Türkülere Konu Olan Alli Turnalar Van Gölü Havzasini Renklendirdi

VAN – Türkülere konu olan ve Van Gölü havzasinin turuncu beyaz misafirleri flamingolar (Alli turnalar), geldikleri Erçek Gölü Sulak Alani’nda meraklilarina görsel sölen sunuyor.

Türkülere Konu Olan Alli Turnalar Van Gölü Havzasini Renklendirdi
Türkiye’deki kus türlerinden 230’den fazlasina yasam alani olan Van Gölü havzasindaki Erçek Gölü Sulak Alani, flamingolar ile bir baska güzel. Iran’in Urmiye Gölü ile Afrika arasinda göç ederek Van’a gelen flamingolar, Afrika ile Iran arasinda yaptiklari göç sirasinda geçis güzergahinda bulunan Van Gölü Havzasi’ndaki basta Erçek Gölü olmak üzere 12 sulak alanda yaklasik 5 ay konakliyor. Van Gölü ve çevresindeki sulak alanlarda gelen flamingolar meraklilarina görsel sölen sunuyor. Yüzlerce kus türüne ev sahipligi yapacak sekilde konumlandirilan Van Gölü Havzasi’nda yaz mevsimi boyunca misafir olan flamingolarin tabii yasami, tabiatseverlerin yani sira fotograf tutkunlari tarafindan da ilgiyle izleniyor. Kasim ayi sonuna kadar Van Gölü sahillerinde konaklayan flamingolar, kisin etkisini göstermesiyle sicak bölgelere göç ediyor.

"Alli turnalar bol yiyecek ve güvenli olan alanlari tercih eder”

Flamingolarin Van Gölü havzasinda konakladiklarini, buradan da sicak bölgelere dogru yollarinda devam ettiklerini ifade eden Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasindaki sulak alanlari bizim yolda gittigimiz servis alanlari gibidir. Burada ihtiyaçlarini gidermekte, eglenmekte ve gerekli enerjiyi depoladiktan sonra daha sicak yörelere dogru gidiyorlar. Busene de flamingolarin Van Gölü havzasinin etrafinda görülmedik yerlerde de bu yil görülmesinin sebeplerinden birisi Van Gölü havzasindaki sulak alanlarin insan popülasyonlarindan çekilmis olmasi. Flamingolar veya kuslar, gidayi bulacaklari yerlere ve güvenligin oldugu alanlari tercih ederler. Bulunduklari alanlarda daha iyi yiyecek ve güvenlik varsa orayi tercih ederler. Van Gölü havzasinda bulunan flamingolar, genellikle tek bir yerde konaklama yerine sabah, öglen, ikindi ve aksam baska yerlerde yani gün boyu farkli farkli yerlerde konaklamayi tercih ediyorlar. Eger biz sahillerimizi güvenlikli tutarsak, sesten, gürültüden, av yasagindan uzak tutarsak tek flamingo degil, kisin da buraya kazlarin geldigini görürsünüz. Bundan sonra 450 kus türünden 300’e yakinini buralarda görme imkanina sahip olabilecegiz. Van Gölü havzasinin her tarafindan bu sene Alli turnalar herkese selam getirecek” dedi.

Kaynak: İHA