'Yapay Zekâ, Transhümanizm Ve Din' Ilk Defa Ayni Çalistayda Bulustu

Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi tarafindan “Yapay Zekâ, Transhümanizm ve Din” çalistayi düzenlendi.

'Yapay Zekâ, Transhümanizm Ve Din' Ilk Defa Ayni Çalistayda Bulustu
Atatürk Üniversitesi, modern problemlere çözümler sumak üzere çalismalarina devam ediyor. Bu kapsamda Ilahiyat Fakültesi ile Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi ortakliginda düzenlenen; açilisini Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ile Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Özer’in yaptigi, Kurul Baskanligini ise Doç. Dr. Muhammed Kizilgeçti ile Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Yesilyurt’tun yürüttügü “Yapay Zekâ, Transhümanizm Ve Din Çalistayi” ile günümüz dünyasinda yasanan degisim ve dönüsümler ele alindi.

Yapay Zekâ, Farkli Disiplinler Baglaminda Ele Alindi

Türkiye’de bu kapsamda yapilan ilk çalistay olma özelligi tasimasi ve Islam medeniyetinin degisim ve dönüsümden uzak kalamayacaginin ilani niteligindeki bu çalistayin ilk oturumda Türkiye’de yapay zekâ konusunda söz sahibi olan arastirmacilar, yapay zekânin ne oldugunu farkli disiplinler baglaminda paylasti. Ardindan yapay zekâ-din iliskisi; fütürizm, din psikolojisi, kelam ve din sosyolojisi alanlari baglaminda ele alindi. Üçüncü oturumda ise transhümanizmin ne oldugunu ve din ile iliski niteligi katilimcilar tarafindan açiklandi. Degerlendirme oturumunda ise, Türkiye’de teknoloji, dijitallesme, yapay zekâ ve yeni akimlar hakkinda çalismalar yapan uzman konuklarla genel bir çerçeve ortaya koyuldu.

Rektör Çomakli: “Yapay Zekânin Dolayli Etkisi Dogrudan Etkiye Dönüstü”

Konuyla ilgili kisa bir degerlendirmede bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ise, günlük hayatta teknolojik uygulamalar nedeniyle, yapay zekânin oldukça genis bir alana yayildigini belirterek bu çalistay ile yapay zekânin çesitli konu basliklari içerisinde ele alindigini ifade etti.

Yapay zekâ nedeniyle, teknolojinin sosyal hayattaki dolayli etkisinin artik dogrudan etkiye dönüstügünü aktaran Rektör Çomakli: "Böylesine önem arz eden bir meselenin Atatürk Üniversitesinin de katkilariyla konusuluyor olmasindan mutluluk duyuyor, emegi geçenlere ve tüm katilimcilara tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA