dinlenilen 2 taniktan C.A, 15 Temmuz 2016 gecesi I.T'nin tugaya saat 11.30'dan sonra geldigini belirterek, "Kendisini tanimiyorum, ne için geldigini bilmiyorum, tugay komutanimizla ne konustuklarina sahit olmadim." dedi.

K.B ise 15 Temmuz gecesi tugay komutaninin sikiyönetim listesinin bulundugu kagidin çiktisini kendisinden istedigini, 2 çikti alarak teslim ettigini dile getirdi.

Mahkeme heyeti, I.T, M.T. ve E.D'nin tutuklulugunun devamini kararlastirarak durusmayi erteledi.

- Sorusturma süreci

Darbe girisimiyle ilgili faaliyette bulunduklari iddiasiyla 16 Ekim 2020'de yakalanmasinin ardindan tutuklanan, emekliye ayrildiktan sonra KHK ile rütbesi alinan tuggeneral I.T, meslekten ihraç edilen kurmay albay M.T, yüzbasilar Ü.G. ve E.D. ile adli kontrol sartiyla serbest birakilan muvazzaf binbasi M.C.Y. ve emekli albay B.V.E. hakkinda "anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme" suçundan dava açilmisti.

15 Temmuz 2016 gecesi 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanliginin karargah ve birliklerinde meydana gelen olaylarla ilgili sorusturma kapsaminda hazirlanan iddianamede, I.T'nin öldürülen darbeci general Semih Terzi'yle 5 Temmuz 2016'da telefonla görüstügü belirtiliyor.

Darbe girisiminin yasandigi gün ailesiyle Akçay'da tatilde oldugunu ileri süren I.T'nin, Genelkurmay Baskanliginda görevli oldugundan herhangi bir emir olup olmadigini ögrenmek için tugay komutanligina ugradigini savundugu, ertesi gün de araciyla Ankara'ya gittigini anlattigi iddianamede yer aliyor.

Tutuklu 4 saniktan Ü.G, nisan ayindaki ilk durusmada tahliye edilmisti.

Kaynak: AA