Tarih Ve Kültür Sehri Kirsehir Ziyaretçilerini Bekliyor

Bozkirin tezenesi Neset Ertas'in temsil ettigi Abdal kültüründen gelen sanatçilariyla bilinen Kirsehir, Selçuklu ve Osmanli devletleri zamanlarindan kalan tarihi eserleri ve kazi alanlariyla adeta açik hava müzesini andiriyor Vali Ibrahim Akin: 'Kirsehir'imiz jeotermaliyle, tarih ve kültürel degerleriyle, yer alti sehirleriyle Kapadokya'nin girisinde misafirlerimizin ziyaret edebilecekleri önemli bir kenttir. Ziyaretçilerimizi sehrimize bekliyoruz. Ilimizi ziyaret edenlerin sayisi her geçen yil artmaktadir'

ABDULLAH YILDIZ - Hitit, Firik, Bizans, Selçuklu ile Osmanli dönemlerinden kalma tarihi degerleri ve kaplica tedavisi imkanlariyla ön plana çikan Kirsehir, yeni normallesme döneminde ziyaretçilerini bekliyor.

Osmanli Devleti'nin manevi kurucusu Seyh Edebali'nin dogup büyüdügü, Osmanli'nin temelini olusturan Ahilik teskilatinin piri Ahi Evran-i Veli'nin yasadigi Kirsehir, Cacabey Gökbilim Medresesi'ni bünyesinde barindirmasi, 800 yil önce eserlerini Türkçe yazmasiyla bilinen Asik Pasa ve Mevlana'nin talebesi olan ve vakif hizmetlerinin Anadolu'ya yayilmasina katki saglayan Seyh Süleyman Türkmani'nin türbesinin bulunmasi nedeniyle Anadolu'nun önemli tarihi kentleri arasinda yer aliyor.

"Anadolu Selçuklu Medreseleri" basligi altinda UNESCO'nun geçici dünya mirasi listesine giren, 1272 yilinda sehrin valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafindan yaptirilan Cacabey Gökbilim Medresesi, zamaninda astronomi egitimi verilen Anadolu'daki ilk gözlemevi olarak biliniyor.

Selçuklu ve Osmanli dönemlerinden kalma Lale Camisi, Ahi Evran Külliyesi, Melik Gazi Kümbeti, sehir merkezinde ve Kaman ilçesindeki Kalehöyük kazilari Kirsehir'i adeta açik hava müzesi haline getiriyor.

Avrupa Center Mimarlik ve Kentsel Tasarim Sanat Çalismalari ile Chicago Kütüphanesi tarafindan "En Iyi Yesil Tasarim" ödülü alan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japonya sinirlari disinda bulunan en büyük botanik bahçelerinden biri olma özelligini tasiyan Japon Bahçesi, Türkiye'ye gelen Japon ziyaretçiler basta olmak üzere yerli ve yabanci turistlerin dikkatini çekiyor.

Kapadokya'nin giris kapisi olarak da bilinen Kirsehir, termal suyun tedavi amaçli kullanildigi saglik turizmi tesisleriyle de bu bölgeye giden turistlerin ugrak yeri haline geliyor. Kentteki tarihi eserleri ziyaret eden turistler sifali kaplica suyundan da yararlaniyor.

Ankara-Kayseri kara yolu üzerindeki Nevsehir'e komsu Mucur ilçesinde bulunan Mucur ve Kepez yeralti sehirleri kentin turizm hareketliligine katki yapiyor. Mucur merkezinde 2 katta toplam 42 odasi ziyarete açik olan Mucur yer alti sehrinin Kapadokya'ya kadar uzandigina inaniliyor.

Basta flamingolar olmak üzere turna, marti, çikrikçi, ördek, kaz ve yerel kuslara ev sahipligi yapan Seyfe Gölü Kus Cenneti, barindirdigi endemik bitki türleriyle ziyaretçilere görsel sölen sunuyor.

Neset Ertas basta olmak üzere yetistirdigi ustalarla UNESCO tarafindan müzik dalinda Yaratici Sehirler Agi'na alinan Kirsehir'de, Abdal kültüründen gelen sanatçilarin sürdürdügü müzik, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan önce yilda yaklasik 235 bin yerli ve yabanci turisti agirlayan Kirsehir'i, salginin yasandigi 2020'de ise 95 bin turist ziyaret etti.

Kirsehir'de, salginin ardindan turizmin yeniden hareketlenmesi beklenirken, yillik 500 bin ziyaretçiye ulasilmasi hedefleniyor.

- "Ilimizi ziyaret edenlerin sayisi her geçen yil artmaktadir"

Kirsehir Valisi Ibrahim Akin, AA muhabirine, kentin 5 bin yillik tarihe sahip Orta Anadolu'nun önemi bir kültür ve tarih sehri oldugunu söyledi.

Kapadokya'nin girisinde yer alan kentin gezilip görülecek çok fazla mekani bulundugunu vurgulayan Akin, "Kirsehir'e geldiginizde hem tarihi mekanlari hem Seyfe Gölü Kus Cenneti gibi dogayi hem de jeotermal tedavi ile ilgili tesisleri bir arada görmek, buralardan istifade etmek mümkündür." dedi.

Basta Japon turistler olmak üzere sehrin sürekli ziyaretçilerinin bulundugunu dile getiren Vali Akin, sunlari kaydetti:

"Kirsehir'imiz jeotermaliyle, tarih ve kültürel degerleriyle, yer alti sehirleriyle Kapadokya'nin girisinde misafirlerimizin ziyaret edebilecekleri önemli bir kenttir. Ziyaretçilerimizi sehrimize bekliyoruz. Ilimizi ziyaret edenlerin sayisi her geçen yil artmaktadir. Son zamanlarda salgin nedeniyle dogal olarak bir düsüs meydana geldi. Ancak salginin azalmasiyla tekrar ziyaretçilerimizin artacagini düsünüyor ve degerlendiriyoruz. Kapadokya girisinde yer alan tarih sehri Kirsehir'imizin yerli ve yabanci turistlerin ugrak yeri olmasi gerektigine inanarak ziyaretçilerimizi kentimize bekliyoruz."

Kaynak: AA