AEDAS, Yaz Aylarinda Artan Elektrik Tüketimine Karsi Hazirliklarini Yapti

Turizm hareketi, hava sicakliklari ve tarimsal sulamanin etkisi ile yaz aylarinda artan elektrik talebini karsilamak üzere gerekli önlemleri alan AEDAS, hazirandan önce hizmet bölgesine yönelik bakim çalismasi yapti. Trafo, alçak ve orta gerilim hatlari termal kameralar ile tarandi, saha personelinin vardiyasi yaz aylarina özel olarak yeniden düzenlendi.

AEDAS, Yaz Aylarinda Artan Elektrik Tüketimine Karsi Hazirliklarini Yapti
Turistik tesis ve yazliklarin bulundugu bölgelerdeki yatirimlarini önceliklendiren AEDAS, Alanya Kalesi’nin sebeke yenilenmesi çalismalarinda sona geldi. Kemer, Belek ve Kas bölgelerinde aydinlatma ve kapasite artisi kapsamindaki yatirimlar, sezon öncesinde büyük ölçekte bitirildi. Bununla birlikte 20 Temmuz Sali günü baslayacak Kurban Bayrami’nda enerji sikintisi yasanmamasi adina saha ekipleri simdiden olusturuldu.

Antalya, Burdur ve Isparta’da 2.2 milyondan fazla aboneye elektrik dagitim hizmeti veren Akdeniz Elektrik Dagitim A.S. (AEDAS), yaz aylarinda yasanan yogun turizm hareketi, hava sicakliklari ve tarimsal sulama ile birlikte artan enerji talebini karsilamak için 186 Çagri Merkezi ve sahadaki ekipleri ile 7 gün 24 saat esasiyla çalisarak hazirliklarini tamamladi. Sahadaki personelin vardiya saatlerinde yaz aylarindaki yogunluga göre özel düzenlemeye giden sirket, kilometrelerce hattin bakim çalismalarini gerçeklestirirken; trafo, alçak ve orta gerilim hatlarini termal kamera ve kismi desarj cihazlari ile düzenli olarak taramadan geçirdi.

2021 yilinda hizmet bölgesine toplam 700 milyon TL’lik yatirim yapmayi planlayan AEDAS; Turizmin yogun oldugu bölgeler için hazirlanmis master yatirim plani çerçevesinde, pandemi nedeniyle sokaga çikma kisitlamalarinin oldugu zaman dilimlerini firsat bilerek turizm sezonu öncesinde çalismalarina hiz verdi. Bu kapsamda Alanya Kalesi ve bölgesinde mevcut sebekenin yenilenmesi, kapasite artirma ve mevcut hatlarin yeraltina alinmasinin yani sira Kemer, Belek ve Kas bölgelerinde de aydinlatma ve kapasite artisi kapsamindaki yatirimlarin büyük bir kismi sezon öncesinde tamamlandi.

Yilin en yüksek tüketimi yaz aylarinda yasaniyor

Hizmet bölgelerinde yil içindeki en yüksek tüketimin yaz aylarinda yasandigini ve bu nedenle yogun bir tempo ile çalistiklarini dile getiren AEDAS Genel Müdürü Bahadir Müdüroglu, “2020 yilinda pandemi nedeniyle turizm hareketinde bir daralma yasansa da ikinci konut olarak da ifade edilen yazliklarda ciddi bir hareket gözlendi. Özellikle bayramlarin yaz aylarina rastlamasi bölgemizde bu dönemlerde hizli nüfus artisina neden oluyor. Hava sicakliklari ve yogun nüfus hareketi elektrik tüketim rakamlarini hizla yukari çekiyor. Bu dönemlerde enerji sikintisi yasanmamasi için ön hazirliklarimiza bahar aylarindan itibaren basliyoruz. Hava tahminlerini takip eden kurumumuz, hava sartlarina bagli yasanabilecek tüketim degerlerini analiz ederken biz de planlarimizi bu analizler dogrultusunda gözden geçiriyoruz. Trafolarimizin kesintiye sebebiyet vermemesi adina puant yüklerini anlik olarak takip ederek gerekli güç artisi aksiyonlarini aliyoruz. SCADA ve Entegre Bilisim Sistemleri (EBS) sayesinde kesintiye neden olabilecek hareketlerin anlik takibini sagliyoruz. Yaz aylarinda saha ekiplerimizi daha da güçlendirerek tüketicilerimize kesintisiz, güvenilir ve en kaliteli hizmeti saglamak üzere tüm gayretimiz ile çalismaktayiz” degerlendirmesinde bulundu.

Kurban Bayrami boyunca planli kesinti yapilmayacak

Yaz aylarinda artan talebe karsi alarm durumuna geçen AEDAS, bu yil 20 Temmuz Sali günü baslayacak olan Kurban Bayrami’na yönelik planlamalarini da simdiden yapti. Arife gününün pazartesi gününe denk gelmesi nedeniyle hafta sonlarinin da tatil ile birlestirileceginden hareketle özellikle Antalya’nin yogun bir yerli turist akinina ugrayacagini öngören sirket, Kurban Bayrami boyunca 24 saat hizli, kaliteli ve güvenilir hizmet verebilmek adina saha personelleri ve amirlere yönelik nöbetçi ekipleri olusturdu. Kurban Bayrami süresince enerji sürekliligini saglamak amaciyla olasi arizalara karsi ekiplerini sahada hazir bekletecek olan AEDAS, bayram süresi boyunca planli kesinti yapmayacak.
Kaynak: İHA